Gasztro

Gasztroháború: hadat üzentek a gyrosnak

Hadjárat kezdődött a kebab és a gyorséttermek ellen Toszkánában.
Házi gyrosra vágysz? Itt a recept!

Forte dei Marmi, híres fürdőváros tanácsa megtiltotta új gyorséttermek nyitását, mert egyre inkább kiszorítják a tipikus toszkán vendéglátóhelyeket a kisvárosból.

A városi tanács szerint a színes gyorséttermek nem összeegyeztethetőek a fürdőváros építészetével, ráadásul a turisták beszennyezik a várost a pizzaszeletek és hamburgerek csomagolásával, a gyrosból kihulló salátáról nem is beszélve.

Gasztroháború: hadat üzentek a gyrosnak„Nem akarunk olyanok lenni, mint bármely másik helység. Mi meg akarjuk védeni kulturális identitásunkat” – hangoztatta Umberto Buratti polgármester.

Forte dei Marmi nem az egyetlen toszkán város, ahol feketelistára került a gyorséttermi étkezés. 2008-ban Luccában tiltották meg, hogy a középkori központban „etnoéttermek”, gyorséttermek és szexshopok nyíljanak, hogy megvédjék a város centrumának gasztronómiai hagyományait és építészeti jellegzetességeit. Előírták továbbá, hogy minden étteremben legalább egy ételnek a régió tipikus fogásának kell lennie.

Kebabválság robbant ki a Padova közelében lévő Cittadellában is: a városvezetés megtiltotta a török és arab konyhában népszerű nyárson sült húsok árusítását. „Ez az étel nem része hagyományainknak és identitásunknak” – mondta el Massimo Bitonci polgármester, aki egyébként a bevándorlás ellen is síkraszállt. A tilalom heves kritikát váltott ki az emigránsok körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top