Gasztro

Izgalmas variációk tiramisura

Az egyik legkedveltebb emigráns desszertünk, nincs olyan ház, ahol ne próbálták volna ki. A Nők Lapja Konyha most kicsit máshogy készítette el őket.

Alapreceptnek jöjjön a házi babapiskóta, ami sokkal finomabb, mint a bolti.

Házi babapiskóta

Hozzávalók 25 db-hoz:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • szóráshoz porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját simára keverjük, majd óvatosan a fehérjébe forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, és azt is óvatosan a masszába keverjük. A tésztát sima csöves nyomózsákból sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk, babapiskótát formázunk. A tetejüket porcukorral meghintjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben zsemleszínűre sütjük, és ha roppanósra szeretnénk, kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk benne kiszáradni. 140 °C-ra mérsékelve a hőt tovább is süthetjük, amíg ki nem szárad.

Fahéjas-mézes tiramisu

Hozzávalók 12-14 adaghoz:

  • 25 dkg + a nyújtáshoz liszt
  • 1 db tojás
  • 17 dkg (lehet margarin is) vaj
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 8 dkg méz
  • 7 dkg porcukor

Krém:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg méz
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 csomag habfix
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mézes alaphoz a lisztet, a vajat/margarint, a sütőport, a fahéjat és a porcukrot elmorzsoljuk, a tojást a mézzel elkeverjük, és a morzsalékhoz adva tésztává gyúrjuk. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Akkora korongokat szaggatunk ki belőle, amekkora formába rétegezni szeretnénk a tiramisukat. A maradék tésztából kis formákat (például csillagokat) szúrunk ki a díszítéshez. Sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük a tésztát és a kiszúrt darabokat.

A krémhez a hideg tejszínt az egyik habfixálóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a mézzel és a fahéjjal, majd a mascarponét is hozzákeverjük, és géppel krémesre habosítjuk. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és a másik habfixálót. A forma aljára leteszünk egy kisült mézes lapot, ha egy kicsit kiszáradt, egy kevés tejjel meglocsolhatjuk. Erre rétegezzük a krémet, ha szükséges, előzőleg egy sütőpapírcsíkkal kibélelhetjük a formát, így könnyebb lesz majd kivenni a tiramisukat. A tetejét őrölt fahéjjal és a kis kiszúrt formákkal díszítjük.

 

Karamellás tiramisu

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 16 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • díszítéshez mogyoró
  • 50 dkg mascarpone
  • 12-14 db babapiskóta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A cukrot karamellizáljuk, majd egy kanállal sütőpapírra rácsokat (kb. 3 darabot) csurgatunk dísznek. A többi karamellt ismét a tűzre tesszük, és a tejszínt hozzáadva sűrű szirupot készítünk belőle, majd lehűtjük. A kihűlt karamell felét a mascarponéval és a tojássárgájával kihabosítjuk. A babapiskóták felét a tál aljára tesszük, a krém felét rákenjük, majd egy újabb réteg babapiskóta jön, végül a maradék krém. A tetejét mogyoróval gazdagon megszórjuk, és a karamelldíszekkel kirakjuk.

 

Almás ropogós tiramisu

Hozzávalók kb. 12 adaghoz, Piskóta:

  • 4 ek. liszt
  • 4 ek. cukor
  • 4 tojás
  • 1 ek. kakaópor

Morzsa:

  • 10 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 2-3 ek. víz
  • 1 kl. fahéj

Krém:

  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • fél citrom leve
  • 4 (hámozott, kockázott) alma
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A piskóta hozzávalóiból klasszikus módon csokis piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on téglalapot sütünk belőle. Ha kihűlt, akkora korongokat szaggatunk belőle, amekkora tiramisut szeretnénk. A morzsához a hozzávalókat elmorzsoljuk, majd sütőpapírra terítve megsütjük. Ha összesülne, össze kell törni. A krémhez a mascarponét először elkeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd géppel krémesre habosítjuk. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés habba forgatjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A forma aljára tesszük a piskótakorongot, rá egy réteg krémet, egy réteg almakockát, egy újabb réteg krémet, majd a ropogós fahéjas morzsával fejezzük be a rétegezést.

 

Meggyes-mákos tiramisu

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg (ízlés szerint) darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 10-12 db babapiskóta

Meggyes rész:

  • 3 dl cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg (mirelit) magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A meggyes részhez a meggyet felfőzzük a víz felével és a cukorral, a maradék hideg vizet elkeverjük a keményítővel, és besűrítjük vele a meggyet. Hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral, majd a mascarponét hozzáadva tovább habosítjuk, végül belekeverjük a darált mákot. A babapiskótát a meggyes és a mákos résszel felváltva poharakba rétegezzük.

Narancsos-csokoládés tiramisutorta

Hozzávalók kb. 20 cm átmérőjű tortához:

  • 13 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1/3 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor

Krém:

  • 5 dkg (reszelt) étcsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dkg zselatin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a puha vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és sima csöves nyomózsákból kb. 20-25 darab babapiskótát nyomunk egy sütőpapírra. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy 20 cm átmérőjű karika alját szorosan kirakjuk babapiskótával, a többi babapiskóta egyik végét egyenesre vágjuk, hogy a tortaforma oldalát kibélelhessük velük. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 1 dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd egyszer teljes olvadásig melegítjük. A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral és a narancshéjjal, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint egy kevés krémmel lehűtve a többi krémhez keverjük, végül a reszelt csokoládét is beleforgatjuk. Az alsó sor babapiskótára halmozzuk a krémet, elkenjük, de ügyeljünk, hogy a babapiskóták oldalt maradjanak. A hűtőbe tesszük dermedni. Amikor megdermedt, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát. Csokoládéforgáccsal és a maradék babapiskótával díszíthetjük. Tipp: Könnyebb lesz vágni a desszertet, ha csak 15 babapiskótát nyomunk a tésztából, a maradékból kenünk egy piskótalapot, majd azt tesszük a tortakarika aljára.  

Izgalmas variációk tiramisuraA recept az októberi Nők Lapja Konyhában jelent meg!

Ízelítőül:
• 8 ínycsiklandó gombás fogás
• Főszerepben a hagymafélék
• Lélekmelegítő uzsonnák

Fizess elő, hogy elsőként kapd meg a legfrissebb lapszámot! 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top