Gasztro

Főzze a férj a nőnapi vacsorát!

Felkértünk három szerkesztőségközeli pasit, hogy osszanak meg velünk egy-egy receptet, amelyet akármelyik férj, pasi, fiúgyerek el tud készíteni, hogy legalább ma este ne mi küzdjünk az elemekkel a konyhában.

Családosaknak: Dénes receptje

A nő megpucolja, meghámozza, megmossa, befűszerezi. A férfi felteszi a tűzre, ha igazán érti a dolgát, akkor a sörözés mellett jut ideje rá, hogy időben megkutyulja az ételt, mielőtt szénné égne a vacsi, és nagyjából időben le is veszi a végeredményt a tűzről. Ezután a nő elmosogatja az időközben felhalmozott további 72 darab fölöslegesen összegusztustalankodott edényt, majd elpakol.

– Ugye milyen jó, hogy ma én főztem? – vonja le a következtetést a büszke hímnemű.
– Persze, drágám, istenáldotta tehetséged van ehhez is…

Ez az általános megítélésünk sajnos, de hogy bizonyítsam, igenis vannak még kivételek, íme egy csodás recept, amit teljesen egymagam szervíroztam a minap:

Főzze a férj a nőnapi vacsorát! Tésztás virslidarabkák sajttal

Hozzávalók:

virsli
sajt
spagettitészta

Opcionálisan:

tejföl
vagy ha megsütjük, akkor sült krumpli

A recept legkritikusabb pontja a megfelelő virsli kiválasztása, ezt nagyban befolyásolja, hogy mi van otthon a mélyhűtőben, de ha egy másodpercnél több időt szánunk az előkészületekre, akkor egy úgynevezett boltban akár mi magunk is kiválaszthatjuk a megfelelő alanyt. Válasszunk valami testesebb darabot, ami nem annyi idő alatt készül el, mint amennyi idő alatt felforr a víz, mert akkor a tészta kellemetlenül ropogós (nyers) marad. De az is fontos, hogy ki kell bírnia a főzést is, ugyanis nagyban rontja az elvárt összképet, ha atomjaira hullik szét a hevítés során. Spagettiből bármit választhatunk, azzal nem lesz nagy gond.

Szóval az elkészítésre kiválasztott virslikbe egyesével szúrjuk bele a tésztadarabokat. Egy virslibe 5-6 pálcát lehet elhelyezni. Nem kell kínosan ügyelni a mértani pontosságra, átmérőtől függően ez a szám változhat. Ezzel az előkészületeket be is fejeztük, és nyugodjon meg mindenki, a nagyjával meg is vagyunk.

Ha az összetett előkészületek mellett volt rá időnk, akkor a tűzön már ott lobog a besózott, minimális olajjal meglöttyintett víz. A tésztákkal csinosított virslikből helyezzünk el egyesével annyi darabot a lábosba, amennyi pont elfér, majd türelmesen várjuk meg, amíg megfő a tészta. Ha kész, szűrjük le a vizet, a még meleg ételre tegyünk reszelt sajtot, és ha igazi gourmet hangulatban vagyunk, tejfölt. Igazi sztárszakács képében tüntethetjük föl magunkat, ha az elkészült darabkákat forró olajon megsütjük, és valahonnan szerzünk sült krumplit.

Kezdőknek: Viktor receptje 

Rántotta speciál

Főzze a férj a nőnapi vacsorát! A serpenyőbe kevés olajat, vagy zsír teszünk, a felkockázott császárszalonnát (ízlés dolga, hogy mekkora kockák) a már meleg olajba dobjuk. A szalonnának kell egy kis idő. Addig bontsunk fel egy sört és fogyasszuk, miközben néha megbirizgáljuk a cuccot, hogy ne égjen le. A hagymát valamilyenre vágjuk fel és a már sülőfélben lévő szalonna mellé dobjuk, a hagymának kell egy kis idő, ezért míg várunk, bontsunk fel egy sört! Figyeljünk, az a szemét hagyma hajlamos elégni, és az gáz!

