Gasztro

5 tuti fánk kezdőknek és haladóknak

Nincsen farsang fánk nélkül. A Nők Lapja Konyha februári számában ínycsiklandozó fánkrecepteket találtunk!

Fonott fánk

Hozzávalók 12-16 darabhoz:

  • 50 g liszt
  • 5 dkg margarin
  • tálaláshoz porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • sütéshez olaj
  • 1 kiskanál só
  • 5 dkg cukor
  • tálaláshoz sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és egy kevés lisztet, hagyjuk felfutni. A lisztet, a margarint, a sót egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. Ha ragad a kezünkhöz a tészta, egy kis lisztet adhatunk még hozzá. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán 5-6 dkg-os darabokra vágjuk, majd 30 cm-es rudakat sodrunk belőle. A rudakat 3 egyenlő részre vágjuk, a 3 rudacska végét összecsippentjük, majd megfonjuk, és a végét ismét összecsippentjük, hogy sütéskor is egyben maradjanak. 10-15 percig langyos helyen kelesztjük, majd forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, porcukorral megszórjuk. Tálaláskor felforrósított baracklekvárral lekenhetjük, de mellé is kínálhatjuk.

 

Lengyel fánk szilvalekvárral

Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz:

  • 50 dkg + nyújtáshoz liszt
  • 2 evőkanál rum
  • 4 dkg margarin
  • 1,2 dl habtejszín
  • 5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • sütéshez olaj
  • kenéshez tojás
  • fél teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 15-20 dkg szilvalekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tejszínt langyosra melegítjük, beletesszük a sót, a tojássárgáját, habosra verjük, majd hozzáadjuk a puha margarint és 3 evőkanál cukrot. Az élesztőt felfuttatjuk a maradék cukorral és egy kis liszttel a langyosra melegített tejben. A masszához adjuk, hozzákeverjük a rumot és a lisztet, esetleg még tejet, ha túl sűrű a tészta, és kidagasztjuk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük a tésztát. Átdagasztjuk, újra megkelesztjük kb. 15 perc alatt. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékony téglalapra nyújtjuk, majd 6×6 cm-es kockákra vágjuk. Lekenjük a felvert tojással, majd kiskanállal ráadagoljuk a szilvalekvárt. Összecsípjük a széleinél, így bezárjuk a lekvárt, majd kis lapos labdává formázzuk. Ismét hagyjuk kelni 15 percig. Forró zsírban vagy olajban kisütjük, egyszer megfordítjuk. Alaposan lecsepegtetjük, és ha kissé kihűlt, meghempergetjük cukorban vagy kimártjuk cukormázban. (A mázhoz összekeverünk 12 dkg porcukrot és annyi rumot, hogy sűrű, de folyós mázat kapjunk.)

 

 

Tarajos fánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 30 dkg tejföl
  • 1 db tojás
  • sütéshez olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg + tálaláshoz porcukor
  • 15 dkg margarin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejfölt és a tojást elkeverjük a sóval, a lisztet, a sütőport, a margarint és a porcukrot tálban elmorzsoljuk, és a tojásos résszel egyenletes állagú tésztává dolgozzuk. Szobahőmérsékleten kb. 20 percet letakarva pihentetjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékony téglalapra nyújtjuk. 20 kis téglalapra vágjuk (érdemes pizzavágóval dolgozni, mert akkor nem húzódik a tésztánk, és a téglalapok egyik oldalát is be tudjuk irdalni a közepéig, hogy „tarajos” legyen). Forró olajban aranybarnára sütjük a fánkokat, majd papírtörlőre vagy rácsra szedjük, hogy lecsepegjen az olaj. Tálalhatjuk fahéjas porcukorral, vaníliasodóval vagy fagylalttal.

 

 

Almaboros fánk

Hozzávalók 15-18 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • tálaláshoz fahéjas porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 6 dkg margarin
  • 1 kiskanál szerecsendió
  • 1,25 dl habtejszín
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • sütéshez olaj
  • 2 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl almabor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az almabort lassú tűzön kb. harmadára visszaforraljuk, majd ha langyosra hűlt, elkeverjük a tejszínnel és a tojással. A többi hozzávalót tálban elmorzsoljuk, és összedolgozzuk az almaboros résszel. Ha a kezünkhöz ragadna, egy kevés lisztet adhatunk hozzá. 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni, majd lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát, majd a lapocskák közepére egy kisebb szaggatóval újabb lyukat szúrunk. Az olajat felhevítjük kb. 180 °C-ra, és a fánkok mindkét oldalát szép barnára sütjük.

 

Gesztenyés-narancsszirupos fánk

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 12 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • sütéshez olaj
  • 1 dl víz
  • 10 dkg margarin

Szirup:

    Krém:

    • 1,5 dl habtejszín
    • 25 dkg gesztenyemassza
    Kategóriadesszert
    Elkészítési idő100 perc
    Nehézségi szintnehéz

    Elkészítés

    A tésztához a margarint, a vizet, a cukrot és a sót lábasban felforraljuk, majd egy fakanállal belekeverjük a lisztet. Addig kevergetjük, amíg elválik az edény falától. A tűzről levéve hagyjuk kicsit hűlni, majd gépi habverővel lassú fokozaton egyenként belekeverjük a tojásokat. Alacsony falú lábasban olajat hevítünk kb. 3 cm vastagon, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek, és ne érjenek az edény aljához. Sütés előtt kis darab fánkkal ellenőrizzük, megfelelő hőmérsékletű-e az olaj. A fánktésztából diónyi golyókat készítünk, olajos tálcára tesszük, hogy ne tapadjon rá. 6-7 darabot sütünk egyszerre, amikor már barnul, fémkanállal megfordítjuk, ha megsült, papírtörlőre szedjük. A szirup hozzávalóit felforraljuk, majd megmártjuk benne a fánkokat, tányérra tesszük, kettévágjuk. A gesztenyét lereszeljük, a tejszínt habbá verjük. Először kevés habbal lazítjuk a gesztenyét, majd a maradékot is hozzáadjuk, végül nyomózsákba töltjük a masszát, és összetöltjük a fánkokat.

     

    Előfizetnél a Nők Lapja Konyhára? Csak egy kattintás!

    5 tuti fánkrecept kezdőknek és haladóknak

    Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top