Gasztro

Jamie Oliver is túlsózza az ételt

Egészségtelenül sós a legtöbb éttermi étel, és még a sztárszakácsok fogásai sem kivételek.

Jamie Oliver is túlsózza az ételtMajdnem hétszáz fogást vizsgált meg népszerű éttermek étlapjáról egy brit szervezet, és kiderült, hogy legalább a felük egészségtelenül sós, írja a BBC. A tizenhárom legsósabb étel már önmagában többet tartalmazott, mint az ajánlott napi bevitel.

Lebuktak a sztárszakácsok

A gyorséttermek, étteremláncok és kávézók kínálata mellett a celebszakácsok fogásait is megnézték, és ezekben több sót találtak, mint a másik két kategóriánál, bár ez inkább annak köszönhető, hogy az adagok is nagyobbak.

Az viszont tény, hogy a hat vizsgált celebszakács konyhája közül Jamie Olivernél használják a legtöbb sót. Az olasz húsgombócos ételben például összesen 8,1 gramm só volt, miközben a napi ajánlott adag 6 gramm, de Gordon Ramsay sült krumplival tálalt füstölt kagylójába is beleszórtak 7,3 grammot.

Nem is akarunk ennyi sót?

A gyorséttermek közül a Pizza Hut bizonyult a legsósabbnak, és a Subway szendvicsei tartalmazták a legkevesebbet. Összességében az ételekben 3,1 gramm sót találtak, azaz a napi ajánlott bevitel felét. Ami érdekes, hogy erre a nagy sózásra ott nincs is igény. A szervezet által megkérdezett emberek fele azt mondta, hogy neki túl sósak az éttermi ételek.

Jamie Oliver is túlsózza az ételt

Kérdés, mit gondolnának a magyarok, hiszen nálunk még most is sokan anélkül sózzák meg az ételt, hogy megkóstolták volna, de a nyers paradicsomra is gyakran szórjuk. Mi viszont hagytunk már ott tökfőzeléket egy a Nők Lapja Café szerkesztőségéhez közeli menzán, mert egy liter víz bevitele mellett is képtelenség lett volna elfogyasztani.

A gasztrorovatos kolléganőnk édesanyja pedig váratlanul ehetetlenül sósnak érezte a bolti diétás felvágottat, amikor vett egyet, ugyanis előtte spórolásból hónapokig házi felvágottat evett. Házi felvágottat te is készíthetsz a receptünk alapján, és itt további tippeket találsz a sószegényebb étkezéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top