Gasztro

Macaron-napok: a legegyszerűbb recept

A világ egyik legszexibb és legvidámabb süteménye, ráadásul március 20-án az egész világ a macaront ünnepli. Mi már most elkezdjük...

A macaron (ejtsd: makaron) nem új találmány, ráadásul az eredetijét nem is Franciaországban kell keresni, ahogy sokan gondolják. Az első macaronokat Olaszországban készítették és a reneszánsz idején indult el hódító útjára. De olyan feltételezések is vannak, amely szerint a világ első macaronjait 791 körül sütötték a Commery-apátságban. Később azonban jó néhány francia város készítette el a saját aprósüteményét, amelyek közül a leghíresebb Nancyből származik, és karmelita apácák bíbelődtek vele. A macaron egy cukorból, őrölt mandulából és tojásfehérjéből készülő desszert. Az elterjedt, krémmel töltött fajtáját gerbe-nek hívják. A világ talán leghíresebb macaronját Pierre Hermé készíti, aki pedig meg szeretné kóstolni, annak egy nagyobb süteményért alig 4 eurót kell kifizetnie. A macaron körüli őrület elsősorban annak köszönhető, hogy csak a cukrász kreativitására van bízva, hogy mit hoz ki belőle. A tészta jellegéből adódóan ugyanis könnyen lehet színezni, akár a legbizarrabb árnyalatokkal is. Megsülve a felülete sima és fényes, így könnyen díszíthető, legalább annyira, mint a muffinok.

Macaron-napok: a legegyszerűbb recept


Tévhitek az elkészítésnél 

A macaron különleges állaga miatt a cukrászati városi legendák sokáig olyan visszatartó erővel bírtak, hogy csak a legelszántabb háziasszonyok fogtak hozzá a sütéshez. Azt persze nem mondjuk, hogy ez a világ legegyszerűbb 10 perces süteménye, de sokkal kevesebb macerát igényel, mint gondolnák. Először is nem kell vagyonokért mandulalisztet venni, egyszerűen csak daráljuk a lehető legfinomabbra a mandulát, majd szitáljuk át. 

A tojást nem kell pihentetni napokig, a Szamos cukrászda sem csinálja, úgyhogy mi is kihagyjuk. Nem kell hozzá cukorszirup, elég, ha sima cukorral verjük fel a tojásfehérjét. 

Ami viszont fontos

A sütési időt nagyon nehéz meghatározni, sokban függ a sütőtől, ezért először érdemes pár darabbal kipróbálni. Az se használjon légkeverést, akinek van a ilyen funkció a sütőjén, attól ugyanis kiszárad a tészta, és nem lesz belül finoman krémes. Az ideális sütési hőmérséklet 150 fok és 13-14 percig érdemes sütni a sütiket.

A fehérjét mindig keményre verjük a cukorral, különben a tészta szét fog folyni, ha túlverjük, akkor pedig nem lesz egységesen sima a teteje. 

A formázáshoz vagy használjunk speciális macaronsütőt, vagy sütőpapírra nyomjuk a tésztát, de úgy, hogy mindegyiket előrajzoljuk (maximum egy 50-es érme nagyságúra). 

A frissen kinyomkodott pöttyöket (vagyis a tepsit) üssük hozzá az asztalhoz, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Majd pihentessük 1 órát, hogy a felülete fényes és sima legyen. Sütés után addig ne piszkáljuk, ameddig nem hűlt ki teljesen. 

Íme a legegyszerűbb recept. 

Macaron

Hozzávalók:

  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 180 g tojásfehérje
  • 400 g porcukor
  • 220 g darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mandulát a porcukorral egyszer átdaráljuk, majd átszitáljuk. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, majd elkezdjük felverni, ha elkezdett kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ha már annyira kemény a hab, hogy nem folyik le az edény oldaláról, hozzáadjuk kanalanként a mandulás cukrot. Habzsákba töltjük, majd az előre felrajzolt formákra nyomkodjuk őket, 3-4 milliméter vastagon. Majd jöhet az előbb említett ütögetés és pihentetés.

Ha megsült, lekvárral vagy krémmel betöltjük (holnap erre mutatunk variációkat).

 

Függője vagy a macaronnak? Kíváncsi vagy, mit tudnak a profik? Vagy egyszerűen csak egy jó programra vágysz? Ne hagyd ki az idei Macaron-napot március 20-án! Részletek itt! 

 

Macaron-napok: a legegyszerűbb recept

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top