Gasztro

Tedd egészségessé a régi főzelékeket!

Veled is előfordult, hogy amikor az albérletben először álltál neki borsó- és burgonyafőzeléket készíteni, azzal hívtad fel anyukádat, mondja már el, mi az a rántás és habarás? Aztán jól megtanultad a liszttel való sűrítést, azóta pedig folyton azt hallod, mennyire egészségtelen. Mutatunk néhány egyszerű módszert arra, hogyan sűrítheted másképp a főzelékeket.
Tedd egészségessé a régi főzelékeket!
Olyan ételt akarsz, amiből a gyerek nem tudja kipiszkálni a zöldséget? Ötletek

A rántással vagy habarással egészségünk szempontjából „elrontjuk” az ételt, hiszen a rostban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag zöldségbombát kalória- és szénhidrátdússá, sőt ha nem vagyunk ügyesek, csomóssá, lisztízűvé változtatjuk. Bár ezt szoktad meg a menzán és a nagyinál, nem árt kicsit kísérletezned más módszerekkel, hogy könnyebb, egészségesebb fogásokat kapj.

Saját anyagával

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a főzeléket, krémlevest saját alapanyagával sűríted vissza. Ilyenkor a főtt zöldség 30-40 százalékát érdemes pürésíteni: kiveszed, botmixerrel leturmixolod, majd visszaöntöd az ételbe. Ez egyes zöldségeknél egyszerűbb, szinte maguktól elvégzik a feladatot, ilyen például a sárgaborsó.

Burgonyával

Vannak zöldségek, ahol kissé nehézkesebb a saját anyagával való sűrítés, de ezekben az esetekben segítségül lehet hívni egy-két szem burgonyát: ha elég apróra vágod, a főzés végre “eltűnik” a főzelékben, de külön le is turmixolhatod, és ezután adhatod a szükséges mennyiséget a főzelékhez.

Tedd egészségessé a régi főzelékeket!Tejtermékkel és zabkorpával, kukoricapehellyel

A habaráshoz használt tejföl magában is sűrít, nem feltétlenül kell lisztet rakni bele.

Ha úgy érzed, szükség van a tejtermékre, joghurttal, tejszínnel,krémsajttal, mascarponéval is variálhatsz a megszokott fogáson.

A tejes habarásba tehetsz zabkorpát (ez önmagában is nagyszerűen sűrít) és zabpelyhet.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a liszthez, akkor használj rozslisztet.

Keményítővel

Gyors és egyszerű sűrítési alternatíva lehet a keményítő is, melyet a főzés végén kevés vízben feloldva kell a főzelékhez adni.

Mindig tökéletes

Az egyszerűnek tűnő főzelékkészítés másik nehézsége a mindig ugyanolyan íz és állag elérése, hiszen nem mindegy, milyen zöldséget használsz alapanyagként: frisset, fagyasztottat, tavaszit, öreget. A Maggi Főzelék fortélyok alapjai megoldást kínálnak erre a problémára, hiszen tartalmazzák mindazt a sűrítőanyagot és fűszerkeveréket, amire a tökéletes és mindig ugyanolyan ételhez szükségünk lehet. Kalóriatartalmuk alacsonyabb, mint egy megszokott rántásé vagy habarásé, így nem csak a konyhai munkát könnyíted meg velük, de egészségedért is teszel.

(Szponzorált cikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top