Gasztro

5 dolog, amit idén nyáron még enned kell

Lassan vége a nyárnak, de kár ezen előre siránkozni: használd ki inkább a megmaradt napokat, és készíts olyan finomságokat, amik télen eszedbe se jutnának.
5 dolog, amit idén nyáron még enned kell
Kíváncsi vagy, melyek a legkevésbé ajánlott, egyben legkárosabb ételek? Eláruljuk!

Kovászosuborka-leves

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk a nyári étlapokon kovászos uborkából készült levessel, de ez olyan divat, aminek bármikor szívesen hódolunk. Egy meleg napon nincs jobb hűsítő egy ilyen levesnél, amit tovább tudsz turbózni – feltétként adott – pirított sonkával vagy szalonnával, illetve kolbászchipsszel (vékonyra vágott, majd megpirított kolbásszal).
Ha az túl nehéz, szórhatsz bele kenyérkockát, esetleg gyárthatsz kaporhabot, és megszórhatod friss zöldfűszerekkel is. A balatonszemesi Kistücsök receptjéért kattints ide!

Ínyenc fagyik

A csokoládé és a vanília sose megy ki a divatból, de ezen a nyáron több fagyizóban is feltűntek az egzotikusabb ízek, és most nem a hupikék színű „rágógumifagyira” gondolunk. A budapesti Nagymező utcai Fragolában például isteni levendula- és gorgonzolafagyit kaphatsz, a Bazilika melletti Gelato Rosában pedig nem csak az ízek különlegesek (például bazsalikomos citromsorbet, bodzafagyi), hanem a forma is: úgy adják a fagyit, hogy a lapáttal előzőleg rózsát formálnak belőle. Érden a Pataki cukrászda mézfagylaltját érdemes megkóstolnod, de ha nem akarsz kimozdulni, otthon is alkothatsz sörfagyit, a párod imádni fogja. Kíváncsi vagy, mi mindenből lehet még fagyit készíteni? Kattints!

Piadina

Fotó: Vrábel Kriszta
Fotó: Vrábel Kriszta

Egy-két éve még csak néhány budapesti helyen lehetett kapni, de az utóbbi időben egyre inkább terjed az olasz eredetű piadina, sok fesztiválon találkozhatunk vele. A kelesztés nélküli lepénykenyeret ma már sok hipermarketben készen is megvásárolhatod, de elkészíteni sem bonyolult (a receptet itt megtalálod!).

A belevalót úgy variálod, ahogy szeretnéd, tehetsz bele sonkát, zöldfűszeres sajtkrémet, sült hagymát és kolbászt, szárított sonkát, szalámit egyaránt. Salátát és mozzarella sajtot mindenképpen ajánlunk bele, utána már csak át kell melegítened pár perc alatt a kontaktgrillben, és kész is. Igazi gyors, nyári vacsora, és borozás-sörözés kísérőjeként is kiváló.
 

Fotó: Csigó László
Fotó: Csigó László

Saját lekvár

A lekvárfőzés megint reneszánszát éli, és igen menő dolognak számít, ha kisebb adagokkal nekiállsz otthon kísérletezni, aztán olyan ízekkel kényezteted a családot és a barátokat, mint az étcsokis meggylekvár vagy a chilis-gyömbéres ribizlilekvár. A narancsos szederlekvár és a mandulás szilvalekvár szintén telitalálat lehet, a tökkel készült karamellás őszibaracklekvárnak pedig az a nagy előnye, hogy a tök nem érződik benne, viszont olyan, mintha roppanós barackok lennének benne, és kevesebb gyümölcs szükséges hozzá.

Gyümölcsös és zöldséges jégkocka

Ma már fillérekért kaphatsz dizájnos jégkockatartókat, de még tovább lehet fokozni az élményt, ha dobsz bele néhány apró, élénk színű gyümölcsöt (málna, szeder, áfonya) mielőtt rátöltöd a vizet. Ez a pofonegyszerű trükk teljesen feldobja a limonádét, meglátod, mindenki lelkesedni fog.

Az őszi/téli főzésekre gondolva ajánlott friss fűszerből (petrezselyem, zeller, fokhagyma, bazsalikom, gyömbér stb.) gyártott kockákat is lefagyasztanod, amit később bármikor felhasználhatsz. Ehhez vágd apróra, vagy dobd turmixgépbe a megmosott fűszereket, adj hozzá kevés vizet, és már mehet is a mélyhűtőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top