Gasztro

Egy család egyhavi kenyéradagját dobjuk ki

40 kilogramm ételt veszünk meg és készítünk el feleslegesen. Pedig lehetne máshogy is…

Egy család egy havi kenyéradagját dobjuk ki Nem tudunk keveset főzni; 6 liter húsleves, 12 szelet rántott hús, 5 liter főzelék. Sokan rettegnek attól, hogy a család éhes marad, ezért túlfőzik magukat, a legtöbben ugyanis nem alapanyagokat, hanem szinte teljes menüsort dobnak ki a kukába. A Magyar Élelmiszerbank elnöke, Cseh Balázs szerint ez az élelmiszerárakra is kihatással lehet. Az ENSZ adatai szerint 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, a teljes termelés nagyjából egyharmada. Amennyiben ezeket a termékeket a boltokban hagynánk, a kereslet csökkenne, a kínálat nőne, az árak pedig elkezdenének lejjebb menni. 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Esélyt az Ételnek! kampányában próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy a pazarlással mennyi pénzt dobunk ki az ablakon. Gondoljunk csak bele, hogy egy leves kidobásakor a felhasznált víz és energia is pocsékba megy…

 A szakértők tippjei:

– Mindig lista szerint vásároljunk! Az egyet fizet, kettőt kap akciók sokszor nem érik meg.
– Legyen rend a hűtőben és a kamrában is! Érdemes a hűtőben külön polcokon elhelyezni a reggelire való és a főzéshez szánt dolgokat.
– Fagyasszunk le mindent, amit csak lehet!
– A kicsit fonnyadt zöldségeket is főzzük meg, levesbe pont jó lesz.
– Pontosan számoljuk ki az adagokat, nem baj, ha mindent lemérünk!
– Heti menüben gondolkozzunk, amit előtte egyeztetünk a családdal!



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top