Gasztro

Ezt csináld a maradék croissant-nal!

Túlbecsülted a család által elfogyasztandó croissant-ok mennyiségét, és a nyakadon maradt? Megmutatjuk, mit csinálj vele!
Ezt csináld a maradék croissant-nal!
Nézd meg, mennyit ér, ha egy sztár croissant-ja marad meg!

A kissé száraz kenyérből bundás kenyér, a teljesen száraz kifliből-zsemléből pedig a boltinál sokkal finomabb, házi zsemlemorzsa készülhet. Ezeket a praktikákat már nagyanyáink is rendszeresen alkalmazták, de mi van akkor, ha olyan péksütemény marad meg, amit a legjobb frissen enni?

A croissant tipikusan ilyen dolog, de azért nem kell rögtön az éhező afrikai gyerekeket emlegetni, ha nem fogy el, ugyanis pillanatok alatt újabb finomságot készíthetsz belőle.

Uzsonnára például kiváló megoldás lehet ez a desszert: egy tűzálló tálat kivajazol, felszeleteled a maradék croissant-t, megvajazod a szeleteket, majd elrendezed a tálban. Ha szereted, jöhet rá mazsola (vagy akár más aszalt gyümölcs), majd csipet szerecsendió és fahéj. Aztán leöntöd vaníliával és cukorral ízesített tejjel, amiben elkeversz 1-2 tojást. Be a sütőbe, némi várakozás, hogy megpiruljon, és már ehetitek is.

Ezt csináld a maradék croissant-nal!Ínyencek és kalóriát nem számolók még olajos magvakkal, esetleg reszelt étcsokoládéval is megkoronázhatják sütés előtt, csak finomabb lesz tőle. A pontos hozzávalókért kattints ide!

Ha nincs vacsoraötleted, van viszont néhány pár napos croissant-od, készíts belőle mustárral és sajttal kombinált fogást, ami nagyjából 20 perc alatt megvan.

A gruyére sajton kívül csupa olyan dologra lesz szükséged, ami valószínűleg van otthon. Például olvasztott vajra, amiben néhány perc alatt megpirítasz egy kevés lisztet, majd hozzáadsz tejet, és addig kevergeted, míg felforr. Amikor a szósz sűrű, reszelt gruyére sajtot, magos mustárt és némi citromhéjat teszel hozzá, majd sózod-borsozod, és leveszed a tűzről.

Ezt csináld a maradék croissant-nal!A croissant-okat hosszában félbevágod, és elfelezed a szószt: az egyik felét a félbevágott péksüteményekbe kanalazod, majd miután elrendezted őket egy tűzálló tálban, nyakon öntöd a maradékkal. Jöhet még némi extra reszelt sajt a tetejére, amit rápirítasz pár perc alatt a sütőben.

Azonnal tálald, úgy a legfinomabb. Persze más sajtból is elkészíthető, ha drágállod a gruyére-t, de használj karakteres ízű, jó minőségű kemény sajtot! A pontos mennyiségekért kattints ide!

Te hogy hasznosítod a maradék kenyeret, kalácsot?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top