Gasztro

Iskolatej-program

A statisztikai adatok szerint az egy főre vetített tejegyenértékben kifejezett fogyasztás Magyarországon 2010-ben mintegy 175 kilogramm volt. Ez a fogyasztási szint egyrészt jelentősen elmarad az EU–15 átlagától (260 kg), másrészt az egészségügyileg indokolt mennyiséget sem közelíti meg.

Az általános iskolások közel kétharmada semmilyen tejterméket nem fogyaszt, tejet is csak alig valamivel több mint a fele iszik.

Kutatások mutatnak rá, hogy esetükben meghatározó a különböző vitaminitalok, márkásnak és „trendinek” sugallt üdítők, jeges teák fogyasztása, amelyek tulajdonképpen a tej (és tejtermékek) konkurenciatermékeként jelentek meg a piacon, azonban funkcióiban a tejtermékek pozitív élettani hatását messzemenően nem tudják helyettesíteni.

 

Nagyításhoz kattints a képre!

                   Nagyításhoz kattints a képre!

 

A fenti kedvezőtlen tendencián kíván változtatni egy a termékkört népszerűsítő, a szakma és a kormányzat közötti összehangolt intézkedéssorozat, amelyben meghatározó és központi szerepe van az iskolatej-programnak.

A másfél évtizede működő iskolatej-programnak nemcsak tejgazdasági jelentősége meghatározó, hanem ifjúságpolitikai és társadalompolitikai összefüggései is jelentősek.

A program fő rendeltetése az óvodások, általános iskolások, a középfokú nevelés-oktatásban részt vevő szak- és középiskolai tanulók tejjel és/vagy tejtermékkel történő ellátása.

A program további célja minél több hazai előállítású minőségi tejtermék előállításának előmozdítása, és a fiatal generáció egészséges fejlődésének a további meglapozása, hiszen ebben a korban rögzülnek egy életre bizonyos magatartásformák, étkezési szokások.

Az iskolatej-program 1998. szeptember 1-jétől indult (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében).

A programban történő részvétellel kapcsolatos feltételek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, illetve a http://iskolatej.kormany.hu/ címen érhetők el.

További információk! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top