Gasztro

Anyád jobban tudja – örökölt konyhai trükkök

Mindent beleadunk, a legjobb alapanyagokat használjuk, de valahogy mégsem lesz az igazi. Bezzeg anyáinknak sikerül. Utánajártunk egy-két titoknak, praktikának.

Anyád jobban tudja – örökölt konyhai trükkök Marhahúsleves – ahogy Margó mami csinálja

Marhahúslevest főzni a világ legegyszerűbb dolga, csak nem szabad türelmetlennek lenni, és jól be kell zöldségelni, na meg kell még valami, hogy a marha igazán pikáns legyen.

A titok: szegfűszeg

Hozzávalók 4 személyre

1 kiló marhaoldalas vagy marhanyak, esetleg marhafarok
Zöldségek bőségesen: zeller, sárga répa, fehér répa, karalábé, karfiol, kelkáposzta, krumpli, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, gomba
4 liter víz
só, bors, 3-4 szem szegfűszeg vagy szegfűbors

A húst feltesszük főni, majd ha felforrt, lehaboljuk. A karfiol és a gomba kivételével hozzátesszük a zöldségeket, valamint kb. 10 szem egész borsot és a szegfűszeget. Ha már félig megpuhult a hús, sózzuk a levest, fontos, hogy csak épphogy gyöngyözzön. Nem szabad gyorsan főnie, különben zavaros lesz. A főzés utolsó szakaszára, 20-23 percre beletesszük a levesbe a gombát és a karfiolt is, ezeknek bőven elég lesz ennyi idő.

Anyád jobban tudja – örökölt konyhai trükkök Csirkepaprikás – ahogy Ági anyus csinálja

Évek óta főzünk csirkepaprikást, de sokáig valahogy sosem volt elég dús és ízes a szaft. Pedig ez a titka az egésznek.

A titok: paprika, paradicsom és botmixer

Hozzávalók 4 személyre

Fejenként egy egész csirkecomb
1 paradicsom
1 tv paprika
3 fej vöröshagyma
kacsazsír
fűszerpaprika
só, bors
4 dl tejföl

A csirkét besózzuk. A hagymát zsíron puhára pároljuk, csináljuk lassú tűzön, hogy a hagyma szinte krémes legyen, ne sajnáljuk az időt. Ez ahhoz kell, hogy a szaft jó sűrű legyen és ne kelljen behabarni. Ha a hagyma már készen van, jöhet a felaprított paprika és paradicsom, kicsit átforgatjuk és megfonnyasztjuk (érdemes a paradicsom héját lehúzni), lehúzzuk a tűzről és 2-3 púpozott teáskanál fűszerpaprikát szórunk rá, majd rátesszük a besózott csirkecombot. 10 percig pirítjuk víz nélkül, majd öntünk rá annyit, hogy éppen ellepje, de ügyeljünk, hogy ne legyen túl sok a víz. Lassú tűzön puhára főzzük, majd kiszedjük a csirkét, a maradék szaftot botmixerrel összeturmixoljuk, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges újra turmixoljuk. Akinek túl híg lenne a szaft, az egy laza habarást is csinálhat, de az úgy nem valami diétás. A megfőtt csirkét visszatesszük, majd átforraljuk. Vajas nokedlival tálaljuk. 

Anyád jobban tudja – örökölt konyhai trükkök Isler – ahogy Jolán nagyi csinálja

Ahány ház, annyi isler. Mi is gyakran megpróbálkoztunk vele régebben, aztán mindig rendre odaragadt a pulthoz, és csak darabokban lehetett felszedni.

Mi a titka: A mandula és a margarin. Igen margarin, házi körülmények között ugyanis azzal sokkal jobban lehet dolgozni, nem szakad, nem ragad, és az íze sem lesz drasztikusan más.

Hozzávalók

10 dkg porcukor
20 dkg margarin
28 dkg liszt
10 dkg darált mandula
Piros lekvár az összeragasztáshoz (vagy sárga, de mi pirossal szeretjük)
Étbevonó csokoládé az islerek bevonásához

A tésztához a hozzávalókat robotgépben gyorsan összedolgozzuk, fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek melegek. A kész tésztát egy tömbbe gyúrjuk és fél óra hosszára betesszük a hűtőszekrénybe. Lisztezett deszkán kb. 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kihűlt tésztát megkenjük lekvárral, összeragasztjuk, majd bevonjuk csokoládéval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top