Gasztro

Feszt csoki!

Emlékszel, amikor a nádszálvékony unokahúgod a közös nyaraláson hosszasan vinnyogott a tükör előtt a nem létező úszógumiját csippentve hüvelyk- és mutatóujja köré? Előtted, aki a szülés óta küszködik a saját, tényleg létező zsírpárnáival?! Miért mentél a kamrába akkor? Csokiért.

És arra emlékszel, amikor az új munkahelyeden az első napot úgy csináltad végig, hogy senki nem hívott magával ebédszünetben, és a kollégák lehalkították a hangjukat, amikor mellettük mentél el a folyosón? Mi volt az első, amit tettél kilépve az épületből? Csokit tömtél magadba.

Feszt csoki! Amikor ezredjére nézted Renée Zellwegert a Bridget Jones elején énekelni az All by myselfet? Egyedül? Na, mit vettél ki a hűtőből? Na, ja, csokit.

Nincs mit szégyellni, inkább találj ki hozzá valami jó magyarázatot. Mondjuk, hogy a csokoládé szépít. Meg fiatalít. És megnyugtat. Meg persze a boldogság-izék, -hormonok. Vagy hogy ugyanolyan intellektuális játék a jó fajta csoki kóstolgatása, mint a minőségi boré. Megvagyunk.

És most menjünk fel a Várba, és nézzünk körül az Édes Napok Fesztiválon, hétvégén. Szeptember 16-tól 18-ig legálisan kóstolgathatunk bonbonokat, a legnagyobb gyártók édességeit, kézművescsokit, országtortát és egyéb ínyencségeket. Hozzáfűzünk majd néhány iszonyú okosat, mondjuk, hogy a vadmeggy átütő szexualitása megadóan illeszkedik a kesernyés mandulakrémhez ebben a kis bonbonocskában, és máris sasszézunk tovább a következő pulthoz. . .

Lehet majd előadásokat is hallani a csokoládé készítéséről, megítéléséről, kóstolásának etikettjéről. Ott lesz egy nagyon izgalmas hölgy, Sarah James Ewans is, aki világhírű bor- és csokoládé-szakértő, naná, hogy tudja, milyen praliné passzol a tokajihoz, amit már régen őrzöl a spájzban, megfelelő desszertre várva. Ő ugyanis egy előadáson mutatja be pénteken, melyek a legjobban sikerült csokoládék manapság. A programra külön regisztráció szükséges, ugyanúgy, mint a szombati csokoládékóstoló kurzusra. Vasárnap egy csokoládéfüggő vallomásaiba avat be minket egy toxikológus szakember, és bár minket egyáltalán nem érint az ilyesmi, azért beleshetünk ide is.

Mi fán terem a szaloncukor? Mitől különleges a Tibi csoki? Hogy készül a kürtős kalács? Ilyen, gyerekkorunk óta izgató kérdésekre is választ kaphatunk hétvégén, és ami tényleg vonzó egy édességet kedvelő családnak: megtanulhatjuk, hogyan lehet otthon a konyhában kézművesdesszerteket készíteni!
Szóval úrilányok leszünk a hétvégén, budaiak, a Várban. Pattan a csokiborítás a marcipánszíven, és hunyorogva, fentről tekintünk le az unokahúgodra és a többi, vékony pesti nőre, akik nem esznek édességet ott, a másik oldalon… Aztán őket is áthívjuk, jó?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top