Gasztro

Készíts egészséges házi müzlit!

Rendszeresen eszel reggelire müzlit, és szereted a müzliszeletet is? Jól teszed, hiszen rengeteg energiát ad, de nem mindegy, milyet veszel, a legtöbb termék ugyanis mesterséges adalékanyagokat tartalmaz. A megoldás: készíts házi müzlit Ízbolygó útmutatása alapján!
Készíts egészséges házi müzlit!
Gondoltad volna, hogy házilag ketchupot is készíthetsz? Megmutatjuk, hogyan!

Hozzánk hasonlóan te is azt gondoltad, hogy a müzli csak az utóbbi egy-két évtizedben lett népszerű? Tévedsz, ugyanis már a 19. században is ették Svájcban, a parasztok mindennapi eledele volt a kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, tejből és dióból álló keverék. A világ azonban csak akkor ismerte meg ezt a finomságot, amikor egy zürichi orvos, dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner vidéki utazása után megalkotta saját müzlikeverékét.

A doki müzlije

A Bircher Müeslit aztán a saját páciensein tesztelte, úgy tűnik, elég nagy sikerrel, hiszen a termék világhírűvé vált. Ha meg akarod csinálni a doki-féle verziót, akkor egy adaghoz vegyél 2 evőkanál gabonapelyhet (zab-, köles- vagy búzapehely), 2 evőkanál tejszínt vagy joghurtot, 1 evőkanál aprított mogyorót vagy mandulát, 1 frissen reszelt almát, 1 teáskanál citromlevet, illetve édesítésnek ízlés szerint mézet, barna cukrot vagy melaszt. Keverd össze, öntsd fel tejjel, és máris kész az egészséges, tápanyagban és energiában gazdag reggeli.

Mi kell egy müzlibe?

Ízbolygó/Ugrai-Nagy Tünde
Ízbolygó/Ugrai-Nagy Tünde

Mielőtt nekiállsz az otthoni müzligyártásnak, érdemes figyelembe venned, hogy a helyesen összerakott müzliben elengedhetetlenek a következő összetevők.

Gabonapelyhek: ez lehet zab, búza, rizs, árpa, rozs  és ezek variációi, valamint natúr kukoricapehely.

Olajos magvak: választhatsz diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, tökmagot, lenmagot, szezámmagot, pekándiót, fenyőmagot, kesudiót stb.

Gyümölcsök: akkor jársz a legjobban, ha friss, szezonális gyümölcsöt keversz a müzlidbe, de persze aszalt gyümölcsökkel, mazsolával is variálhatod.

Természetes édesítők: érdemes a szervezet számára könnyebben feldolgozható édesítő anyagot választani, így például mézet, gyümölcscukrot, nyírfacukrot, steviát, ezeket a nagyobb élelmiszerboltokban, illetve piacokon mind beszerezheted.

Mi ne legyen a müzliben?

Vannak olyan anyagok, amiknek egyáltalán nem szabadna benne lennie a müzliben, ha azonban végigböngészed a bolti müzlik összetételét (ajánlott!), rendre feltűnnek: csokoládé, instant kakaópor, mesterséges édesítőszerek, cukor, mesterséges adalékok, térfogatnövelő szerek, sűrítőanyagok, aromatizált készítmények, aromák.

Müzli házilag

Ezeket látva már nem is kell magyaráznunk, milyen előnyökkel jár, ha magad készíted el a müzlidet, így kizárólag olyan alkotóelemek kerülhetnek bele, amiket kedvelsz, illetve amik valóban egészségesek.

A felsorolt hozzávalók alapján bármikor összeállíthatsz magadnak egy ízlésednek megfelelő müzlikeveréket, amit nagyon kevés olajjal összeforgatva, sütőpapírra terítve, néha megkeverve 20-25 perc alatt meg is süthetsz. (Ebbe a verzióba ne tegyél friss gyümölcsöt, legfeljebb aszaltat.)

Müzliszelet sütve vagy hűtve

Ízbolygó/Ugrai-Nagy Tünde
Ízbolygó/Ugrai-Nagy Tünde

Ugyanezekből az összetevőkből nagyjából 30 perc alatt készíthetsz müzliszeletet is. Az összetevők variációs száma végtelen, a konyhai készletek és a kedvencek alapján haladj.

A massza tapadós, sűrű legyen, mielőtt a tepsibe öntöd. Ha túl híg, zabpehely hozzáadásával sűrítheted, ha túl sűrű, kevés tej/joghurt/almalé belekeverésével hígíthatod. Ha bizonytalan vagy, hogy összeáll-e, keverj bele egy tojást is, így biztosan megsül, és nem lesz szétesős a müzliszeleted. A hozzávalókért és az elkészítés módjáért kattints ide!

Kísérletező kedvűek jópofa müzligombócokat is gyárthatnak a masszából, azt is érdemes kipróbálni – a gyerekek is szeretik, vendégvárásra is ötletes édesség lehet.

Ha nem szeretnéd bekapcsolni a sütőt, akkor készítsd az alapreceptet követve a müzliszeletet, de hagyd ki belőle a lisztet, vajat és a sütőport, a barna cukrot pedig helyettesítsd mézzel (így összesen 5-6 evőkanál méz kell bele). A tej helyett használhatsz friss gyümölcsöt, az a lényeg, hogy a száraz összetevők mellé kerüljön nedves is, hogy összeálljon. Simítsd a masszát két ostyalap közé, majd tartsd egy éjszakát hűtőben, így másnap szeletelhető lesz (ostyalappal együtt szeleteld).

Ha nem kell figyelned a kalóriákat, próbáld ki a csokoládés-aszalt barackos verziót! Ez is sütőben készül, hamar megvan: körülbelül 20 perc összeállítani, és 15 perc megsütni. Csak kihűlés után szeleteld, különben morzsálódni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top