Gasztro

Boldogító menüsor télre

Van az úgy, hogy már semmi sem tud minket eléggé átmelegíteni, csak valami finom fogás. Mi most összeszedtük a három legnagyobb kedvencet, ami után a mínuszokban epekedünk.

A vörös lencsében az a legjobb, hogy nagyon hamar elkészül, nem úgy, mint a hagyományos lencse. Az ára ugyan magasabb, de minden forintot megér. Egy kevés csilivel és kókusztejjel megbolondítva egészen elképesztően finom lesz.

Vöröslencse-krémleves

Hozzávalók 3-4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 dl vörös lencse
  • ízlés szerint gyömbér
  • ízlés szerint római kömény
  • 2 dl kókusztej
  • ízlés szerint chilipor
  • 1,5 l húsleves
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát a vajon megpároljuk, majd hozzáadunk egy kávéskanálnyi gyömbért és a megmosott lencsét, átforgatjuk és felöntjük az alaplével, 15-20 perc alatt készre főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kókusztejet, fűszerezzük egy kevés római köménnyel, csilivel és sóval, majd összeforraljuk és megesszük. Mi néha szoktunk szórni rá szeletekre vágott, sütőben sütött zellert vagy gyömbért. 


A lassan sült kacsacombban az a legjobb, hogy akár egy hétig is simán elvan a hűtőben a saját zsírjával beborítva. Aztán amikor átfagyva hazamegyünk, csak kivesszük a zsírjából, meggrillezzük a tetejét, és már ehetjük is. Ez az idő pedig pont elég arra, hogy elkészüljön a polenta.

Lassan sült kacsacomb polentával

Hozzávalók 3-4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • ízlés szerint (tört) rózsabors
  • 25 dkg kacsazsír
  • 5 db kacsacomb

Polenta:

  • ízesítéshez só
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl víz
  • 1 marék parmezán
  • 3 dl kukoricaliszt
Kategóriaebéd
Elkészítési idő300 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kacsát megmossuk és sóval borssal bőven fűszerezzük, előmelegített serpenyőben a zsíros oldalát 3, a húsosat pedig 2 percig sütjük. A megkapatott combokat egy vaslábosba vagy jénaiba tesszük és ráöntjük a saját kisült zsírját, valamint a másik adag kacsazsírt is, a hús mellé tesszük a megpucolt fokhagymát és a rozmaringágat, majd 130 fokos sütőben 3-4 óra alatt készre sütjük, elképzelhető, hogy kell neki 5 óra is. Majd a zsírjából kivéve rápirítjuk a bőrét. 
A polentához a vizet a tejjel felforraljuk, majd beleöntjük a kukoricalisztet, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a parmezánt és a vajat. 

\"Boldogító

Ha valami igazán egyszerű és lélekmelegítő ételre vágyunk, akkor ilyet főzünk. Erről mindig a nagyink jut eszünkbe, aki a vaskályhán sütött almát, igaz nem dióval töltötte, hanem csak “egyszerűen” felszeletelve.

Dióval töltött alma

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint fahéj
  • ízlés szerint szegfűszeg
  • 10-12 dkg dió
  • 3-4 evőkanál méz
  • 5 db (jonatán) alma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

Egy almát megpucolunk és lereszeljük, a többinek levágjuk a tetejét és kiszedjük a csumáját. A diót ledaráljuk és összekeverjük a lereszelt almával, a mézzel, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Aki szereti, tehet bele egy kevés rumot is. A keveréket beletöltjük az almákba, majd ráteszünk egy kevés vajat. Visszatesszük a kupakját, és alufóliával lefedett tepsiben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top