Opcionálisan pimpelhetjük a rántottát egy kis parasztkolbásszal is. Ezt karikára vágva tegyük bele a hagyma után! A kolbásznak kell egy kis idő, addig igyunk meg egy sört! Amikor már láthatóan megsültek az alapanyagok, akkor jöhet a tojás. A darabszámot az alapanyagok mennyisége határozza meg, ha kevés tojás van otthon, akkor tejjel lehet pótolni a hiányzó mennyiséget. A legjobb egy pohárban vagy akármiben (úgysem mi mossuk el) előre odakészíteni. Amikor a tojást hozzáadtuk, kevergessük, míg sárga nem lesz a cucc, de utána ne buzeráljuk! Jobban fog kinézni, ha nem szórakozunk vele, hanem kis lángon hagyjuk összesülni. Ez persze idő, így addig bontsunk fel egy sört! Az arra hajlamosak reszelhetnek a tetejére sajtot is. Ha jó fejek vagyunk, vágjuk fel magunk a kenyeret, de ez választható extra. Néha kicsit nyúljunk a rántotta alá, hogy ne égjen le! Amikor kész, tányérra helyezzük, és fogadjuk az elismerést. Fogyasztása mellé hideg sört ajánlunk, jó étvágyat!

Hétvégi tükörtojás

A serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszünk. A szalonnát csíkokra vágjuk és valamennyire bevágjuk, a már meleg olajba/zsírba stb. tesszük. Időnként megforgatjuk és készre sütjük. Amint ez megvan, kiszedjük és tojást ütünk a serpenyőbe. Ha ezzel megvagyunk, tányérra helyezzük, esztétikusan. Kenyérrel és zöldséggel tálaljuk. S a hálás női pillantás fényében elfogyasztjuk. Bon appetit!

Haladóknak: Laci receptje (a gasztro rovat szerkesztőjének tanítványa)

Nyugi, életben jól néz ki
Nyugi, életben jól néz ki

Grillezett lazac spenótos tagliatellével

Nagyon egyszerű fogás, nem kell az összetevőkért a világ végére menni, de gasztronómiai hozzáértést lehet vele sugározni/blöffölni. A lazac menő, és nem kell tudnia a csajodnak, hogy az IKEA-ban vetted fagyasztva, a spenót pedig elhiteti, hogy az étkezésben kinőtted már a gyerekkori dackorszakot, és mersz kísérletezni.

A tésztával kezdem, mert az tovább tart, és könnyebben visszamelegíthető. A lazac pedig frissen jó.
Forró vízbe kis olívaolajat és sót rakok, majd mehet bele a szemmértékre két adag tészta. A tészta zacskóján írt főzési időt szigorúan betartom. Ha megvan, leöntöm, félreteszem.
Közben előkészítem a következőket: Apró karikára vágott fokhagyma, sok-sok! Spenót, ami lehet mélyfagyasztott, de előre vegyük ki a frigóból. (Válassz leveleset, ne aprítottat, jobban mutat majd a tésztával!) Főzőtejszín, 2-3 dl, plusz só-bors kombó.

Egy serpenyőben olívaolajon apróra vágott fokhagymát és a spenótot elkezdem pirítani. A fokhagymát nézem, ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz. Inkább legyen csak üveges! Ha ez megvan, felöntöm a tejszínnel, sózom, borsozom, és hagyom, hogy összeforrjon. Ha ez megvan, a serpenyőbe teszem a leszűrt tésztát, ott összekeverem, és mehet is a tányérra. Tálalásnál egy kis reszelt parmezán se rontja el.

A lazacról leszedem a bőrét (már ha rajta van), majd minden oldalról durva szemű sóval és jó sok borssal ízesítem. Egy serpenyőben olívaolajon kb. percenként forgatva a két szemközti oldalát sütöm. Az egésznek nem kell több 5-6 percnél. Ha a sütött két oldala kifehéredik, a nem sütött két oldalán a közepe meg még épphogy rózsaszín marad, akkor mehet a tányérra a tészta mellé, egy gerezd citrom kíséretében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top