Gasztro

Luxus lett a rántotta és a piskóta

Csillagászati ára van a tojásnak. Nem ritka, hogy 50 forintot is elkérnek egy darabért. De mi ez a hirtelen jött áremelkedés, amikor decemberben még 30 forintért vettük?

Luxus lett a rántotta és a piskótaHétvégi nagyüzem a piacon. Rohanunk a szokásos tojásosunkhoz, már adjuk is neki a két tartót. Ő pedig boldogan pakolja a méretes tojásokat, majd közli, hogy ezer forint. Micsoda? Aranyak ezek a tojások, vagy mi a helyzet? Lábon kihordunk egy infarktust, majd fizetünk és reménykedünk, hogy nem drágul tovább az ár…

Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke azonban hamar elkeserít minket. „Én úgy saccolom, hogy következő év húsvétig kell ilyen magas árakkal számolni, ugyanis átmeneti készlethiány van a tojáspiacon.” Az olcsó, 25-30 forint közötti tojásokat ugyanis a környező országokból szállították, és a ketrecek méretét érintő szabályozás őket is érinti, ugyanis a nagyobb méretű ketrec és a többi előírt korszerűsítés nagyjából 5000 forintos többletköltséget jelent a gazdáknak állatonként. Sok tenyésztő nem tudta vállalni, úgyhogy inkább feladták.

Ne fogjuk a drágább gabonára

„A tojás árát a kereslet és a kínálat határozza meg. Amikor néhány éve szinte duplájára nőtt a takarmány ára, a tojásé akkor sem emelkedett – vázolta a helyzetet Thury Attila. – Most kevés a tojás, ezért a kereskedők egészen addig fognak emelni, ameddig a vevők megveszik. Szerintem még legalább egy év, mire a helyzet újra normalizálódik, és lehet jól tojó jércéket találni a gazdaságokban.” Addigra már valószínűleg a külföldi tenyésztők is újra magukra találnak, és újra indulhat az árháború, az pedig a gazdáknak lenne nagy veszteség. Egy tojás önköltségi ára 18-20 forint, de nagy kínálat esetében a nagykereskedések csak 8-12 forintért veszik át a tojást, így sokan vagy hitelt kénytelenek felvenni, vagy bezárhatják az üzemeiket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top