Gasztro

Cookies, avagy a házi kekszkészítés fortélyai

Hangulatunk javítására az egyik legjobb forrás a szénhidrátok fogyasztása. Ám a fokozott édességigény kielégítése könnyen pluszkilókhoz vezethet, de nem akkor, ha egészséges alapanyagokból, házilag készített, ízletes kekszet majszolgatunk.

Amerikában a cookie szó vékony, édes, puha vagy ropogós aprósüteményt jelöl. Ez az elnevezés a holland koekje szóból ered, ami annyit jelent: kis torta. A kulináris történészek szerint a latinoknál fedeztek fel először ehhez hasonló süteményt. A nagyobb tészták sütésénél, a hőmérséklet ellenőrzésére egy kis darabot betettek a sütőbe. Ebből alakult ki a történelem során hatalmas diadalmenetet befutó édesség.

Cookies, avagy a házi kekszkészítés fortélyai

A keksz világszerte

A keksz majszolásával együtt járó életérzés országhatároktól független. Ülhetünk kellemes hangulatú kávéházban egy csésze illatos cappuccino felett, vagy az újság átlapozása közben finom Earl Grey teát kortyolgatva, az édes falatkákkal csak tovább fokozzuk az élvezetet. Bécstől Londonig, Párizstól Rómáig bármerre járunk a világban, mindenhol találunk valamilyen jellegzetes helyi kekszspecialitást.

A közkedvelt amerikai chocolate chip cookie, vagyis csokoládés keksz sok gyerek és felnőtt kedvence.
Az angol ladyfingers, vagyis „hölgyujjak” nevű édes keksz lényegében megegyezik a mi babapiskótánkkal. Ünnepi desszertek részeként vaníliakrémmel, likőrrel, gyümölccsel rétegezve is találkozhatunk vele.
A kínai éttermekben az étkezés végén egy ropogós fortune cookie-t, avagy szerencsesütit kapunk, aminek feltörése után egy személyre szóló kis bölcsességet olvashatunk.

Az ausztrálok nemzeti szimbólumává vált anzac biscuitet először a Skóciából odatelepült asszonyok a hajón magukkal vitt zabpehelyből és a trópusi területekről származó kókuszból készítették.

A divatos, habkönnyű macaroon, melynek tökéletes házi elkészítésével manapság több, gasztronómiában jártas személy is foglalkozik, tojásfehérjéből, cukorból és mandulalisztből készül. Eredetileg az észak-olasz Velence környékéről származik, de végül francia édességként vált világhírűvé.

A hagyományos alapanyagok

A kekszek alapvető hozzávalói a liszt, a cukor és valamilyen zsiradék (többnyire vaj). Ehhez társultak a különféle egzotikus fűszerek, mint például fahéj, ánizs, vanília, szegfűszeg, gyömbér vagy néhány csepp rózsavíz. A narancshéj, a kókusz, illetve egyéb mediterrán és trópusi termények is színesítették, ízesítették a kekszeket. A 19–20. század fordulóján felfedezték a pelyhesítést, ezáltal a kukoricapehely és egyéb gabonapelyhek, valamint az aszalt gyümölcsök is a kekszek alkotóelemeivé váltak.

Mivel a kekszek sokáig eltarthatók, így nyugodtan süthetünk belőlük nagyobb mennyiséget is. Vákuumzárású üvegekben vagy légmentesen lefedhető fémdobozokban akár 1-1,5 hónapig elállnak. Ha házilag készítünk kekszeket, könnyebben tudjuk ellenőrizni gyermekeink és családtagjaink édességfogyasztását.

Tej-, cukor- és gluténmentes alternatívák

Napjainkban egyre többen küzdenek allergiás problémákkal. A leggyakoribb a glutén- és a laktózérzékenység, melyek kezelése a táplálkozásban ugyanolyan fontos, akárcsak a cukorbetegségé. Ma már szerencsére számos alternatív alapanyag kapható, amellyel kiválthatjuk a gluténtartalmú liszteket, a finomított cukrot vagy a tejtartalmú vajat. A különböző alapanyagokból előállított lisztek (kókusz, mandula, szezám, mák, almaszirom, szőlőmag, tökmag és lenmag) mind-mind változatos ízvilágot kínálnak. Cukor helyett használhatunk természetes édesítőket, mint például a xilit, a stevia vagy az erythrit. A vaj kiváltására tökéletesen alkalmas a tisztított vaj (ghí), a kakaóvaj, illetve a kókuszzsír.

• Fűszerek használatával jellegzetes karaktert adhatunk a keksznek, és pozitív élettani hatásuk még értékesebbé teszi az édes falatokat. A leggyakrabban használt fűszerek a fahéj és a gyömbér, amelyek melegítenek, valamint az erősen antioxidáns hatású szegfűszeg.

• A gabonapelyhek növelik a keksz rosttartalmát, és például gyömbérrel párosítva kifejezetten serkentik az emésztést. A pelyhek ugyanakkor lazítják, könnyebbé teszik a keksz textúráját.

• Az aszalt gyümölcsök dúsítják a keksz tésztáját, valamint ízesítik, édesítik is. Ha aszalt gyümölcsöket használunk a kekszben, érdemes kevesebb egyéb édesítőszert használni, nehogy túl édes legyen a sütemény.

• Ha az olajos magvakat egészben szórjuk a tésztába, nemcsak bőségessé teszik a kekszet, de vitamintartalmát is növelik. Őrölve liszt helyett vagy azzal keverve is használhatjuk.

