A vörös lencsében az a legjobb, hogy nagyon hamar elkészül, nem úgy, mint a hagyományos lencse. Az ára ugyan magasabb, de minden forintot megér. Egy kevés csilivel és kókusztejjel megbolondítva egészen elképesztően finom lesz.
Vöröslencse-krémleves
Hozzávalók 3-4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál vaj
- 3 dl vörös lencse
- ízlés szerint gyömbér
- ízlés szerint római kömény
- 2 dl kókusztej
- ízlés szerint chilipor
- 1,5 l húsleves
Elkészítés
A hagymát a vajon megpároljuk, majd hozzáadunk egy kávéskanálnyi gyömbért és a megmosott lencsét, átforgatjuk és felöntjük az alaplével, 15-20 perc alatt készre főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kókusztejet, fűszerezzük egy kevés római köménnyel, csilivel és sóval, majd összeforraljuk és megesszük. Mi néha szoktunk szórni rá szeletekre vágott, sütőben sütött zellert vagy gyömbért.
A lassan sült kacsacombban az a legjobb, hogy akár egy hétig is simán elvan a hűtőben a saját zsírjával beborítva. Aztán amikor átfagyva hazamegyünk, csak kivesszük a zsírjából, meggrillezzük a tetejét, és már ehetjük is. Ez az idő pedig pont elég arra, hogy elkészüljön a polenta.
Lassan sült kacsacomb polentával
Hozzávalók 3-4 személyre:
- ízesítéshez só
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 ág rozmaring
- ízlés szerint (tört) rózsabors
- 25 dkg kacsazsír
- 5 db kacsacomb
Polenta:
- ízesítéshez só
- 3 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 dl víz
- 1 marék parmezán
- 3 dl kukoricaliszt
Elkészítés
A kacsát megmossuk és sóval borssal bőven fűszerezzük, előmelegített serpenyőben a zsíros oldalát 3, a húsosat pedig 2 percig sütjük. A megkapatott combokat egy vaslábosba vagy jénaiba tesszük és ráöntjük a saját kisült zsírját, valamint a másik adag kacsazsírt is, a hús mellé tesszük a megpucolt fokhagymát és a rozmaringágat, majd 130 fokos sütőben 3-4 óra alatt készre sütjük, elképzelhető, hogy kell neki 5 óra is. Majd a zsírjából kivéve rápirítjuk a bőrét.
A polentához a vizet a tejjel felforraljuk, majd beleöntjük a kukoricalisztet, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a parmezánt és a vajat.
Ha valami igazán egyszerű és lélekmelegítő ételre vágyunk, akkor ilyet főzünk. Erről mindig a nagyink jut eszünkbe, aki a vaskályhán sütött almát, igaz nem dióval töltötte, hanem csak “egyszerűen” felszeletelve.
Dióval töltött alma
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint fahéj
- ízlés szerint szegfűszeg
- 10-12 dkg dió
- 3-4 evőkanál méz
- 5 db (jonatán) alma
Elkészítés