Gasztro

Háziasszonyképző: megtanítunk sűríteni

Puhára főzzük, majd behabarjuk... Hagymás rántással sűrítjük, majd melegen tálaljuk… Pirítjuk, majd lisztes szórással kicsit besűrítjük a szaftját… Hát nem tiszta? Sokaknak nem, eleinte nekünk sem volt, hiszen Horváth Ilonán kívül senki sem született úgy, hogy kisujjában lett volna az összes fellelhető sűrítési technika. Háziasszonyképzőnk újabb része következik.

Éveken keresztül mindent berántottunk, főzeléket, levest, bármit, talán csak a meggyszósz úszta meg. A kilencvenes évek közepén aztán jött a habarásmánia, akkor meg az volt a menő. Aztán a kínai konyha elterjedésével, na és persze Benke „hát kérem szépen” Laci bácsi kampányának köszönhetően a 2000-es évek eleje a keményítővel való sűrítésről szólt. Most „önmagával” sűrítünk, a tudatos étkezés jegyében, de ettől még nem árt, ha tudjuk, hogy melyik módszer mire való.

Háziasszonyképző: megtanítunk sűríteni

Rántás

A rántás igazi történelmi sűrítő. Olcsó, finom, és a legtöbb étel ízének kimondottan jót tesz. Hagyományosan finomliszttel készül, de aki fogyókúrázik, az csinálhatja teljes kiőrlésűvel is.

Így készül: A zsiradékot felhevítjük (vajjal vagy zsírral a legjobb), majd beleszórjuk a lisztet, fontos, hogy olvadtgyurmaszerű masszát kapjunk, tehát ne spóroljunk a zsiradékkal. Állandó kevergetés mellett zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük, és hozzáadjuk a besűrítendő ételhez.

Variációk

A legtöbb magyaros fogásnak jót tesz, ha nemcsak egyszerűen a lisztet pirítjuk meg, hanem hagymát és fokhagymát is pirítunk hozzá. A rántásnak – főleg ha főzeléket sűrítünk – jót tesz a tejföl is, nem kell spórolni vele, 3 kanál liszt mellé mehet 3 deci tejföl. Jól működik petrezselyemmel is, főleg ha leveseket sűrítünk.

A híres rántott leves

Hó végén finom és olcsó fogás lehet a rántott leves, amit kedvünk szerint dúsíthatunk nokedlival, krumpligombóccal vagy tojással. A recept végtelenül egyszerű: paprikás-petrezselymes rántást készítünk, majd felöntjük vízzel, és beforraljuk, majd hozzáadjuk a kedvünkre való levesbetétet.

Háziasszonyképző: megtanítunk sűríteni

Habarás

A habarás kevésbé macerás, mint a rántás, cserébe nagy a veszély, hogy összecsomósodik. Elsősorban gyümölcsmártások és krémlevesek sűrítésére használjuk.

Így készül: A lisztet és a tejet vagy tejszínt habverővel (3-4 kanál liszthez 2 deci tejszínt számoljunk) csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk egy keveset a forró levesből vagy szószból, hogy a hőmérsékleteket kiegyenlítsük, ez a trükk ahhoz, hogy a habarás ne csomósodjon össze. Majd állandó kevergetés mellett besűrítjük a szószunkat vagy levesünket. Az állandó kevergetés ebben az esetben azt is jelenti, hogy nem egyszerre zúdítjuk bele a habarást, hanem óvatosan csorgatjuk, hogy ne legyenek benne hatalmas csomók.

Variációk

Sűríthetünk kókusztejjel vagy akár mascarponéval is, így sokkal krémesebb és különlegesebb lesz az étel.

Keményítős sűrítés

A technika ebben az esetben ugyanaz, mint a habarás esetében, csak a lisztet keményítővel helyettesítjük. Elsősorban szószokat és gyümölcsleveseket érdemes így sűríteni.

Lisztes szórás

Pirított fogásoknál használjuk ezt a módszert, gombánál vagy tokányoknál tökéletesen beválik. Elsősorban olyan ételeknél praktikus, amelyek maguktól is elég szaftosak, ilyenkor a pirítás felénél 1-2 kanál lisztet szórjunk a zöldségre vagy a húsra, és gyorsan átkeverve süssük néhány percig. Fontos tudni, hogy ilyenkor az étel könnyen odaéghet, ezért ne süssük túl sokáig és állandóan kevergessük.

Háziasszonyképző: megtanítunk sűríteni

Manierozás (ejtsd: manírozás)

Általában arra használják, hogy étel selymesebb legyen, nem sűrít annyira, mint a rántás vagy a habarás, de mivel vajjal készül, nagyon finom ízt ad. Lényege, hogy a liszttel összegyúrt vajat kifagyasztjuk, apró kockákra vágjuk, és az ételbe szórjuk. Alkalmazásának egyszerűbb változata: a kisebb darabokra vágott vajat vagy margarint lisztbe forgatva keverjük a sűrítendő ételbe.

Turmixolás

A mostanában legdivatosabb sűrítési eljáráshoz nem használnak lisztet; ez egyrészt egészséges megoldás, másrészt pedig nem kell félni a csomósodástól. A mixer gyakorlatilag (az esetek nagy részében) a lisztet váltja ki. A zöldségféléket kevés vízben pároljuk meg, majd nagyjából 30 százalékát vegyük ki, turmixoljuk le, majd ezzel sűrítsük vissza a főzelékünket/levesünket. Ezáltal alacsonyabb lesz a főzelékünk vagy levesünk energia-, szénhidrát- és zsírtartalma. A saját anyagával történő sűrítés remekül beválik a zöldborsó, cukkini, tökfélék, sárgarépa, burgonya, bab, brokkoli, karfiol esetében.

Néhány esetben, mint például a vöröslencse- vagy sárgaborsó-főzeléknél/levesnél sűríteni egyáltalán nem is kell, hiszen ezek a főzés során kissé szétfőnek, ezáltal besűrítik saját magukat.

A sűrítés történhet burgonyával is (pl. zöldbab vagy kelkáposzta esetében). Ilyenkor a burgonyát a zöldségfélével együtt (vagy külön) főzzük, majd kiszedjük, leturmixoljuk, és visszasűrítjük vele a főzelékünket/levesünket.

A háziasszonyképző korábbi részei:

– Terítéken a marha
– Terítéken a sertés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top