Gasztro

Végigettük Bécset: a tökéletes bécsi szelettől Sisi ibolyájáig

Azt is megtudtuk, igaz-e a legenda, hogy Sisi fogait elrontotta a sok édesség, és ezért nem látták soha mosolyogni. Étteremkörkép az osztrák fővárosból.

Bécs annyira közel van hozzánk, hogy a magyarok jó része többször is elvetődik arra, bár nem mindenki engedheti meg magának, hogy ha gondol egyet, átugorjon az adventi vásárba, vagy egy jó kiállításra, esetleg koncertre. Magunk sem mindig tudjuk, hogyan állunk a szomszédokkal, akik hol sógorok voltak, hol ellenségek, de az biztos, hogy Bécs nagyon hasonlít Budapesthez, azzal a különbséggel, hogy ott látszólag minden úgy működik, ahogy egy rendes helyen működnie kell.

Mi egy hosszú hétvége alatt ettük végig az osztrák fővárosnak azokat az éttermeit, amiket maga a Bécsi Turisztikai Hivatal ajánl. Akadt köztük több mint kétszáz éves cukrászda és szakácssapkával díjazott trendi étterem. Bárki találhat magának köztük olyan helyet, ahová érdemes beülni egy kávéra, édességre vagy ebédre, attól függően, mit bír el a pénztárcája

Café Landtmann

Ha kíváncsi vagy, milyen Bécs New York kávézója, ahol megfordult többek között Freud, Marlene Dietrich és Romy Schneider, akkor az 1873-ban megnyitott Café Landtmann a te helyed. Belül faborítású falak és hangulatos bokszok árasztják a klasszikus kávéházi hangulatot, kívül, az utólag hozzáépített, üveggel fedett részen viszont kortárs légkör uralkodik. A hely specialitása az Apfelstrudel, azaz az almás rétes, de ebédet is adnak, ottjártunkkor például szarvasgombás leves és zsemlegombóc rókagombás mártással is szerepelt az étlapon. Jelentjük, a rókagomba friss volt és isteni, kár, hogy a túlfűszerezett szósszal elnyomták az ízét.

A mártásban lapul a finom rókagomba. Klikk a galériáért!
A mártásban lapul a finom rókagomba. Klikk a galériáért!

Állítólag az igazi bécsi pincér morcos, mivel így érzékelteti, hogy ő a hely mindenható főnöke, de itt az ételeket és italokat elegáns, jóképű pincérek szolgálják fel kifogástalan modorban. Viszont még innen sem néznek ki, ha csak egy csésze kávét rendelsz és órákig szopogatod, miközben foglalod a többi fizetővendég elől a helyet. Mégy úgy sem, hogy a közeli városházáról és a parlamentből rengeteg politikus fordul meg náluk. Itt tudtuk meg, hogy a bécsi kávézótulajdonosoknak külön klubjuk és báljuk van, ahová más földi halandó be sem teheti a lábát.

Presszókávé: 3 euró
Bőséges bécsi reggeli: 13 euró
Apfelstrudel vaníliasodóval (főétel): 9,20 euró
Főételek: 11,50–26,50 euró

Olcsóbb megoldások:

Café Restaurant Bräunerhof: Ez egy kisebb, egyszerűbb, de szintén hagyományos bécsi kávézó újságolvasó öregurakkal, csak az árak barátibbak. Amikor arra jártunk, egy idősebb osztrák tévésztárt is megpillanthattunk az utcáról.

Café Korb: Egy volt osztrák szupermodell és színésznő, Susanne Widl vezeti ezt a divatos belvárosi helyet, ahová inkább a fiatalság jár. Kívül színes székek állnak egy kedves kis téren, de odabenn meghagyták a hatvanas évekből maradt berendezést. Állítólag a tulajdonosnőt is gyakran lehet látni az üzletben, ahogy erősen sminkelve szívja hosszú szipkájából a cigarettát, mint egy igazi dáma. Az Apfelstrudel itt csak 4,50 euró.

Demel

A hely egyik fő vonzereje, hogy maga Sisi is innen rendelte az édességet több mint száz évvel ezelőtt, de a cukrászda története már a 18. században kezdődött. A királyné kedvencét, a kandírozott ibolyát most is kapni a bolt elejében található kis boltban, ahol rengeteg japán tolong a helyes dobozokba csomagolt édességek között. Innen szinte bármi jó választás lehet szuvenírnek, mi a hazahozott ibolyás édességgel függővé tettük a fél szerkesztőséget. Ha a sorban állás ellenére bejutunk az emeletes cukrászdába is, akkor a csillármennyországban találjuk magunkat, ahol turisták és osztrák szerelmespárok tortáznak Ferenc József portréja alatt.

Látványcukrászda. Klikk a galériáért!
Látványcukrászda. Klikk a galériáért!

A konyhába is be lehet kukkantani egy üvegfalon keresztül, ahol fehér sapkás cukrászok készítik a csodákat. A mi ízlésünknek a torták túl édesek voltak, de legalább a nugáttorta után a vacsorát megspórolhatjuk. Sisiről azt is pletykálták, hogy a sok édesség miatt elromlottak a fogai, és ezért nem mosolygott senkire, legfeljebb a legyezője mögül. A bécsi utunkon az idegenvezetőnk, aki rengeteg szakirodalmon rágta magát keresztül, elárulta, hogy mindez szemenszedett hazugság, a királyné fogsora teljesen ép volt.

