Gasztro

Őszi hajrá: itt a kápiamánia

Kápiafüggők lettünk. Ráadásul a családot is azzá tettük, ugyanis egy hétvége elég volt ahhoz, hogy bebizonyítsuk, hogy a világ legfinomabb és legsokoldalúbb zöldségével van dolgunk.

Őszi hajrá: itt a kápiamániaA kápia paprika a legfinomabb paprikafajta, édes, húsos, ropogós, olyan, mintha az egész nyár elférne benne, a grillezéstől kezdve a lecsóig minden eszünkbe jut róla, amit szeretünk. Ami pedig a legjobb hír, hogy pont fele annyiba kerül, mint a kaliforniai paprika, és annál sokkal ízletesebb. Mi 280–360 forint közötti áron láttuk a piacon, ennél drágábban rablás árulni. 10 kiló paprikából pedig egész télre lesz darált paprikánk és néhány adagnyi sültpaprika-krémlevesre vagy ajvárra is jut belőle.

Sózott paprika télre

A paprikát megmossuk és megszárítjuk, a zöld részét levágjuk, majd mehet az aprítás. Nagyanyáink húsdarálón passzírozták át, ami elég macerás volt, mi egy sima aprítógépet használtunk, ami legalább annyira jó volt. Ha egészen apróra vágta őket a gép, lecsepegtettük. (A levet később felhasználtuk a másnapi paprikakrémleveshez.) Minden kilóhoz 20 deka finomított tengeri sót tettünk, majd 10 percig állni hagytuk, és ismét lecsepegtettük. Majd kifőzött üvegekbe tettük a krémet, és a tetejére öntöttünk egy kevés olívaolajat. Hűtőben egész télen eláll.

Sült paprika olajban

A paprikát megmostuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tettük, 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttük őket úgy, hogy egyszer átfordítottuk őket. Nem baj, ha kicsit megfeketedik a paprika héja, a húsa attól még teljesen használható marad. Ha kellően megsült, alufóliába vagy hőálló nejlonba tesszük őket. Ha már meg bírjuk fogni, egy kés segítségével lehúzzuk a héját. Ha kihűlt, üvegbe tesszük és olajjal leöntjük. Hűtőben sokáig eláll. Aki nem akarja olajban eltenni, az a mélyhűtőbe is elteheti.

Parázson az igazi

Akinek van terasza vagy kertje, az a legjobban akkor jár, ha a parázs felett süti meg a paprikát, ilyenkor ugyanis egészen más, füstös ízt kap, ami minden abból készült fogásban visszaköszön. Pont úgy működik, mint az erdélyiek híres, parázson sült padlizsánból készült vinettája.

Levestől a salátáig

A sült paprika igazi áldás a konyhában, főleg nyálkás, hideg időben. Most jöjjenek a mi kedvenc receptjeink.

Ajvár – ahogy Enikő csinálja

Hozzávalók 3-4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 5 db kápia paprika
  • 1 db padlizsán
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk, a padlizsánt jól megszurkáljuk. Beteszünk mindent egy tepsibe, majd 170 fokon elkezdjük sütni őket. Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kivesszük, és a padlizsánra még hagyunk nagyjából 15 percet.
Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról levágjuk a csumáját, a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról lehúzzuk a héjukat. Felkockázzuk, majd összeturmixoljuk őket. Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolunk mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.

A recept gazdájának tippje: Bolondítsd meg! Az íze miatt szoktam megsütni kétmaréknyi bacon szalonnát. Ezt később összeaprítom, és ugyanúgy az összeturmixolt mártáshoz adom. Kicsit füstöst ízt kölcsönöz neki, de vegetáriánusok inkább hagyják ki ezt a mutatványt!

Aki autentikusabb módon szeretné elkészíteni, az a paprikát és a padlizsánt parázson süti meg.

 

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 6 db (sült) kápia paprika
  • igény szerint bazsalikom
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 g mascarpone
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fokhagymát és a hagymát a vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, kicsit átmelegítjük, majd felöntjük az alaplével. 10-15 percig főzzük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét. Az egészet összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük. Fontos, hogy a magja is menjen bele a paprikának, mert akkor lesz igazán finom. Apróra vágott bazsalikommal megszórhatjuk. A család imádni fogja! 

Meleg sültpaprika-saláta fetával, ahogy Nóra készíti

Hozzávalók 1 főre:

  • ízelés szeirnt fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • fokhagymához olívaolaj
  • 1 db (sült) kápia paprika
  • 5-8 dkg feta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A paprikát a fent leírtak szerint megsütjük, a héját leszedjük, majd visszatesszük a tepsibe úgy, hogy fokhagymával elkevert olívaolajat öntünk rá és rámorzsoljuk a fetát. Grillfokozaton pár perc alatt összesütjük őket. Aki szereti cifrázni, az tehet mellé friss kakukkfüvet is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top