Gasztro

Elhunyt tinédzser: perelik az energiaital-gyártót

Egy 14 éves lány majdnem másfél liter energiaitalt megivott, és ezt nem bírta a szervezete. Az amerikai szülők a gyártót hibáztatják, de itthon is figyelmeztetett az ÁNTSZ, hogy sok tininek árt meg a túlzott fogyasztás.

Két amerikai anya is bíróságon keresi az igazát, miután a gyerekeiknél tizenévesen szívproblémák alakultak ki, amibe belehaltak. A szülők azt állítják, hogy a korai halálukat az energiaital-fogyasztás okozta, írja a Huffington Post. Ha be is bizonyosodik, hogy igazat állítanak, még mindig kérdés, pontosan ki a felelős a történtekért.



Szülők perelik az energiaital-gyártót



A 19 éves Alex Morris két éven keresztül napi két doboz energiaitalt ivott meg, ami egy felnőtt esetében sem számít kevésnek. A tizennégy éves Anais Fournier két flakon hétdecis energiaitalt fogyasztott el a halála napján. 

A perelő szülők ügyvédje arra hivatkozik, hogy a gyártó nem figyelmeztetett kellőképp a veszélyekre.

Kiskorúaknak reklámozzák

Bár a legtöbb szülő számára külön figyelmeztetés nélkül is világos, hogy másfél liter koffeinnel dúsított üdítő ártalmas lehet egy tizenéves szervezetének, nem biztos, hogy a jóváhagyásukkal isszák a gyerekek. Főleg hogy Amerikában kiskorúaknak szóló reklámokban is hirdetnek a gyártók. 

Néhány hónappal ezelőtt az amerikai élelmiszereket felügyelő szervezet is vizsgálatot indított a halálesetek hírére, de egyértelműen bizonyítani nem tudták, hogy az energiaital volt az elsődleges ok.



Az ÁNTSZ figyelmeztetett

Itthon is egyre többet látni, hogy nagy flakon energiaitallal szállnak fel a villamosra iskola előtt vagy után a gyerekek. Tavaly év végén arra figyelmeztetett az ÁNTSZ, hogy egy év alatt 232-en lettek rosszul valószínűleg energiaital miatt, ráadásul nagyrészt tizenévesek. Tolna három általános iskolájában be is tiltották az energiaital-fogyasztást, mivel az órák alatt a tanítást zavarták a túlpörgött gyerekek, akik közül sokan a tízóraira kapott pénzüket költötték erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top