Gasztro

Clafoutis: a kimondhatatlan francia süti

Sűrű, krémes, és langyosan az igazi. Egy sütemény, ami a cseresznyés pite és a palacsinta egyéjszakás kalandjának eredménye.

A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy limousini (franciaországi régió) desszert, amely sűrű palacsintatésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből készül. Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütés folyamán azok az aromájukkal ízesítik a tésztát. A helyiek annyira büszkék a saját receptjükre, hogy a Francia Akadémiát is sikerült meggyőzniük, hogy csak a fekete, magozatlan cseresznyéből készült desszertet nevezhetjük hamisítatlan clafoutis-nak. Ettől függetlenül a világ minden táján készítik, és nemcsak cseresznyével.

Rezgősen a jó

Aki hagyományos, harapható pitére vágyik, az süssön mást. A clafoutis ugyanis egészen más műfaj, a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes és rezgős. Langyosan, megporcukrozva a legjobb.

Clafoutis: a kimondhatatlan francia sütiÍme, az eredeti recept a Larousse enciklopédia szerint

Hozzávalók 4-6 személyre:

• 50 dkg cseresznye (nehogy kimagozzuk)
• 10 dkg cukor
• 125 gramm liszt
• 3 tojás
• 1 csipet só
• 3 dl tej
• 1 evőkanál vaj

A cseresznyét megmossuk, megszárítjuk és a szárakat eltávolítjuk. Majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Majd szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a cseresznyét, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.

Nem klasszikus, de finom más szaftos gyümölcsökkel is. Szederrel, almával, vagy akár sárgabarackkal is készült, és az sem árt neki, ha egy kevés fahéjat vagy vaníliát is keverünk a cukor mellé. Aki pedig a luxusra utazik, az a tej felét tejszínre cseréli.

Almás-diós
Almás-diós
Barackos
Barackos

 

Epres
Epres

 

Sós clafoutis

Clafoutis: a kimondhatatlan francia sütiHozzávalók:

• 50 dkg krumpli
• 15 dkg húsos szalonna
• 1 fej hagyma
• 4 dl tej
• 140 gramm liszt
• 4 tojás
• só, bors

Aki egy kicsit bevállalósabb, az próbálja ki a clafoutis-t sósan. Ehhez egy magas falú sütőedényt vajazzunk ki, rakjunk bele vékonyra szeletelt krumplit, hagymát és szalonnát, majd a fenti recept alapján a cukor kihagyásával készítsük el a sűrű palacsintatésztát. Öntsük rá a krumplira! Borsozzuk meg, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süssük pirosra!

Tipp: Akinek még ennyi sem elég, az a tésztát ízesítheti petrezselyemmel vagy fokhagymával is. De a tetejére szórt sajttal sem lehet hibázni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top