Gasztro

Itt a medvehagymaszezon – kipróbált receptek és praktikák

A piacon most hétvégén már biztosan jó néhány kofánál találunk medvehagymát, ami tavasz első igazi zöldsége. Ne hagyd ki!

Miért szereti a szervezetünk a medvehagymát?

Élettani hatásai hasonlítanak a fokhagymáéhoz, de kevesebb hatóanyagot tartalmaz. Serkenti a bélműködést, de jó hasi görcsök és puffadás ellen is. Csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterinszintjét.

Itt a medvehagyma-szezon – kipróbált receptek és praktikák

A medvehagyma a vöröshagyma közeli rokona, bár íze a fokhagymáéhoz hasonlít leginkább. A levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirág leveleihez, ami azonban mérgező, ezért ha nem megszagolva nem érzünk intenzív hagymaillatot, inkább ne kísérletezzünk vele. A Mecsekben és a Bükkben is jó lelőhelyeket találunk, de ha megvan a tuti, akkor lehetőleg mélyen hallgassunk róla, ugyanis a fanatikusok között vérig menő harc folyik a titkos medvehagymarétekért.

Megyeri Sárát, egy igazi fanatikust, kértük meg arra, hogy magyarázza el, miért is kell szeretni a medvehagymát? „Imádom, hogy ez az első igazán tavaszi íz, ráadásul szedni is jó, a gyerekeket is be szoktuk vonni. Vajas kenyérrel isteni, de kifőtt tésztával, olívaolajjal meglöttyintve is nagyon jó. Főzés során sokat veszít az ízéből, ezért én leginkább nyersen eszem. A fagyasztást nem bírja, de pesztót (medvehagyma, olíva, dió, fenyőmag) minden évben csinálok belőle, a tavalyiból még most is találtam egy keveset hűtőben. A kedvencem a medvehagymás pelmenyi, amiből szokott kerülni a fagyasztóba is, bár ezt elég macerás legyártani. Mi Etyek mellé és a Mecsekbe szoktunk járni, de egy igazi rajongó sosem árulja el a saját bevált lelőhelyét.”

Kedvcsinálónak kapsz tőlünk három bevált receptet

Medvehagymás szűzpecsenye vajastésztában


Itt a medvehagyma-szezon – kipróbált receptek és praktikákHozzávalók:

80 dkg sertésszűz
1 evőkanál étolaj
1 tojás
4 db 10×20 cm-es vajastészta lap
15-20 levél medvehagyma
só, bors

A szűzpecsenyét előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon körbesütjük. A recept folytatása…

 

 

 Harmath Csaba receptje – Medvehagymás burgonyakrémleves

Itt a medvehagyma-szezon – kipróbált receptek és praktikák„A világ egyik legegyszerűbb levese, ilyenkor tavasszal, szezonban gyakran készítem, hisz pikk-pakk meg is van.”

Hozzávalók:

0,35 kg burgonya
1 l zöldségalaplé
0,05 kg medvehagyma
só, bors,
0,1 l tejszín
citromlé
0,05 kg vaj

A recepet folytatása…

Medvehagymás-tönkölyös kenyér

Itt a medvehagyma-szezon – kipróbált receptek és praktikákHozzávalók:

7 g száraz élesztő
1 tk. cukor  
2 tk. só
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt  
40 dkg finomliszt  
30 levélnyi medvehagyma
3 dl meleg víz
1 ek. sikér

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, hozzáöntjük a meleg vizet, alaposan kidolgozzuk, és meleg helyen – konyharuhával letakarva – hagyjuk kelni. A recept folytatása

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top