Gasztro

Megtanítunk sóban sütni

Még a kezdőknek is sikerülni fog, ráadásul a fűszerezéssel sem kell bajlódni. Akkor meg miért ne próbálnád ki?

Nem kell megijedni! A sóban sütést már évszázadokkal ezelőtt ismerték, az egyik legjobb módszer az egészben sült szárnyasok, halak, zöldségek készítésére. Attól sem kell félni, hogy túlsózzuk az ételt, a sóban sütéstől ugyan nem sósabb, csak porhanyósabb, szaftosabb lesz az étel. Ruprecht László beavat a titokba.

Fűszeres sóban sült csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg nagy szemű, szürke tengeri só
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8 levél bazsalikom
  • 4 szál rozmaring
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 db lime
  • 2 db (közepes) egész csirke
Kategóriaebéd
Elkészítési idő85 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirke hasüregébe fél fejnyi pucolt fokhagymagerezdet, lime-cikkeket, rozmaringot és friss bazsalikomot teszünk, kívül-belül bekenjük egy kevés olívaolajjal. A tengeri sót a maradék fokhagymagerezdekkel (pucolva, egészben), rozmaringgal, római köménnyel összekeverjük, majd egy tepsi alján ágyat csinálunk belőle a csirkének. Ráfektetjük, majd a többit a csirkére halmozzuk úgy, hogy teljesen beborítsa. Kb. 1-1,5 cm vastag lesz a kéreg. Olívaolajos vízzel megspricceljük, majd 200 °C-os sütőben kb. 70 perc alatt készre sütjük. Friss salátával tálalhatjuk.

Sóban sült egész hal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg durva, szürke tengeri só
  • 1 fej fokhagyma
  • 6 szál kakukkfű
  • 2 db citrom
  • 1 csokor koriander
  • 4 db branzino
  • 2 db thai citromnád
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A hal uszonyait levágjuk, a hasüregébe pár szál friss kakukkfüvet, fél fejnyi pucolt fokhagymagerezdet, néhány citromcikkelyt teszünk. A durva, szürke tengeri sót összekeverjük a maradék morzsolt kakukkfűvel, a finomra vágott thai citromnáddal, a szeletelt citrommal és a frissen vágott korianderrel. Egy sütőforma alját kibéleljük az ízesített sóval, ráfektetjük a halat, majd szépen betakarjuk a maradék sóval úgy, hogy egyenletesen, kb. 1,5-2 cm vastagon befedje. Előmelegített, 200 °C-os sütőbe helyezzük, és a hal méretétől függően 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt a sót eltávolítjuk, és a hal bőrét leszedjük. Bazsalikomos, fokhagymás pirított burgonya illik mellé köretnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top