nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Egy hétig etetünk egy családot 6000 forintból

Egy hétig etetünk egy családot 6000 forintból

Az augusztus az év egyik legnehezebb hónapja, főleg ha a családban gyerekek is vannak. Még azokban a családokban sem ritka, hogy kiürül a kassza, ahol más hónapokban nem szokott gond lenni. Megpróbáltunk összeállítani egy egész heti menüt, napi 3 fogással, 4 főre, 6500 forintból. A menüt és a bevásárlólistát már most megtudjátok, a recepteket pedig mindig az aktuális nap előtt közöljük.
Pácsonyi Daniella
Pácsonyi Daniella
f Ajánlom

A cikk ötletét a Megsúgom.hu egyik usere adta, akinek 3000 forint kajapénze maradt egy hétre. Akkor szuper tippeket adtatok neki, most mi próbálunk segíteni… 

Először is tisztázzunk néhány dolgot! Hó végén nincs lehetőség olyan luxusokra, mint 3,6 százalékos tej vagy 8 tojásos tészta, mindenből a lehető legolcsóbbat vettük alapul, általában a hiperek kínálatából, az utolsó 6500 forintunkkal a zsebünkben nincs helye a biomániának, sajna ez van. A zöldségeket piacon vegyük, mert a szépséghibás darabokra kaphatunk engedményt, és ezzel is sokat spórolhatunk. Ezt a menüt csak olyan háztartásban érdemes kipróbálni, ahol néhány alapélelmiszer van otthon: olaj, só, bors, cukor, ecet, pirospaprika, vaj vagy margarin, mustár. Valamint azzal is jó lesz megbarátkozni, hogy nem lesz minden egyes nap friss fogás az asztalon, a újramelegítés nagy barátunk lesz a héten. Kenyérre napi egy kilót számoltunk, ami valószínűleg több, mint amennyi elfogy, de egy régi mondásból indultunk ki: ha kenyér van, minden van…

Egy hétig etettünk egy családot 6000 forintból


A fogások:

Hétfő–kedd

reggeli – Tojáskrémes szendvics

ebéd – Besameles rakott krumpli zöld fűszerekkel és pirított hagymával

vacsora – Padlizsánkrém pirítóssal

Szerda–csütörtök

reggeli – Csirkemáj-pástétomos szendvics

ebéd – Krumplis tészta paradicsom,paprika-salátával

vacsora – Paprikás tojás

Péntek

reggeli – Csirkemáj-pástétomos szendvics

ebéd – Kapros joghurtos tökfőzelék tükörtojással

vacsora – Bundás kenyér fokhagymás tejföllel

Szombat–vasárnap

reggeli – Hagymás tojásrántotta

ebéd – Szalonnás, tésztás bableves és kókuszos tejberizs barackkal

vacsora – Héjában sült krumpli pirított szalonnával és kapros tejföllel

A bevásárlólista: összesen 6545 forint

  • 4 kg krumpli – 400 forint
  • 1 kg liszt – 160 forint
  • 2 zacskó fodros tészta (tojás nélküli) – 200 forint
  • 0,5 kg bab – 290 forint
  • 30 dkg füstölt zsírszalonna – 300 forint
  • 2 liter tej – 320 forint
  • 30 db tojás – 900 forint
  • 0,5 kg csirkemáj – 300 forint
  • 7 kg kenyér (napi 1 kg) – 1120 forint
  • 1 fej fokhagyma – 100 forint
  • 2 kg hagyma – 300 forint
  • 1 kg padlizsán – 200 forint
  • 2 kg paradicsom – 300 forint
  • 2 kg paprika – 300 forint
  • 1 liter tejföl – 340 forint
  • 1 pohár joghurt – 55 forint
  • 0,5 kg barack – 150 forint
  • 2-2 csomag petrezselyem, kapor – 200
  • 1 csomag makaróni – 150 forint
  • 1 konzerv paradicsompaszta – 150 forint
  • 1 nagyobb tök – 200 forint
  • 1 zacskó kókuszreszelék – 110 forint

Receptek hétfőre és keddre

Tojáskrém

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 6 db tojás
  • fél db vöröshagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál (olvasztott) vaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint mustár
Kategóriareggeli
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojást megfőzzük, leszedjük a héját, majd robotgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a vajat vagy a zsírt, a tejfölt, a hagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Egy kevés mustárral finomra hangoljuk, és mehet bele a petrezselyem is. 

Tipp: egy kevés pirított szalonnával is felturbózhatjuk, sőt piros paprika is mehet bele. 

 

 

Besameles rakott krumpli zöldfűszerekkel és pirított hagymával

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál liszt
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0,7 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 dl tejföl
  • pár csipet só
  • 1,25 kg burgonya
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és felkarikázzuk, minél vékonyabbra, annál jobb. A tejet sóval és borssal felforraljuk. A zsiradékot felhevítjük majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, mehet rá a liszt is, majd aranyszínűre pirítjuk és állandó kevergetés mellett ráöntjük a tejet. (Akkor járunk a legjobban, ha ennél a résznél habverőre váltunk.) A hagymát egy kevés olajon barnára pirítjuk. A krumplit elkeverjük a besamellel, a hagymával és a petrezselyemmel, majd tepsibe öntjük és meglocsoljuk tejföllel. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp: Ha van a mélyhűtőben darált hús vagy valamilyen maradék felvágott, akkor az is mehet hozzá. Jót tesz neki, ha a másnapi felmelegítésnél adunk még hozzá tejfölt. 

 

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • igény esetén majonéz
  • 2 kg padlizsán
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A padlizsánt 180 fokos sütőben puhára sütjük, majd még melegen lehúzzuk a bőrét. Egy fa- vagy műanyag késsel apróra vágjuk, majd az olajat állandó keverés mellett óvatosan hozzáöntjük. Fontos, hogy annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz, ne tocsogjon a zsiradékban. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a hagymát, valamint a fokhagymát. Ha valaki szereti, tehet hozzá 1-2 evőkanál majonézt is. 

 

Itt megtaláljátok a szerdai és csütörtöki, itt pedig a hétvégi menüajánlatunkat!

Megosztás Facebookon