Grill

Az elronthatatlan sütemény: cobbler

Cseresznyéből, meggyből, sőt barackból is finom lehet, ráadásul egyszerűbb összehozni, mint egy palacsintát. így készül a cobbler.
Barackos változat
Barackos változat

A cobbler eredetileg egy holland sütőedény neve, amely annyira jelentős szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja halála után. Mostanra azonban egészen mást jelent. A cobbler egy sütemény, amely hasonlóan készül, mint az úgynevezett morzsasüti, de annál sokkal ízletesebb. A hazája egyébként Amerika, ahol előszeretettel turbózzák tejszínhabbal és fagyival a gyümölcsalapú desszertet. 

A titka a friss gyümölcs és a fűszerek, valamint a keményítő. Hogy miért? Mert a lédús gyümölcsök a sütés alatt levet engednek, ami könnyen eláztathatja a süteményt, de ha keményítővel vagy kukoricaliszttel szórjuk meg a gyümölcsöket, a szaft sűrű és ízletes lesz. 

Bármilyen gyümölcsből csinálhatod, amiből pitét is sütnél, áfonyával, meggyel, körtével verhetetlen, de mi barackkal is szeretjük. Ha szeretnéd kicsit feldobni, akkor fűszerezd a gyümölcsöket! A legtöbb gyümölcshöz jól passzol a fahéj és a szegfűszeg, ha pedig igazán bevállalós vagy, akkor próbálkozhatsz gyömbérrel vagy ánizzsal. 

Áfonyás cobbler
Áfonyás cobbler

Hozzávalók egy közepes tepsihez

15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál a tetejére
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl tejszín

50 dkg gyümölcs
1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
2-3 evőkanál ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég édes
fűszerek ízlés szerint

A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. 

Tipp: a tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Tipp2: adj a sütihez fagyit! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top