A keksz és a hozzájuk kapcsolódó érzések

Hogy mi lehet az oka, nem tudjuk, de az biztos, hogy a kekszek falatozásához pozitív érzelmeket és élményeket társítunk. Van ennek az édes ételnek valami különös varázsa. Ha megérezzük a frissen sült keksz illatát, összefut a nyál a szánkban, és hangulatunkat azonnal képes fokozni egy darabka megízlelése is.
Saját élményeinken túl vendégszeretetünket tudjuk kifejezni és ünnepeink fényét fokozni házi aprósütemények készítésével. Az otthon sütött kekszek egy-egy falatjában érezni lehet a háziasszony szeretetét és gondoskodását.
Gyermekeinket is bevonhatjuk a konyhaművészet izgalmaiba, hogyha érdekes formák, játékos minták, illatos fűszerek és egyéb kedvelt díszítőanyagok felhasználásával közösen sütünk süteményeket. A sütésben szerzett gyakorlaton kívül az odaadás érzését is megoszthatjuk, ha a finomságokat gyermekeinkkel vagy párunkkal együtt készítjük.
Felmerülhet a kétség, hogy magas kalóriatartalmuk miatt jobban tennénk, ha elkerülnénk ezeket a csábító falatokat. Ilyenkor ne feledjük, hogy az aprósüteményeket nem főétkezés helyett esszük, mértékletesen és alkalomszerűen csipegetve lelkiismeret-furdalás nélkül, kellemes pillanatokat szerezhetünk szeretteinknek és magunknak is.

RECEPTEK

Fehércsokoládés-vörösáfonyás kekszFehércsokoládés-vörösáfonyás keksz

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

7 dkg puha vaj vagy ghí (tisztított vaj)
1 tojás
1 evőkanál Amaretto likőr
14,5 dkg fehér tönkölyliszt
1 csipet só
15 dkg xilit
7,5 dkg bio-fehércsokokoládé, apróra törve
65 g aszalt vörös áfonya, apróra vágva
4 dkg mandulaliszt vagy őrölt mandula
1,5 dkg mák

A vajat a tojással és az Amarettóval kikeverjük, majd az összes többi alapanyagot hozzákeverjük. A tésztát elfelezzük, és mindkettőből 6 centi vastagságú hengert formázunk, majd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Majd kihúzzuk, kissé lehűtjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk, majd a sütőpapírra szétterítve, további 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Sütés után lehűtve, légmentesen záródó fémdobozban tároljuk.

Laktózérzékenyeknek ajánlott.

Narancsos-kókuszos kekszNarancsos-kókuszos keksz

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

15 dkg kókuszliszt (vagy kávédarálóban finomra őrölt kókuszreszelék)
12 dkg zabpehelyliszt
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
1 kiskanál őrölt gyömbér
negyed mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió
20 dkg puha vaj vagy ghí (tisztított vaj)
12-15 dkg xilit
2 tojás
fél kiskanál vaníliaőrlemény vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
1 narancs reszelt héja
10 dkg sárgarépa, finomra reszelve
10 dkg aszalt barack, apróra vágva

Egy tálban a kókuszlisztet a zabpehelyliszttel, a sütőporral, a sóval, a gyömbérrel és a szerecsendióval összekeverjük. Egy másik tálban a vajat a xilittel, a tojásokkal, a vaníliával és a narancshéjjal összedolgozzuk. Amikor már teljesen krémes, a sárgarépát és az aprított barackot belekeverjük. A lisztes-fűszeres keveréket beleszórjuk, és összegyúrjuk. A sütőt 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegítjük. A masszából nagy diónyi darabokat kicsípünk, szétlapítjuk, és a korongokat sütőpapírral kibélelt, nagy, lapos tepsire sorakoztatjuk. Ez a mennyiség két tepsire fér rá. Sütőbe tolva 12-13 perc alatt megsütjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Laktózérzékenyeknek ajánlott.

Mákos-citromos kekszMákos-citromos keksz

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

18 dkg mákliszt vagy őrölt mák
8 dkg xilit
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 kiskanál gluténmentes sütőpor
1 citrom reszelt héja
8 dkg puha kókuszzsír
2 tojás
16 kiskanál lekvár (kívánság szerint)

A sütőt 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegítjük. A máklisztet a xilittel, a vaníliával, a sütőporral és a citromhéjjal összekeverjük. A kókuszzsírt belemorzsoljuk, majd a tojásokkal alaposan egybegyúrjuk. A masszából diónyi gömböket formázunk, kicsit lelapítjuk, és a hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé helyezzük, a mélyedésekbe egy-egy kanál lekvárt halmozunk, majd 20-25 perc alatt megsütjük.

Glutén- és laktózérzékenyeknek ajánlott.

Cookies, avagy a házi kekszkészítés fortélyaiKeresd legújabb lapszámunkat az újságárusoknál!

MOST AJÁNDÉK VANÍLIAPUDING, TERMÉSZETES ÖSSZETEVŐKKEL!

Aktuális témáink: tavaszi tisztítókúra vitalizáló receptekkel – zöldséges piték, a gyerekbarát zöldségcsodák – a gabonák ereje tisztítókúra idején – könnyű, zöldséges pástétomok vendégvárásra – tények és tévhitek a fogyókúráról az orvos szemével – receptek ételérzékenyeknek

Ízek és Érzések magazin az egészségtudatos táplálkozásért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top