Gasztro

Pasi főz: itt a tuti hamburger és buci

Új rovat indul a Nők Lapja Cafén. Havonta egyszer pasi főz nekünk, tippet adva ezzel más hősöknek is, akik bemerészkednek a konyhába. Fogadjátok szeretettel a Laci-pecsenyét!

Ha az ember felesége egy gasztrorovat vezetője, az pont olyan, mint amilyennek ez az első asszociációk alapján sejthető: teli hűtő, finomabbnál finomabb kaják, felvágós családi és baráti vacsorák, és persze állandó villogás a munkatársak előtt az aznapi szeretetcsomaggal. Már amikor van. Mert nincs mindig, és talán így is van rendjén. Én se faragnék minden este egy újabb és újabb Pinocchiót levezetésképp, ha asztalos lennék.

Talán ez is vezetett ahhoz, hogy én is odamerészkedjek néha a konyhába. Amellett, hogy segíteni akartam, hajtott a kíváncsiság, ami nem meglepő egy olyan játszótéren, ahol több a konyhagép, mint a szórakoztatóelektronika.

További képekért kattints a fotóra!
További képekért kattints a fotóra!

Egy-egy bátortalan, de jól sikerült vacsi kellő kurázsit és kísérletezővágyat adott ahhoz, hogy megpróbálkozzak ezzel-azzal… írni utána pedig már egyáltalán nem volt nagy kunszt.
Így jutottunk a Laci-pecsenyéhez, amely hivatalosan is legálissá tette a helyemet a konyhában…
Nem kell azért azt gondolni, hogy a net legtutibb receptjeit ezután itt kell keresni. Marad a kíváncsi, rutintalan kísérletezés, ezúttal a házi hamburgerrel.

Debütálás bucival és vesefaggyúval

A jó hamburgerhez nem kell sok minden. Egy jó húspogácsa, egy finom buci, és ami még a kettő közé megy. Kezdjük a bucival, mert annak kelnie kell. A neten kutakodva Fűszeres Eszter megoldása tűnt a legbiztatóbbnak, így az ő instrukcióit követtem.

Tizenkettőt készítettem, mert kb. annyira számoltam a húspogácsák számát. Az összetevőket keverőtálba szórtam: 60 dkg sima liszt, 30 dkg rétesliszt, 4 dl langyos tej, 4 ek. cukor, 2 kávéskanál só, 1 dl étolaj, 2 tojás a kenéshez, 2 evőkanál sűrű, lecsepegtetett joghurt, 2 zacskó instant élesztő (14 g).

Nagyjából összekevertem, majd a könnyebbik megoldást választottam és a robotgépre bíztam a piszkos munkát. Az elkészült masszát ezután 2 órát kelesztettem konyharuhával letakarva langyos helyen. Meg is lett a hatása, rendesen megkelt. Ennél több időt ne hagyjunk neki, ha túlkel, nem lesz az igazi. 2 óra után 12 egyenlő részre osztottam a tésztát, zsömléket formáltam belőle, megkentem tojással, és hagytam egy negyed órát állni, mert várnom kellett a sütőre. A sütőben kb. 20 percet töltöttek a bucik 180 fokon, egy tányér víz kísérletében, hogy kellő páratartalomban sülhessenek. És kész. A kész bucikat boltinak hitték, ami bóknak elég jó.

További képekért kattints a fotóra!
További képekért kattints a fotóra!

Jöhet a húspogácsa

A marhahúst darálva vettem, került bele 3 rész hátszín és 1 rész vesefaggyú. Ez utóbbi zsiradékként tesz nagyon jó szolgálatot: pont jó ütemben olvad, nem hagy mellékízt, és nem is füstöl se a grillen, se a serpenyőben. Ha a hipermarketben nem is, de egy hozzáértőbb hentesnél hozzáférhető a csodaszer. Az 1,6 kiló hús+faggyú alapba került 2 tojás, majd egyszerűen fűszereztem sóval-borssal, 3-4 evőkanál dijoni mustárral és 3 evőkanál Worcester-szósszal, plusz aprítottam bele egy fél hagymát és 3-4 gerezd fokhagymát. Az igazán műértők szerint a só-borsnál meg kellett volna állni, de szerintem nem tett rosszat a leheletnyi pikáns íz a húsnak.

További képekért kattints a fotóra!
További képekért kattints a fotóra!

A keveréket kicsit állni hagytam, majd a hölgyvendégekre való tekintettel kb. 15 dekás pogácsákat formáltam belőle. Az előmelegített serpenyőbe (magas fokozatra kapcsolva) mehettek a húspogácsák plusz zsiradék nélkül, hiszen arra van ott a faggyú. Kb. 4-5 perc kell az egyik majd a másik oldalának, hogy kellő színt kapjon, de a közepe még rózsaszínes maradhasson. Ha valaki teljesen átsütve szereti, alacsonyabb fokozaton, hosszabb ideig süsse. A serpenyőben maradt kisült szafton tálalás előtt kicsit megpirítottam a félbevágott bucik belső felét, jót tett neki.

Tálalásnál a bucin és a húspogácsán kívüli összetevőknél szabad kezet adtam a vendégeknek. A zöldségek, füstölt sajt és a standard szószok mellé kéksajtos-fokhagymás mártást készítettem még. 10-15 deka kék sajtot kézzel apróra törtem, összekevertem kb. 2 deci tejföllel vagy joghurttal, belecsavartam egy fél citrom levét és sok-sok fokhagymával (3-4 gerezd), sóval-borssal ízesítettem.

A végeredmény magáért beszélt: sok jóllakott, elégedett, fülig maszatos vendég, akik után evőeszközöket sem kellett mosogatni.

Hasznos infó: a vacsi a zöldségekkel együtt, fejenként 700 forintba került, és 2 óra alatt készült el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top