Gasztro

“Mintha botoxoltattam volna a számat” – chiliszószokat teszteltünk

A Scoville-skála a paprikafajták erősségét méri: egy Erős Pista értéke nagyjából 1000 körül van, egy durván csípős chiliszószé 5000. Versenyt rendeztünk két haladó chilista között, s most megtudod, kibírták-e a másfél milliós chiliszószt.

A paprikák csípősségéért egy kapszaicin nevű anyag felelős, ami a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, főként a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi, úgy állapítják meg, hogy a paprikából készült oldatot addig hígítják cukros vízzel, míg a tesztelők már nem érzékelik a „csípést”. Éppen ezért persze nem lehet teljesen objektív a mérés, hiszen ami az egyik embernek elviselhetetlen, azt egy haladó chilis meg sem érzi.

Aki nincs hozzászokva a csípőshöz, az minden bizonnyal a harmadik chiliszósz környékén feladta volna a küzdelmet a budapesti Chef Parade főzőiskolában rendezett chilitesztünkön, de tesztelőink alig várták, hogy kipróbálhassanak valami olyat, ami igazán próbára teszi őket.

A tesztelésre váró tételek között  több olyan darab volt, amit csak saját felelősségre lehetett megkóstolni, ezért a főzőiskola munkatársai a kóstolás bizonyos pontján aláírattak tesztelőinkkel egy papírt, melyben vállalták az esetleges következményeket. A legdurvább chiliszószok ugyanis másfél milliót értek el a Scoville-skálán (az Erős Pista körülbelül 1000!), ezek már nem is fordulnak elő természetesen, mesterséges vegyületként állítják elő őket.

Kíváncsi vagy rá, meg tudták-e kóstolni tesztelőink a „Végső válasz” nevű chiliszószt? Az alábbi videóból kiderül, és azt is meglátod, a férfiak vagy a nők bírják-e jobban a csípősséget.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top