Gasztro

Itt az új kedvenc: süss sós karamellel!

A sós karamellben sokáig nem hittünk, aztán a Nők Lapja Konyha főszerkesztője olyan tortát rittyentett, hogy könnybe lábadt a szemünk. Azóta szerelmesek vagyunk a sós karamellbe, ami nem puccos, csak különleges. Ráadásul ezek a receptek Ízbolygónak köszönhetően nem is nehezek.

Sós karamellkockák szezámmal

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 18 dkg vaj
  • 13 dkg tejszín
  • 40 g szezámmag
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A cukrot világos aljú edényben, közepes lángon karamellizáljuk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról, és hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt is. Visszatesszük a lángra és addig kevergetjük, míg a karamell egynemű lesz és besűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a lángról, majd belekeverjük a szezámmagot és a sót. Fóliával kibélelünk egy egyenes falu, 10×20 cm-es tálat, és ebbe öntjük a karamellt. Alaposan kihűtjük. Szeleteljük, kockázzuk.

 

Csokis süti sós karamelles mogyoróval

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál lekvár
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 15 dkg + 10 dkg cukor
  • 8 dkg sótlan mogyoró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk, közben a tojásokat a cukorral robotgéppel felhabosítjuk. Ezt követően hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit, majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát fakanállal hozzákeverjük. A lekvárral és a tejjel lazítjuk. Szögletes formát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 10 dkg cukrot közepes lángon karamellizálunk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a tejszínt. Visszateszzük a lángra és feloldjuk benne a karamellt, ha sűrű, egynemű, akkor beleöntjük a durvára vágott mogyorót és a sót is. A kisült sütit megböködjük, majd a tetején eloszlatjuk a mogyorós karamellt, így bele is fog folyni, hogy finom, ragacsos legyen.

Sós mogyorós florentine

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál méz
  • 15 dkg szeletelt mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A vajat és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik a vajban. Ekkor hozzáadjuk a mézet, majd a lisztet, a mandulát és a sót. Kiskanálnyi mennyiségeket szedünk egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól tisztes távolságra, majd 180 fokon 8-10 percig sütjük. Kicsit hűtjük, majd lehúzzuk a papírról. Olvasztott csokival megkenjük az alját és hűtőben kihűtjük. Ezt követően mehet fémdobozba arra a rövid időre, míg el nem fogy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top