Csokik:
5,20–19,20 euró
Cukorkák: 6,40–16,80 euró
Bonbonok: 19,10–78 euró

Olcsóbb megoldás:
Ha nem a mesés berendezés érdekel, és inkább egy kisebb hírű, kevésbé elegáns cukrászdát keresel, ahol igazán finom tortát adnak, akkor inkább az Oberlaa-t ajánljuk.

Plachutta

Rengeteg tipikusnak mondott bécsi étel tűnik szinte magyarnak, náluk is van császármorzsa, csak máshogy készül, a Tafelspitz pedig nagyjából annak felel meg, amit Latinovits Zoltán fogyaszt el nagy élvezettel a Szindbád című film híres jelenetében, azaz a velős csontos marhahúslevesnek. A különbség, hogy itt komplett főételként tálalják a kifejezetten marhafartőből főzött húslevest, a tésztával gazdagított lé elfogyasztása után jön a marhahús és a főtt zöldség különféle szószokkal, tormával, pirított burgonyával és a velős csont pirítóssal. Ahogy Ferenc József is fogyasztotta.

Nagynak tűnik, de amilyen széles, olyan vékony. Klikk a galériáért!
Nagynak tűnik, de amilyen széles, olyan vékony. Klikk a galériáért!

Miután mi magyarok mindent kirántunk, amin megáll a panír, a bécsi szelet is igazán közel áll hozzánk. A mi rántott sertéskarajunkhoz képest az a nagy különbség, hogy ez szigorúan borjúhúsból készül, jó vékonyra klopfolva, és citrommal csepegtetik meg tálalás után. Az az igazi, ha ecetes lila hagymás burgonyasalátát adnak hozzá, és természetesen egy pohárka sör is elkél mellé. A Tafelspitzet és a Wiener Schnitzelt is tökéletesen készítik el a négy bécsi Plachutta étteremben, mi ebből az Operaház közelében álló Plachuttas Gasthaus zur Operben próbáltuk ki a bécsi szeletet, és cseppet sem csalódtunk. Pluszpont, hogy az egyoldalas étlapon külön fejezetet szentelnek a szezonális alapanyagokból készült ételeknek, és még a következő hónapban várható fogásokat is felsorolják.

Levesek: 8,20–12,80 euró
Főételek: 10,90–18,90 euró
Bécsi szelet: 17,60 euró

Olcsóbb megoldás:
A bécsi szeletet otthon is elkészíthetjük, ha kapunk valahol finom borjúhúst. A Plaschutta egy képes útmutatót is készített ehhez.

Trześniewski

Szendvicsbár. Klikk a galériáért!
Szendvicsbár. Klikk a galériáért!

A kimondhatatlan nevű szendvicsező a reklámja szerint elmondhatatlanul finom szendvicseket készít, és állítólag ez a színházba igyekvő bécsiek egyik kedvenc helye. A boltot éppen 110 évvel ezelőtt alapította egy krakkói származású úr, akinek a halála után a lánya vitte igazán sikerre az üzletet. Most összesen hét szendvicsezőjük van Bécsben. A paprikás, gombás, halas, tojásos, savanyú uborkás falatkákat azért kezdték ilyen kis szeletekben árulni, hogy bárki megengedhessen magának legalább egy kevéskét belőlük. Mellé egy pikoló sört is kérhetünk, amit Pfiff néven kell rendelni. A fantasztikusan puha fekete kenyeret helyben sütik reggelente a több mint húszféle ízvariációhoz, és öt darab egy női gyomornak már pont elég.

Szendvicskék: 1,1 euró/darab

Palmenhaus

Körteszezonban körtetorta. Klikk a galériáért!
Körteszezonban körtetorta. Klikk a galériáért!

Ha még nem kávéztál egy fővárosban sem úgy, hogy tőled nem messze hatalmas pillangók szálldostak, akkor érdemes betérned a Burggarten nevű parkban található Pálmaházba. A gyönyörű szecessziós üvegépület egyik fele egy valódi pálmaház egzotikus lepkékkel, a másik fele kávézó, és még messziről is látszik, ahogyan a szomszédban repdesnek. A hely halételekben erős, de a körtés csokitortájuk is isteni.

Presszókávé:
2,40 euró
Ebédmenü: 10,80–24,80 euró
Édességek: 8 euró körül
Egy pohár sör: 3,40 euró

Schon Schön

Ha van kedved kimerészkedni a Szent István-székesegyház környékéről, akkor érdemes elnézni a hetedik kerületbe, ahol a város fiatal kreatívjai berendezkedtek. Itt található a Schon Schön, ahol egy fiatal szakács főz egy félig nyitott konyhában, és nem is akárhogy: a Gault Millau étteremkalauz kétszer is egy szakácssapkával díjazta. Ez pont az egy Michelin-csillag alatti színvonalnak felel meg, így legalább nem horror az ételek ára. Az étlapot nem variálták túl feleslegesen, az egyféle leves és desszert mellé két főfogás közül lehet választani.

Terülj-terülj! Klikk a galériáért!
Terülj-terülj! Klikk a galériáért!

A zöldséges alapléből főzött curryleves tökéletes alapozás volt a rókagombás, kuszkuszos, paprikaszószos, káposztás báránycombhoz, ami gyönyörűen nézett ki, az ízek szépen összeálltak, csak picit rágósnak bizonyult. A bakiért viszont a desszert bőségesen kárpótolt, a palacsintatésztából készült, szilvás császármorzsában nem lehetett hibát találni. Az üzlet különlegessége, hogy egy fodrászüzlet is működik benne, ami szokatlan párosítás, de végül is el tudjuk képzelni, hogy valaki megéhezik, mire tökéletesre lövik be a haját.

Menü: 16,50 euró

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top