Gasztro

Kiderült, mi a világ kedvenc étele

Megkétszereződött a tésztagyártás a világon az elmúlt években, ráadásul állítólag ezt az ételt fogyasztják a legtöbben a világon – derült ki a tészta világnapja alkalmából ismertetett adatokból.

Kiderült mi a világ kedvenc étele2010-ben 13,1 millió tonna tésztát gyúrtak a világon, ez a szám 1998-ban még csak 6,4 millió volt. Jócskán hízott a tésztagyártó országok száma is, az 1990-es évek végén mindössze 27 ország állított elő tésztát, napjainkban már 50 állam termel – közölte kedden az olasz cukrász- és tésztaipari társaság.

A legnagyobb mennyiségben persze Olaszországban folyik a gyártás, évente mintegy 3,25 millió tonna tésztafinomság kerül ki az itáliai műhelyekből. A második helyen az Egyesült Államok áll évi kétmillió tonnával. Összehasonlításképpen: Franciaország a tizennegyedik 247 500 tonnával, közvetlenül Spanyolország mögött, amely 252 600 tonnát állít elő évente.

Az exportot tekintve is Olaszország vezet, a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevő Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy esztendőre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta.

Az olaszok fogyasztják a legtöbb tésztát, egy lakos 12 hónap alatt átlagosan 26 kiló spagettit, pennét és egyéb tésztafélét eszik meg. A második helyen Venezuela található évi 13 kilogrammos fogyasztással, míg a harmadik helyen lévő Tunéziában 11,9 kilót esznek meg.

„A bonyolult globális helyzetet tekintve elmondható, hogy a tészta rendkívül fontos szerepet játszik és játszhat a jövőben az éhezés elleni küzdelemben a világon” – mutatott rá Paolo Barilla, a társaság elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top