Kókuszos, kávés szelet
Hozzávalók:
- 6 evőkanál liszt
- 20 dkg cukor
- 5 db tojásfehérje
- 15 dkg kókuszreszelék
Krém:
- 2 evőkanál liszt
- 12 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 db tojásfehérje
- 15 dkg margarin
- 0,5 dl kávé
Teteje:
- 100 g (tortabevonó) étcsokoládé
Elkészítés
A kókuszos tészta összeállításához verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és a cukrot, és keverjük hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket. Öntsük a masszát egy közepes méretű tepsibe, amit előzetesen kenjünk ki vastagon vajjal, majd szórjunk meg liszttel. Süssük úgy 170 fokon kb. 20 percig.
A kávés krémhez keverjük el a tojások sárgáját a liszttel, cukorral, kávéval és a tejjel. Állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük le langyosra és dolgozzuk össze a margarinnal is. Simítsuk a kókuszos tészta tetejére, és vonjuk be csokimázzal. Ehhez egy evőkanál vízzel olvasszuk meg a tortabevonót, és kenjük a krém tetejére. Hűtőben pihentessük, hogy az ízek összeérjenek.
Egyszerű diós szelet
Hozzávalók:
- 16 dkg (rétesliszt) liszt
- 16 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 db tojásfehérje
- 1 kiskanál sütőpor
- 16 dkg darált dió
- 16 dkg margarin
Krém:
- 4 db tojássárgája
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral! Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, majd óvatosan forgassuk bele a tojások keményre felvert habját. Öntsük a diós masszát egy közepes (kb. 20×30 cm méretű) tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, tűpróbáig.
Közben keverjük el a tojássárgákat a porcukorral, majd öntsük a forró sütemény tetejére. Csökkentsük le a sütő hőfokát és 5 percre tegyük vissza a sütőbe, hogy a máz rászáradjon.
Isteni szelet
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 db tojás
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 5 dkg kakaópor
Krém:
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 1-2 evőkanál rum
Teteje:
- 100 g étcsokoládé
Elkészítés
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket a cukor felével. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. Robotgéppel keverjük krémesre a tojássárgákat a cukor másik felével, majd forgassuk össze a tojások felvert habjával. Ezután adjuk hozzá a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet is. Tegyük egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Úgy 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig, vagyis kb. 20 percig.
Ezalatt főzzük sűrű krémmé a tejet a liszttel. Tegyük félre hűlni, majd adjuk hozzá a margarint, a cukrot, a diót és egy kevés rumot. Amikor jól kihűlt, kenjük a tésztára. Fedjük be csokimázzal, ehhez egy evőkanál víz hozzáadásával olvasszuk meg az étcsokoládét gőz fölött, és kenjük a krém tetejére.