Gasztro

Süss fordított tortát!

Ahogy sok más ínyencség, a borított vagy fordított torta, azaz a tarte tatin is a véletlennek köszönheti születését, de ha már így alakult, érdemes kipróbálnod, mert isteni finom. Alapvetően almával készül, de lehet variálni más gyümölcsökkel is.
Süss fordított tortát!
Inkább az ország szülinapi tortáját sütnéd meg? Hajrá, itt a recept!

A tarte tatin alap esetben karamellizált almatortát takar, ha más gyümölccsel készítik, akkor azt jelezni szokták az étlapon. Házilag sem nehéz megvalósítani, bár igényel azért némi sütési rutint.

Fontos, hogy olyan almából csináld, ami nem ereszt sok levet, mert akkor nagyon összeesik, és nem mutat olyan jól, a profik például golden almát ajánlanak e célra. A tésztája egyszerű omlós tészta, azt érdemes először elkészíteni, majd felhasználásig hűtőben tartani.

Jó, ha van egy olyan tortaformád, ami nem kapcsos, mert annál előfordulhat, hogy nem zár rendesen, és kifolyik a karamell.

Süss fordított tortát!A töltelék elkészítésére több módszer is létezik, van, aki sütőbe teszi a kivajazott-cukorral kiszórt formát, karamellizálja, majd arra teszi az almaszeleteket és a tésztát, más inkább megcsinálja serpenyőben a tölteléket, és utána átborítja a sütőformába. Az is járható út, ha először lábosban a karamellt csinálod meg, belekevered a vajat, a forma aljára öntöd, és azt rakod ki almaszeletekkel, majd borítod rá a tésztát.

A tésztát akkor tudod a legegyszerűbben a töltelék tetejére helyezni, ha nyújtás után feltekered a sodrófára, és úgy teríted a vajas-cukros gyümölcsökre.

Időhiányban szenvedőknek lehet jó megoldás a leveles tészta használata, akkor gyúrnod sem kell, egyszerűen ráborítod a töltelékre a készen kapható, 1 cm vastagra nyújtott leveles tésztát. Most egy ilyen verziót ajánlunk, a receptért kattints ide!

Aki kipróbálná más gyümölcsökkel is, kísérletezhet körtével, ananásszal, őszibarackkal és meggyel is. Az elkészítési metódus ezekben az esetekben is ugyanaz, a meggyes tarte tatin receptjéért kattints ide!

Amikor megsül a torta, tegyél egy tányért a formára, és határozott mozdulattal fordítsd át. Nagyon finom magában is, de kínálhatsz mellé tejszínhabot és vaníliafagylaltot is.

A tarte tatin (ejtsd: tarte taten) francia eredetű édesség, nevét a Tatin-nővérekről kapta, akik a Hotel Tatin nevű szállodát vezették Lamotte-Beuvron városában. Kettejük közül Stéphanie dolgozott a konyhán, és egyik nap annyi dolga volt, hogy elkezdte ugyan készíteni a hagyományos almás pite töltelékét, de ott felejtette a tűzön a serpenyőben fortyogó vajas-cukros almát. Amikor érezte, hogy túlzottan megpirult, úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy gyorsan rádobta a tésztát, és serpenyőstül betette a sütőbe, hogy az is megsüljön. A sütőből kivéve aztán megfordította, és lesz, ami lesz alapon feltálalta a vendégeknek. Azok pedig imádták, így indult világhódító útjára ez a sütemény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top