Gasztro

Szezonja van: téli befőzés

Ebben a hűvös időszakban még korántsem ért véget a befőzési szezon. Kihasználva a téli világ erdei kincseit (csipkebogyó, kökény) vagy az aktuális piaci kínálatot (alma, körte, aszalt gyümölcsök, narancs stb.), tovább töltögethetjük kamránkat. Így nemcsak vacsoránkat egészíthetjük ki, de remek ínyencségeket is készíthetünk az ünnepi sült mellé, vagy akár egyedi kézműves ajándéknak!

Sült kápia paprika télire

Hozzávalók:

  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1-2 dl olívaolaj
  • 1 kg-ból nagyjából 270 ml-es üvegre való mennyiség lesz kápia paprika
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Mossuk meg a paprikákat, és sütőlemezre fektetve nagy lángon süssük meg! Sütés közben forgassuk meg néhányszor, akkor lesz jó, ha néhol barnul és felhólyagosodik (kb. 40 perc). Tegyük egy öblös tálba, és takarjuk le fóliával. Néhány percnyi pihentetés után a héja könnyedén lejön. Szedjük ki a paprika csumáját is!

A megsült paprikákat tegyük kisebb üvegekbe, és néhány réteg közé rakjunk megtisztított fokhagymagerezdeket. A paprikát kanállal nyomkodjuk le, hogy a levegő kijöjjön az üvegből. Tetejére öntsünk annyi olívaolajat, amennyi légmentesen lezárja.  Zárjuk le az üveget és tegyük a kamra polcára.

Fűszeres körtelekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 kiskanál (őrölt) fahéj
  • 1 kiskanál (őrölt) szegfűszeg
  • 750 g (előkészített) körte
  • fél db citrom leve
  • fél db citrom reszelt héja
  • 1 csipet chilipehely
  • fél kiskanál kardamon
  • 400 g (2:1) zselésítő cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Hámozzuk meg a körtéket, vegyük ki a magházukat, és daraboljuk fel a gyümülcs húsát. Szórjuk meg a cukorral és néhány órára tegyük félre. Ekkor levet fog ereszteni. Adjuk hozzá a fűszereket, a citrom levét és reszelt héját. Öntsük fel borral és főzzük puhulásig! 

Pürésítsük botturmix segítségével. Főzzük tovább néhány percig, majd öntsük sterilizált üvegekbe. Állítsuk 5 percig a feje tetejére, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.  

 

Pikáns csipkebogyólekvár

1. hozzávaló kategória neve:

  • 300 g cukor
  • 3 db alma
  • 500 g csipkebogyó
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Mossuk át a csipkebogyót és csípjük le mindkét végét! Tegyük fel egy lábosba annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 2-3 dl). Főzzük puhára! (Eltarthat néhány óráig.) Amikor megpuhult, hagyjuk kissé kihűlni, majd passzírozzuk. (Lehet úgy is, hogy krumplinyomóval összezúzzuk, majd botturmix segítségével pürésítjük.) Nagyméretű gézlapon szűrjük át egy lábosba a sűrű levét. (Idén a nagy szárazság miatt nem annyira magas a bogyók nedvességtartalma, ebből a mennyiségből éppen hogy 2,5 dl lesz.)

 

Az almát hámozzuk meg és magháza nélkül daraboljuk fel. Egy deci víz hozzáadásával pároljuk puhára, majd törjük össze botmixerrel. Adjuk hozzá a cukrot és a csipkebogyó lecsöpögtetett levét. Keverjük össze és főzzük sűrűre! Öntsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top