nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Csináld magad: rizstej, zabtej, mandulatej

Csináld magad: rizstej, zabtej, mandulatej

A gabonatejekért vagyonokat kérnek a boltokban, pedig az előállításuk házilag sem túl bonyolult. Mutatjuk.
NLCafé
f Ajánlom

Csináld magad: rizstej, zabtej, mandulatejTöbb recept is kering a neten a házi készítésű tejekről, egyrészt sokkal olcsóbbak így, másrészt tényleg csak az kerül bele, amit mi belerakunk. Alapvetően két nagy tábort különböztetünk meg egymástól. A házi tejgyártók egy része összefőzi az alapanyagokat, a másik része pedig a hosszú áztatás híve. Mi abból indultunk ki, hogy az áztatással kevesebb a macera, mint a főzéssel, ezért ilyen recepteket mutatunk.

Rizstej

Hozzávalók:

• 1 pohár barna rizs (ez tápanyagban sokkal gazdagabb, mint a hagyományos rizs, de abból is készíthető)
• 1 liter víz
• 1 csipet só
• 2-3 evőkanál méz vagy sztívia, attól függően, hogy ki mennyire édesen szereti

A rizst mossuk át, majd egy egész napon át áztassuk 1 liter vízben. Az áztatólevet öntsük le, majd öntsük fel nagyjából 1 liter tiszta vízzel. Turmixoljuk addig, ameddig nagyjából homogén masszát nem kapunk, majd az egészet nyomjuk át sűrű szövésű textílián. Ízesítsük sóval és mézzel, majd tegyük hűtőbe. 3-4 napig áll el hűtőben. Használat előtt érdemes felkeverni.
 
Mandulatej

Hozzávalók:

• 20 dkg mandula
• 1 l + 1/2 l víz

A mandulát forró vízbe mártjuk és kipattogtatjuk a héjából, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi, és 12 órán át áztatjuk. Ha ezzel megvagyunk, a magokat leszűrjük, és 1 liter hideg vízzel együtt összeturmixoljuk. Sűrű szövésű anyagon átpasszírozzuk, és hűtőbe tesszük. 2-3 napnál tovább sajnos nem bírja.

Csináld magad: rizstej, zabtej, mandulatejZabtej

Hozzávalók:

• 1 pohár zab
• víz
• só
• méz vagy bármilyen édesítőszer

A zabot megmossuk, majd egy egész napra beáztatjuk vízbe. Másnap leöntjük róla a vizet, és nagyjából 1 liter tiszta vízzel alaposan összeturmixoljuk. A már szokott módon leszűrjük, és egy csipet sóval, valamint 1-2 kanál mézzel ízesítjük.
 
Tipp: A gabonából készült tejek sűrűségét kedvünkre szabályozhatjuk, attól függően, hogy mennyi vizet öntünk hozzá.

Megosztás Facebookon