Gasztro

Kétfogásos nyaralás: Oroszország

Oroszországban sem kaviárból van a kerítés, cserébe viszont salátában és pácolásban verhetetlenek. Sorozatunk második része következik.
Kétfogásos nyaralások: Legutóbb Marokkóban jártunk…

Sokan valamiért még mindig azt hiszik, hogy az orosz konyha kimerül a vodka és az ecetes uborka megunhatatlan duójában. Pedig ennél jóval több rejlik benne. Tudtad például, hogy az oroszok verhetetlenek salátákban? Nincs olyan étkezés, ahol ne lenne legalább kétféle saláta. Az egyik talán legfinomabb a hering bundában névre hallgat, ami egy rétegezett saláta, és nagyjából úgy néz ki, mint egy lila torta. A szintek pácolt heringből, hagymából, főtt krumpliból, tojásból és répából állnak, a tetejére pedig majonézes cékla kerül. De nagyon gyakran van kapros, káposztás csirkesaláta is az asztalon. Hogy kaviár van-e? Igen, de csak ünnepnapokon – csak azért, mert Oroszország a kaviár őshazája, ez még nem jelenti azt, hogy olcsó lenne. Ha kaviár, akkor nagy szemű piros lazacikra kerül az asztalra, az apró szemű fajtákat legfeljebb salátákban látjuk viszont.

Kétfogásos nyaralás: OroszországA füstölt halak birodalma 

Oroszországban nem igazán vannak felvágottak, szendvics helyett sokkal inkább pirogot (töltött kelt tészta, olyasmi, mint a bukta) vagy csebureket esznek (vékony lángosszerű tészta, amit megtöltenek, félbehajtanak és hirtelen kisütnek, isteni). De az abszolút kedvenc a pácolt vagy füstölt hal, nincs olyan háziasszony, akinek ne lenne saját páca. Füstölt halból pedig még a legkisebb boltban is legalább 8-10-félét árulnak. A halat aztán fekete kenyérre teszik, és vagy magában, vagy kaporral megszórva megeszik. 

Az orosz családi ebéd 

Az oroszok hosszan és nagyon sokfélét esznek, na persze ebben nem sokban különböznek a magyaroktól, de náluk a fogások nem egymás után, hanem egyszerre kerülnek az asztlra. Először jön a leves, ami sokkal kevésbé tartalmas fogás, mint itthon, nyáron gyakran készül zöldségleves vagy uborkaleves, de a borscs se ritka. Aztán egyszerre tálalják fel a salátákat, a kaviáros szendvicseket, a házi pácban érlelt halat és a sülteket. A sült húsokkal nem sokat vacakolnak, sózzák-borsozzák, esetleg majonézzel megkenik, és már sütik is. Köretnek pedig legtöbbször kapros krumplit kínálnak. A hatalmas kínálatból mindenki kedvére válogathat. Ha már 97 százalékosra telítődtünk, akkor jöhetnek sütemények, amiből a krémes, kicsit gejl fajták a legkedveltebbek, az oroszok nem igazán erősek sütikben. Az oroszkrémtorta például ismeretlen fogalom kint, helyette viszont van „tort magyarszki”, vagyis magyar torta, ami vékony tésztarétegekből álló, sűrített tejes krémmel készült nagyon finom édesség. Ha pedig mindezzel végeztünk, akkor jöhet a tea, ami mellé kötelező a színes papírba csomagolt csoki is. 

Kétfogásos nyaralás: OroszországMarina pácolt lazaca

Hozzávalók

• 1 kiló friss lazacfilé, a bőrével együtt
• babérlevél, 1 centis darabokra vágva
• szegfűszeg
• só, egész bors
• igény szerint szálas teafű
• cukor

A fűszereket egy mozsárban összetörjük (pontos mennyiséget sajnos nehéz írni, mert a háziasszonyok mind szemmértékkel dolgoznak, cukorból és szegfűszegből viszont nem kell sok, cukorból 2 evőkanál bővel elég, szegfűszegből pedig egy), majd a halat jól bedörzsöljük vele. Akkor csináljuk jól, ha nem túl vastagon, de mindenhova kerül. Olaj nem szükséges rá, a lazac ugyanis elég zsíros hal. Ha megvagyunk, legalább 3-4 napig érleljük hűtőben. Ahhoz, hogy ne romoljon meg, fontos, hogy jó sok só kerüljön a pácba. Így egy hétig gond nélkül eláll. Fogyasztás előtt vékonyan felszeleteljük, és vajas kenyérrel vagy salátával tálaljuk. 

Kétfogásos nyaralás: OroszországBorscs, vagyis az orosz céklaleves 

Hozzávalók 

• 50 dkg hús (lehet sertés vagy csirke is, bármilyen levesnek való húsos csont is jó)
• 20 dkg sárgarépa és fehérrépa – csíkokra vágva
• 40 dkg cékla – csíkokra vágva
• 20 dkg krumpli – kockázva
• 20 dkg édeskáposzta – szeletelve
• 1 vöröshagyma – finomra aprítva
• 1-2 babérlevél
• kis doboz paradicsompüré
• olaj
• cukor
• fél citrom leve
• pár szem egész bors
• őrölt feketebors
• 1 evőkanál liszt
• tejföl

A húst feltesszük főni nagyjából 2 liter hideg vízbe a babérlevéllel együtt, ha felforrt, haboljuk. Közben a zöldségeket a káposzta és a krumpli kivételével olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a krumplit és a káposztát is. Ráöntjük a paradicsompasztát, és néhány kanál húslével puhára pároljuk. Ha megvagyunk, mehet rá az összes húslé, cukorral, sóval, borssal és a citromlével beízesítjük, majd kevés rántással besűrítjük. Savanykás, édes levest kell kapnunk. Ha több zöldséget teszünk bele, a rántás elmaradhat. Tejföllel tálaljuk. Ha igazán jót akarunk enni, akkor orosz kereskedésben (Arbat) kapható 30 százalékos tejföllel (smetana) esszük, ami legalább olyan krémes, mint a tejszín.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top