Gasztro

Elronthatatlan vacsora – variációk polentára

Olcsó, kiadós és ezerféle elkészítési módja van. Ráadásul most újra divatos lett. Akkor miért ne próbálnánk ki?

Mielőtt mindenki pfujolni kezdene a kukoricadarából készült puliszkára, vagy divatosan mondva polentára, jó, ha megnézzük, hogy hányféle vitamint tartalmaz ez a meglehetősen olcsó és mindenhol beszerezhető alapanyag. A kukoricadara kalciumban, vasban, káliumban, cinkben és mangánban gazdag, de A-, B1– és B2-vitamin is található benne. És az sem mellékes, hogy 140 forintért már simán beszerezhető egy félkilós adag, amiből egy négytagú család tökéletesen jóllakik, sőt még másnapra is marad. De aki a biocuccokra van ráindulva, annak is nyitottak az utak a puliszka felé, ugyanis 600 forintért ellenőrzött ökogazdaságból származó kukoricadarához szinte bármelyik hiperben vagy drogériában hozzájuthat. Sőt, gluténmentes kukoricadara is létezik a piacon…

A kezdő szakácsnők kedvence

A polentával nem lehet hibázni, mi is ismerünk olyat, aki sajttal és lazaccal felturbózott máléval vette le pasija szüleit a lábukról, akik nem is sejtették, hogy az alkalmi szakácsnő eddig néhány bevált recepten kívül mással nem igazán próbálkozott. A puliszka ugyanis elronthatatlan, és kedvünk szerint variálható, bár tény, hogy a legtöbb családban az első bevetéskor hatalmas ellenállásba ütközik, és egy hevesen tiltakozó férjet vagy gyereket nehéz a takarékosságkártyával meggyőzni. Most jöjjön négy recept, amelyek tuti átmennek a szigorú zsűrin.

A receptek mindegyike ugyanonnan indul: készítsünk polentát négy főre, főzzük az adott recepthez megfelelő sűrűségűre.

Egy viszonylag kemény, grillezésre is alkalmas polentához 6 dl tejre, 6 dl vízre és 250 gramm kukoricadarára lesz szükség. Valamint vajra, hogy krémesebb legyen, és ízesítésként sóra és borsra.
A tejet a vízzel együtt felforraljuk, majd beleöntjük a polentát, és állandó kevergetés mellett puhára főzzük, majd rádobunk egy teáskanálnyi vajat.

Ha krémesebb, majdnem folyós polentára van szükség, akkor emeljük a folyadék és a vaj mennyiségét!

Polentaburger

Elkészítjük az alappolentát, amit egy tepsibe terítünk, elsimítunk és hagyjuk megszilárdulni és kihűlni, ehhez sűrű, de még kenhető masszára lesz szükség.

További hozzávalók:

Hamburger pogácsa – recept itt!
Paradicsom, uborka, grillezett cukkini vagy jégsaláta
A luxus kedvéért sajt és bacon
Ízlés szerint ketchup, mustár, majonéz

Egy nagy pohárral vagy levesescsészével kiszaggatjuk a hamburgerzsemleként funkcionáló polentát, majd kevés forró olívaolajon ropogósra pirítjuk. Aki igazán finomat szeretne, az először süti ki a hamburgerhúst, és a visszamaradt zsiradékban pirítja meg a polentát. Ezek után a felszeletelt hozzávalókat a szokásos módon egymásra halmozzunk, majd tálaljuk az elkészült reformburgert. Egyetlen hibája, hogy nem lehet kézzel enni, ugyanis a polenta nem tudja összetartani a tölteléket.

Négysajtos rakott polenta

Az alaprecept szerint elkészítjük a polentát, amit most kicsit hígabbra, de nem folyósra hagyunk, hogy az olvadt sajtból kifolyó zsír átjárja a polentát.

Így készítjük el:

Kiválasztunk négyféle, különböző sajtot: két karakteresebb ízűt (egyik lágy, másik kemény) és két semlegesebb ízűt. Mi erre a kombinációra esküszünk: gorgonzola, parmezán, cheddar és gouda. 5-5 dkg mindegyikből, aki nem spórol és több sajttal szeretné, az halmozhatja az élvezeteket. A goudát, a gorgonzolát és a parmezánt lereszeljük és összekeverjük a tejszínnel.

A polenta egyik részét egy kivajazott jénai edény aljába töltjük, majd ráöntjük a sajtos keveréket, a maradék puliszkát ráöntjük, és bőven megszórjuk sajttal a tetejét. 180 fokos sütőben ropogósra sütjük.

Polentaparti

Szuper partifalat lehet belőle, ha az alapreceptet feldobjuk egy kevés parmezánnal, szerecsendióval, esetleg fokhagymával. Kemény polentára lesz szükségünk, amit tepsiben szétterítünk, hagyjuk kihűlni, majd falatnyi kockákra vágunk.

Ezekre tonhalkrémet és olívabogyót teszünk. A tonhalkrémet mi így csináljuk: egy doboz sós vízben eltett tonhalat lecsepegtetünk, majd olívaolajjal, újhagymával, tejföllel, majonézzel és kaporral kikeverünk. Ízlés szerint borsozzuk.

A világ legegyszerűbb vacsorája

Ismét az alaprecept szerinti polentával kezdünk, amit kicsit hígabbra hagyunk.

Miközben a polentát főzzük, friss vagy mélyhűtött spenótot megpárolunk vajon és fokhagymán, sózzuk, borsozzuk, majd belevagdosunk néhány szelet pármai vagy ahhoz hasonló sonkát. A polenta egyik részét kivajazott jénaiba tesszük, majd rákanalazzuk a spenótos ragut, és beborítjuk a maradék kásával. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Neked van saját szuper recepted? Amit a család is imád?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top