Gasztro

Te is süthetsz átlátszó chipset!

Úgy néz ki, mint az űrhajósok reggelije, de otthon is elkészítheted. Csak türelem kell hozzá és kitartás, és besöpörheted az elismeréseket.

Te is süthetsz átlátszó chipset!Ha már a chilis-lime-os vagy az ecetes chipset is unod, és szeretsz órákat sürgölődni a konyhában, akkor neked találták ki az átlátszó chipset, ami úgy néz ki, mint egy űrhajós reggelije. A különleges házi nassolnivaló nemcsak külsőre tetszetős, de állítólag nagyon finom is. Az eredeti receptet a vancouveri Metropolitan hotel séfje találta ki.

Nagyon különleges hozzávalókra sincsen szükség, csak ügyességre és rengeteg türelemre, de ezért később kárpótol a barátok és barátnők tekintete, akik nem hiszik majd el, hogy ezt a két kis kezünkkel alkottuk. A főbb fázisokat ebben a galériában nézheted meg.

Hozzávalók

8 db sárga krumpli
Jó minőségű só
1,2 dl olívaolaj
1 l víz
4 evőkanál kukoricakeményítő
Esetleg egy kis rozmaring vagy más fűszer

Először előmelegítjük a sütőt 190 fokra, közben nekiállunk a krumplinak. Megmossuk és megszárítjuk papírtörlőn, utána nagyjából egy centire bevágjuk a közepüket. Ha ez kész, akkor egy nagy tálba tesszük őket, ráöntjük az olívaolajat, megsózzuk és összerázzuk, hogy minden felületre jusson.

A képre kattintva egy mindent bemutató galéria nyílik!
A képre kattintva egy mindent bemutató galéria nyílik!

Az olajos-sós krumplikat berakjuk a sütőbe 25 perce, és közben feltesszük az egy liter vizet melegedni. Miután kivettük a krumplit, ráöntjük a forró vizet, és lefedjük az edényt. Most lepihenhetünk, mivel a krumpliknak legalább két órát kell ázniuk, mielőtt kivesszük őket. A lényeg itt nem a krumpli, hanem a folyadék, amit aztán szépen leszűrünk, és beletöltjük egy lezárható műanyag dobozba, majd lehűtjük. A legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük. A krumpliból addig készíthetünk valamit vacsorára, mert az átlátszó chipshez arra már nincs szükségünk.

Otthon is készíthetsz átlátszó chipset!

Másnap elkészíthetjük a zselét, ami a chips alapanyaga lesz. A krumplilevet felforraljuk közepes lángon, és hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, közben azonnal elkezdjük kevergetni. Ezt addig folytatjuk, amíg zseléssé nem válik a levünk.

Otthon is készíthetsz átlátszó chipset!

Lassan közeledünk a sikerhez, megint begyújthatjuk a sütőt, de most elég 60 fokra. Egy sütőpapírt terítünk a tepsinkbe és a zseléből kenjünk rá nagyjából 3 milliméter vastag chips alakú adagokat. Vagy kenhetünk belőle egy egyenletes réteget is, és akkor kiszáradás után szabálytalan darabokra törhetjük össze. Ezután mehetnek a sütőbe, és maradhatnak is ott legalább két óráig, amíg ki nem száradnak teljesen.

Otthon is készíthetsz átlátszó chipset!

Most következik az utolsó trükkös lépés: melegítsünk olajat kicsi lángon egy mélyebb teflonos edényben vagy wokban, és süssük ki benne a chipseket. A legjobban úgy tudjuk kezelni őket, ha szűrőlapátot használunk, de vigyázni kell, nehogy összetörjenek. Ahogy beleérnek az olajba, üvegessé válnak, de még egy picit pirítsuk, hogy aranyos színt kapjanak, és közben néha fordítsuk meg őket. Ha túlsütjük, akkor viszont csúnya lesz, ezért elsőre érdemes csak pár darabbal kísérletezni.

Otthon is készíthetsz átlátszó chipset!

Ha kiszedtük őket egy papírtörlőre, akkor meghintjük sóval és a kedvenc fűszerünkből is szórhatunk rá, a rozmaring például biztosan jól áll neki. És kész is az ehető üvegchips, amivel biztos mi leszünk a legvagányabb háziasszony a környéken.

Otthon is készíthetsz átlátszó chipset!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top