Gasztro

Hogyan etess a férfivel zöldséget?

Ötletekkel és pár recepttel segítünk, ha szeretnéd, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon szíved választottja.

Nyilván minden nő számára ismerősek azok a szörnyülködő megjegyzések, amelyekre a férfiak képesek ragadtatni magukat, ha megpillantanak egy jó tál zöldséges ételt. Főtt sütőtök krumplival és karalábéval, lecsós tofuszelet, netán egy kis marhapörkölt szójából? Ezekkel a fogásokkal biztosan nem találunk el a barátunk vagy férjünk gyomrán keresztül a szívéig, pedig adatok támasztják alá, hogy a nők tehetik a legtöbbet a férfiak egészségéért.

Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, hogyan csempésszük be az egészségesebb ételeket a családi menübe a húsok mellé. Akiknek az ura viszont a gíroszosnál a falafelt választja, az ne is olvasson tovább!

Hogyan etesd a férfit?

– A gyümölcsökkel egyszerű a helyzet. Ha még noszogatásra sem fogynak a konyhapulton felhalmozott almák és körték, akkor cselekedjünk: vágjuk fel őket szép kis szeletekre, pakoljuk rá egy helyes kistányérra, és tegyük le a férfi mellé néhány kedves szó kíséretében! A figyelmességet biztosan örömmel fogadja, és ha szerencsénk van, percek alatt el is tünteti az egészet. Egy olyan férfinál már bevált, aki hetekig ellenne szalámis-margarinos fehér kenyéren.

– Ugyanez működik zöldségekkel is, ha közösen ülünk le vacsorázni. A kenyér, felvágott és sajt mellé tegyünk ki az asztalra egy tálra szépen felvágott paradicsomot és paprikát, biztos nem marad érintetlenül.

– A zöldségeknél jó ötletnek tűnhet, ha a szokásos köret mellé készítünk egy kis párolt zöldséget az ebédhez. Az ízetlen, nem túl vonzó állagú párolt brokkoli vagy répa viszont keveseket hat meg. Sokkal finomabb a zöldség, ha megpirítjuk egy kis olívaolajon, és rendesen megfűszerezzük.

– Az sem baj, ha egyáltalán nem feltűnő, hogy az ebéd zöldséget is tartalmaz, viszont ki sem lehet kerülni. Tésztákba, fasírtokba, tócsniba például egészen jól el lehet rejteni felaprítva. A tojásrántotta viszont úgy is le fog csúszni, ha látványos paprikadarabkák vannak benne. Azért a sonkát se sajnáljuk mellőle.

– Télen nem nagy a zöldségválaszték, de céklából stabil az ellátás. A férfiakat nem fogja felvillanyozni a gondolata, de ha megsütjük, egészen szokatlan, mennyei íze lesz. Sütés előtt szeleteljük fel, és kenjük meg olívaolaj, balzsamecet és méz keverékével.

– Szezonja van a zellernek is, amit sokan csak húslevesbe használnak, mert nagyon erős, jellegzetes az íze. Egy kis mascarponés zellerkrém viszont egy férfit már biztosan megrontott.

Karfiolból vagy brokkoliból remek rakott fogásokat készíthetünk sok tejföllel, és darált hús is mehet bele. Több húsevőt levett a lábáról ez a kombináció, de ismerkedős ebédekhez nem ajánljuk, mert a zöldségekhez nem szokott gyomrot komolyan felpuffasztja. Feltűnés nélkül adhatunk azonban némi főtt karfiolt a krumplipüréhez is pépesítve.

– Nagyszerű salátákat állíthatunk össze, ha kitanuljuk a vinaigrette készítését, és bármilyen leveles salátát feldobhatunk fantasztikus ízekkel. Nyáron persze nagyobb a választék megfelelő zöldségekből.

– A zöldségeket egy jó krémlevesben vagy ragulevesben is becsempészhetjük a menübe, egy jó forró tál leves mindenkinek jólesik télen.

Férfibarát szezonális receptek

Gyors almarecept

Hozzávalók:

  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1-2 db alma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A narancs és a citrom levét kifacsarjuk egy kis tálba, majd az almát vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket egymás mellé besuvasztjuk a citrusleves tálba, hogy mindenhol érje az almát a lé, majd legalább fél órára betesszük a hűtőbe. 

Sütőtökös rakott penne

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1,5 kg sütőtök
  • kevés morzsa
  • 1 zacskó pennetészta
  • ízesítéshez rozmaring
  • 4 tk. olívaolaj
  • edény kikenéséhez vaj
  • ízesítéshez bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg (parmezánnal is jó) cheddar sajt
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Megsütjük a tököt, majd kivesszük hűlni. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, megpároljuk rajta a hagymát kis lángon, sózzuk, borsozzuk. A végén közepesre vesszük a hőfokot és megbarnítjuk a hagymát, majd rozmaringgal fűszerezzük. Közben sós, forró vízben feltesszük a tésztát, de két perccel korábban kivesszük, mint ha készre akarnánk főzni. A főzővízből tegyünk félre három decit. A tököt válasszuk le a héjáról, tegyük egy fazékba, rakjuk hozzá a hagymát és fokozatosan öntsük hozzá a tészta főzővizét, hogy megfelelő sűrűségű szószt kapjunk. Rakjuk fel a tűzre, és főzzük össze lassú tűzön két percig. Keverjük össze a tésztát a tökös szósszal és a sajt kétharmadával, majd tegyük egy kivajazott sütőedénybe. A maradék sajtot keverjük össze egy kis kenyérmorzsával, olívaolajjal és rozmaringgal, majd szórjuk a tészta tetejére. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a teteje barnára nem sül.
mceBlockPasteEnd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top