Gasztro

Hogy lesz igazi az eszpresszó? Tippek a kávéfőzés mestereitől

Szerencsére ma már nem kell beülnünk egy kávézóba, ha arra az igazi kávéélményre vágyunk, hiszen olyan kávégépek kaphatók a boltokban, amelyekkel mi magunk megfőzhetjük otthon Az Olasz Eszpresszót. Ugyanakkor pár trükk soha nem árt, méghozzá egyenesen a profiktól!

Baristákat, vagyis a kávéfőzés – naponta sok száz csészényit alkotó – mestereit kérdeztünk arról, milyen ötletes tanácsokkal, trükkökkel tudnának segíteni abban, hogy mi is tökéletes kávét főzhessünk. Íme, pár egyszerű fortély, ami a jó gépen kívül elengedhetetlen a legélvezetesebb végeredményhez:

Hogy lesz igazi az eszpresszó? Tippek a kávéfőzés mestereitőlKevesebb, de az olyan legyen!

A teljes ízhez az alap a jó keverék, illetve annak a pörkölése. Baristáink szerint ebben is igaz, hogy az olcsóbb a drágább: nem is olyan nagy árkülönbséggel kapható kávéfajták között is akkora lehet az ízbeli különbség, hogy a végén az ár-érték arányt figyelembe véve inkább rosszul járunk. A két alapvető kávébabfajtából, a coffea arabicából és a coffea robustából készült ezerféle termék közül biztos megtaláljuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt – egyik nyilatkozó baristánk szerint az arabica túl van sztárolva, próbálkozzunk bátran a kettő keverékével is!

Felejtsük el a kotyogóst!

 
A kávéfőzés mestereinek nemcsak ízbeli, de egészségügyi kifogásai is vannak az évtizedes, szinte minden konyhában megtalálható készülékkel szemben. Kétségtelenül azért szeretik sokan, mert „jó erős” fekete készíthető a kotyogósban, csakhogy ez a szakértők szerint már túl erős: az ugyanabból a kávémennyiségből nyert élénkítő ital akár négyszer annyi koffeint tartalmaz, ha pöfögős eszközben főzzük le, mintha egy profi kávéházi géppel készítenénk. A lórúgásszerű ital nincs jó hatással a szervezetre – erről itt olvashatsz részletesen!

Ne legyünk lusták: daráljunk!

A friss daráláson nagyon sok múlik – hangsúlyozták baristáink. Olyannyira, hogy szerintük akár a legolcsóbb, ezer-kétezer forintos konyhai darálót is elég bevetni, a lényeg, hogy közvetlenül a főzés előtt daráljunk. Jó, belátjuk, hogy ez nem mindig életszerű, hiszen minden csésze kávé előtt – főleg az instant kávétípusok fogyasztói – sokan nem tudnak ezzel bajlódni. De jegyezzük meg, hogy sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha nem egy kiló kávét darálunk le előre.

Tömörítsünk!

Máig terjengő tévhit, hogy a kávéfőzőt nem szabad „megtömni”: kifejezetten kötelező, persze erre a szakszó a tömörítés. Ehhez a profiknak sokszor külön tömörítőeszközük is van, és a baristák megtanulják, hogy milyen erővel milyen sűrűségűre kell préselni az őrölt kávét, hogy jobban kijöjjön az aroma.

Csakis légmentesen!

A legkülönfélébb tárolóedényeket lehet kapni a boltokban, de a profik szerint ne azt nézzük (csak), hogy mennyire illik a konyha dizájnjához, és hogy még cuki „kávé” felirat is van rajta. A kávét csakis vákuumosan zárható tárolóban tartsuk, vagyis olyanban, aminek gumis peremű, légmentesen záródó fedele van, hogy levegő egyáltalán ne juthasson be. Léteznek egészen profi, szelepes tárolók is, a lényeg, hogy a levegő – és így annak páratartalma – miatt ne romoljon kávénk aromája, állaga. Még egy hasznos infó: a megkérdezett baristák szerint az is tévhit, hogy jót tesz a kávénak, ha hűtőben tartjuk.

Nemcsak a mosógépnek árt a vízkő

Nem csak a masina élettartama miatt fontos: hihetetlenül sokat ront a kávé ízén, ha el van vízkövesedve a kávéfőzőnk. Bármilyen típus is, bármilyenek is a lehetőségek a vízkőtől való mentesítésre, ne sajnáljuk rá az időt; akár már egy kis ecetes vizes átforralás is jelentős különbségekhez vezethet. A kávézókban pontosan ezért napi rendszerességgel átmossák a teljes vízkeringető rendszert, és különféle vízszűrőket alkalmaznak.

Habozz!

Sok olyan profi kávégépet lehet már szerencsére kapni, amivel igazi kapucsínót, illetve az ennek lelkét adó sűrű, finom tejhabot tudunk készíteni. És akkor tipp a szakértőktől, mire törekedjünk, milyen az igazi tejhab: fényes, teljesen buborékmentes, és addig gőzöljük, míg „már nem laza”. Akár a legklasszabb kávégépekbe szerelt habosítóval, gőzölőkarral, akár más eszközzel készítjük a tejhabot, a baristák szerint a titok, hogy „ne rángassuk” – az elterjedt vélekedés szerint ugyanis gyorsan mozgatva képződik a tejhab. Pont az ellentéte igaz: egyenletesen, lassan húzogassuk a tejben a kart. Ennek annyira jellegzetes hangja van ilyenkor, hogy baristáink állították: még vakon, hang után is tudnának tejhabot készíteni.

A profik a kapucsínónál arra is figyelnek, hogy a peremén kell képződnie a „barna kávégyűrűnek”, ezért a lefőzött eszpresszónak célzottan a közepére öntik a a tejhabot. És még egy tipp, ami jól jöhet: mielőtt a kávéhoz öntenénk, a tejhabot először körkörösen körbemozgatva elegyítik az edényben – próbáld ki, így lesz az igazi!

Itt tovább kávézhatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top