Gasztro

Pénz helyett megunt csecsebecsékkel fizetnek az étteremben

Répával vagy akár vázával is fizethetnek a vendégek egy olasz étteremben. Asztalt foglalni csak hetekkel előre lehet.

Pénz helyett megunt csecsebecsékkel fizetnek az étterembenAkár saját készítésű műalkotással is lehet fizetni egy jó vacsoráért a L’e Maiala! nevű vendéglőben Firenzében. Sajtot, gyümölcsöket vagy zöldségeket is elfogadnak, a vendégekkel helyfoglaláskor egyeztetnek, hogy miben szeretnének fizetni. A tipikus toszkán ételeket készítő étterem neve egyébként a nehéz időkre utal. A tulajdonos azt mondta, hogy a válság miatt döntöttek a megoldás mellett, és bejött, mert hetekre előre le vannak foglalva az asztalok. Nemcsak zöldséget és gyümölcsöt fogadnak szívesen, hanem dísztárgyakat is: vázákat, szobrokat, vagy akár festményeket is.

Olaszországban állítólag egyre népszerűbb a csere-bere kereskedelem. Az észak-olasz Bolzanóban nyílt használt tárgyak boltjában sem pénzért árulják a dolgokat, hanem ruhát, könyvet vagy akár bútort vihetnek játékokért, ékszerekért, vagy akár háztartási eszközökért cserébe.

Már képzeletben látjuk magunk előtt a magyar éttermek előtt a hosszú sorokat, ahogy a korgó gyomrú vendégek néhány kiló krumplival és néhány porcelán állatkával a kezükben várnak a vacsora asztalukra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top