Gasztro

Szörbet, fagyi, parfé – te mivel hűtöd magad?

Tudod mi a különbség a hideg desszertek között? És van tökéletes vaníliafagyi-recepted? Gasztronómusunk Harmath Csaba kiokít minket.

Sorbet, sherbet, szörbet, ahogy tetszik: Gyakorlatilag nem áll másból, mint gyümölcsből, gyümölcspépből, vízből és cukorból. Mondják vizes fagylaltnak is. Néha állagjavítók is kerülnek bele, mint például tojásfehérje, de semmiképp nem tartalmaznak tejtermékeket. Az hírlik, hogy ez lenne a fagylaltok „őse”, lehetséges.

Sorbet, fagyi, parfé - te mivel hűtöd magad?

Fagylalt: Tejből, cukorból és valami ízvivő anyagból készített fagyasztott édesség. Ez lehet gyümölcs, de bármi egyéb is, zöldségek, fűszerek, szinte akármi. Készülhet formában is, ha pálcikára teszik, akkor hívjuk normálisan jégkrémnek.

Parfé: A hivatalos szakirodalom a tejszínkrémmel, tejszínhabbal dúsított fagylaltot tekinti parfénak, de a közértelmezés ezt gyakran összekapcsolja még a formában kifagyasztással is. Gyakorlatilag ebbe a kategóriába tartoznak az olasz cukrászat híresen jó semifreddói is.

A főzött fagylalt viszont nem egy külön osztály a hideg desszertek közt, hiszen ez csak egy technika. Általában tojássárgáját főznek össze tejjel, s az így kapott „angolkrém” jellegű mártásba keverik az ízvivő anyagokat. Kiváló és közismert példa erre a vaníliafagylalt, az nagyjából így is készül.

Kedvenc fagylaltom mindig is a vanília volt. Az általam mindig készített recept az alapja szinte minden fagylaltomnak. Nem a saját receptem, valamikor még Gaston Lenôtre (Franciország egyik leghíresebb séfje volt) receptje volt, de azóta annyit készítettem, hogy már-már a magaménak is mondhatom, pláne az apró változtatásokkal együtt.

Sorbet, fagyi, parfé - te mivel hűtöd magad?Hozzávalók:

• 0,5 l teljes tej (én csak ezt szeretem)
• 1 rúd Bourbon vanília (Madagaszkári vagy tahiti, nálam az indonéz nem jött be, ha lehet, biztos forrásból, ne olyan rudakat, amiket már félig leapasztottak, s ettől ráncosak. Válogatni kell!)
• 150 g cukor (én világos színű nádcukrot szoktam használni)
• 6 szép tanyasi tojás sárgája
• 0,25 l folyékony, de nagy zsírtartalmú tejszín (minimum 30 %-os)

Elkészítése:

Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal! Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral, nem kell habosra. Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre! Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.

Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, kb. 20-30 perc alatt krémes lesz.

Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top