Gasztro

Hét egyszerű, őszi tészta

Vége a könnyű tészták időszakának, most már az őszi borozásokhoz, gyors vacsorákhoz ajánlunk tartalmas tésztaételeket a Nők Lapja Konyha októberi számából. Vrábel Kriszta húsos és húsmentes verziókat is készített, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Gyerekek a gombás-húsgombócos pennét ajánljuk, éhes férfiaknak pedig a kolbászos-babos rigatonit!
 Brokkolis-sajtmártásos fusilli

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg teljes kiőrlésű fusilli tészta
50 dkg friss brokkoli
4 dkg liszt
3 dkg vaj
3,5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
negyed citrom leve
só, bors, szerecsendió
10 dkg zsíros gouda sajt

A besamelmártáshoz vajat olvasszuk fel, szórjuk rá a lisztet, enyhén pirítsuk, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel. Folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, kevés reszelt szerecsendiót, pár csepp citromot, sózzuk, borsozzuk, és melegítsük forrásig a besamelt. Reszeljük hozzá a sajtot, keverjük össze. A tésztát a brokkolirózsákkal együtt főzzük ki lobogó, sós vízben, majd szűrjük le. Tálaláskor szedjünk a brokkolis tésztára egy-egy kanál sajtmártást.

Elkészítés: 30 perc

 Krumplis tészta olasz módra

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg húsos szalonna
kevés olaj
1 nagy fej vöröshagyma
40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
1 csokor petrezselyem
1 szál zellerszár
só, bors
30 dkg krumpli
40 dkg széles metélt

A szalonnát kockázzuk fel, majd egy nagy, lefedhető serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra. A sütési idő felénél adjuk hozzá az aprított hagymát, fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet, zellert és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a hámozott, folyó víz alatt többször átöblített, felkockázott krumplit, annyi vízzel, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le, keverés nélkül, takarékon főzzük addig a szószt, amíg a krumpli megpuhul. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, és keverjük el a krumplis mártással.

Elkészítés: 45 perc

 Gombaszószos-húsgombócos penne

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg penne tészta
25 dkg darált marhahús
1 tojás
2 fej vöröshagyma
só, bors
2 evőkanál szárított kakukkfű
napraforgóolaj a hús sütéséhez
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg gomba (lehetőleg erdei gombák vegyesen)
1 dl száraz fehérbor
1 dl húsleves
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 kis csokor petrezselyem

Az egyik vöröshagymát pucoljuk meg, reszeljük le. Keverjük el a hússal, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást és 1 evőkanál kakukkfüvet. Formázzunk a masszából gombócokat, forró olajban süssük pirosra, szalvétán csepegtessük le, tegyük félre.
A másik vöröshagymát kockázzuk fel, az olívaolajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a megmosott, darabolt gombákat. Pirítsuk a gombákat pár percig, majd öntsük fel a borral. Főzzük 3-4 percet, majd öntsük hozzá a húslevest, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a másik evőkanál kakukkfüvet. Főzzük pár perc alatt puhára a gombákat, öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, enyhén sűrítsük be a szószt. Keverjük el benne a kisült húsgombócokat és a felaprított petrezselymet. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a mártással.

Elkészítés: 45 perc

Húsos ravioli zsályás sütőtökkockákkal

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

A raviolihoz:

30 dkg durumliszt
1 tojássárgája
víz
1 evőkanál olívaolaj
csipet só

A töltelékhez:

20 dkg darált marhahús
1 kis fej vöröshagyma
só, bors
1 teáskanál szárított zsálya
3 evőkanál tejszín
2 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

30 dkg sütőtök
5 dkg vaj
2 teáskanál szárított zsálya
só, bors

A töltelékhez a hagymát kockázzuk fel, fonnyasszuk meg az olívaolajon, adjuk hozzá a húst, pirítsuk. Öntsünk alá egészen kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zsályát, pároljuk puhára. (Pótoljuk a vizet, ha szükséges). Legvégül adjuk hozzá a tejszínt, főzzük vele 1-2 percet, hogy krémesebb legyen a töltelék.
A tésztához a durumlisztet keverjük a sóval, a tojássárgájával, az olívaolajjal és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. Gyúrjuk simára a tésztát, felezzük meg, és az egyikből lisztezett deszkán nyújtsunk egy vékony lapot. Helyezzünk rá egymástól 3-4 cm-re húskupacokat. Fektessük rájuk a tészta másik feléből kinyújtott tésztalapot. A töltelék körül nyomjuk össze alaposan a két tésztaréteget, majd derelyevágóval vágjunk négyzeteket.
A feltéthez a sütőtököt kockázzuk fel, a zsályával együtt a vajon pároljuk 5-6 perc alatt puhára. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát 1-2 perc alatt főzzük ki lobogó, sós vízben. Szűrjük le, a sütőtökkockával megszórva azonnal tálaljuk.

Elkészítés: 70 perc

Húsos, sült makaróni

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg rövid csőtészta
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
30 dkg darált marhahús (esetleg vegyesen sertés-marha)
só, bors
1 teáskanál szárított oregánó
csipet fahéj, szerecsendió
4 dl paradicsomszósz
5 dkg liszt
4 dkg vaj
4 dl tej
pár csepp frissen facsart citromlé
5 dkg gouda sajt, reszelve
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa

A felkockázott hagymát fonnyasszuk meg kevés olajon, adjuk hozzá a darált húst, nagy lángon süssük pár percig. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, fahéjjal, kevés reszelt szerecsendióval, adjuk hozzá a paradicsomszószt. Lefedve, takarékon forralva főzzük a mártást 50 percen keresztül. Sós vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le, keverjük el a húsraguval.
A vajból, a lisztből és a tejből készítsünk besamelt (lásd a Brokkolis-sajtmártásos fusillinál), fűszerezzük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, pár csepp citrommal. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a tojást és a reszelt sajtot. Öntsük a besamelt a húsos tésztára, szórjuk meg zsemlemorzsával, tegyük 200 fokos sütőbe sülni 30 percre.

Elkészítés: 30 perc
Főzés: 50 perc
Sütés: 30 perc

Diós-kéksajtos spagetti

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg spagetti
20 dkg felezett dióbél
kevés olívaolaj
20 dkg kékpenészes sajt
1,5 dl tejszín
só, bors
kis csokor petrezselyem

A diót vágjuk durvára, és egy nagy serpenyőben, kevés olívaolajon enyhén pirítsuk meg, hogy az íze intenzívebb legyen. Adjuk hozzá a feldarabolt sajtot, öntsük hozzá a tejszínt. 2-3 percig főzzük a mártást, amíg a sajt elolvad, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne az aprított petrezselymet. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, szedjük át a serpenyőbe, a mártásra. Keverjük el alaposan, azonnal tálaljuk.

Elkészítés: 20 perc

 Kolbászos-babos rigatoni

Hét egyszerű, őszi tészta Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg rigatoni tészta
1 fej vöröshagyma
kevés olívaolaj
15 dkg csemege snack kolbász
40 dkg vörösbab (konzerv)
40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
1 dl száraz vörösbor
só, bors
kis csokor petrezselyem
olívaolaj

A hagymát kockázzuk fel, kevés olívaolajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. Pároljuk, majd öntsük hozzá a darabolt paradicsomot és a vörösbort. Sózzuk, borsozzuk, takarékon főzzük a mártást 25 percig. Aprítsuk fel a petrezselymet, keverjük el a szószban. A konzerv babot folyó víz alatt mossuk át, szűrjük le, keverjük el a szósszal. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a mártással. Azonnal tálaljuk.

Elkészítés: 35 perc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top