Gasztro

Kávé, tea vagy mindkettő?

Elkötelezett hívei vannak a kávénak, de a tea legalább ennyire szoros ragaszkodást vált ki egyesekből. Melyiket miért szeretjük, és mivel próbálnak lebeszélni róluk? Összeszedtük!

A kávét azért szeretjük, mert…

Pörgéshez, hosszú, nehéz munkához, reggelente vagy éjszakázáshoz csakis kávét, annak ellenére, hogy a koffeintartalmának köszönhető szellemi és fizikai teljesítőképességet növelő hatása gyorsabban lecseng, mint a teáé. Nagyjából fél óra alatt éri el élénkítő hatásának csúcspontját, de kimutatták, hogy már pár perccel az elkortyolása után valósággal szétárad a szervezetben. Stimulálja az ideg-, a szív- és érrendszert, növeli a koncentrációkészséget.

Kávé vagy tea

 

A kávénak rosszabb a híre, pedig az elmúlt években egymás után kerülnek elő bizonyítékok kifejezetten előnyös hatásaira is. A mérték mindenesetre fontos, ha napi egy-két csészével iszol, akkor ma már sokkal inkább a jótékony hatásai kerülnek előtérbe.

Csökkenti bizonyos rákfajták, így a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Sőt jót tesz depresszió ellen is – a kávé egészségügyi hatásainak itt részletesebben is utánanézhetsz!

A teának és a kávénak is jelentős az antioxidáns-tartalma, de egy csésze kávé majd kétszer annyit tartalmaz, mint mondjuk a zöld tea. Mivel elsősorban az antioxidánsok segítenek az öregedésért is felelős, káros szabad gyökökkel szemben, ez nem elhanyagolható szempont, és valljuk be, sokkal valószínűbb, hogy kávé formájában veszünk magunkhoz antioxidánst, mint a ritkán és méregdrágán kapható vörös áfonyával.  

Nagyon sokféle módon el lehet készíteni, olyannyira, hogy néha nem is árt egy külön kávéhatározó a kávéházak menülapján található italfajták értelmezéséhez.

Inkább mégse, mert…

Idegességet, szívdobogást okoz, főleg azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk. Savasító hatása miatt kiválthat gyomorpanaszokat, és csökkentheti bizonyos ásványi anyagok felszívódását.

Elszínezi a fogakat, amitől nehéz megszabadulni, mert olyan foltosodást okozó anyagokat tartalmaz, amelyek lerakódást képeznek a fogzománcon, és így ezen megtapad a lepedék.

Régóta ismert a vízhajtó hatása, ugyanis a koffein tágítja a vesében lévő ereket. Ezért arra figyeljünk, hogy elég vizet igyunk mellé!

A teát azért szeretjük, mert…

Kávé vagy tea

 

A fekete és a zöld tea a benne található, a kávénál kisebb mennyiségű koffeinnek, illetve teaninnek köszönhetően szintén élénkít, stimulál, megdobja a teljesítőképességet. Az elmúlt években a zöld tea egyre népszerűbb lett, de a legújabb sztár mostanában már a fehér tea, amelynek a zöld változatokhoz képest is még duplája az antioxidáns-tartalma, valamint jót tesz az immunrendszernek.

A kettes típusú diabétesz kialakulásának esélye közel 40 százalékkal csökken azoknál, akik nagyjából napi három csésze koffeintartalmú teát, illetve kávét fogyasztottak – erről itt olvashatsz tovább!

Kisebb ugyan a koffeinszármazék-tartalma, mint a kávénak, viszont hosszabb ideig tart a hatása, fokozatosabban élénkít fel. Nem dobja meg hirtelen a vérnyomást, nem kapunk tőle szívdobogást, és a gyomorsavtermelést sem növeli.

Szintén rengeteg változatban kapható, a gyümölcsöstől a fahéjasig, és még annál is többféleképpen ízesíthető, tényleg csak ízlés kérdése. Mennyiségénél fogva jobban hozzájárul az elegendő napi vízfogyasztáshoz, főleg a zöld és gyümölcstea.

Inkább mégse, mert…

A fekete tea is tartalmaz a kávéhoz hasonló anyagokat, ezért ettől is barnás-foltos lesz a fogunk, vagyis a fogmosást-fehérítést nem ússzuk meg.Viszont egy korábbi kutatásban meg arra jutottak, hogy a tea jót tesz fogszuvasodás ellen.

Ugyanúgy gátolja a nyugodt pihenést, alvást, ha túl sokat vagy túl későn iszunk belőle. Egyes szakértők azt ajánlják, hogy a lefekvés előtt már 6 órával korábban hagyjuk abba a koffeintartalmú italok fogyasztását!

Ha még nem volt elég a kávézásból, itt folytathatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top