Gasztro

Szereted a fügét? Főzz vele!

Bár sokan csak évente egyszer, a karácsonyi gyümölcskenyérben találkoznak fügével, érdemes egy kicsit vadásznod a piacon, és kipróbálnod a friss fügét – teljesen más élményt nyújt, mint aszalt verziója.
Szereted a fügét? Főzz vele!
Mégis a gyümölcskenyeres verzióra szavaznál? Íme, néhány bevált recept!

A friss füge csak teljesen érett állapotban jó, vagyis akkor szedd le/vásárold meg, ha már kellően puha, édes-savanykás, különben kemény és kesernyés lesz. Viszont arra is figyelj, hogy túléretten se az igazi, mert ilyenkor már nincs olyan finom íze, az állaga pedig folyóssá válik. Hogy tudod ezt megállapítani? Ha a felszíne kissé töredezett, az alján pedig tejszerű, gyöngyre emlékeztető folyadék jelenik meg, akkor éppen jó.

A friss fügét néhány napon belül el kell fogyasztani, mert hűtőben is csak 1-2 napig tartható el. Ne rakd túl hideg helyre, és lehetőleg ne érintkezzenek egymással a szemek, akkor hamarabb romlik.

Bár alapvetően édes ízekhez társítjuk a fügét, a desszerteken kívül remekül használhatod húsok, halak köreteként, saláta alkotóelemeként, grillezheted, sajt mellé kínálhatod, vagy ünnepi fogást varázsolhatsz belőle némi libamájjal párosítva.

Szereted a fügét? Főzz vele!A friss fügével való ismerkedés egyik első lépése lehet, hogy laza salátát csinálsz belőle – előételként vagy könnyű főételként egyaránt megállja a helyét. A friss fügén kívül prosciutto (vékony szárított sonka), gorgonzola sajt, friss saláta, illetve némi olívaolaj és balzsamecet kell bele. Az elkészítés leírásáért kattints ide!

Ha grillezni készültök hétvégén, akkor próbáld ki a sajttal grillezett mézes fügét, nem fogsz csalódni. Az előkészítés nagyjából  5 perc, és a sütés sem tart sokáig. Nem feltétlenül kell hozzá grillező, simán megcsinálhatod a sütőben is. A receptért kattints ide!

A dió és a füge nagyon jól passzol egymáshoz, ezt bizonyítja a fügés-diós rétes, amit 15-20 perc alatt összedobhatsz, ha kész leveles tésztát használsz. Nem éppen kalóriaszegény desszert, de valószínűleg így sem marad a nyakadon. A receptjét itt megtalálod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top