Gasztro

Világrekorder halászlé készült a Balatonon

Egy több mint három méter átmérőjű bográcsban főtt az a 3750 liternyi halászlé, amivel új világrekordot állítottak fel Balatonlellén. Az összesen 1800 kiló halból és zöldségből készült leves receptjét le is védették, így ezentúl ez az igazi balatoni halászlé.
Világrekorder halászlé készült a Balatonon
Te is falatoznál Siófok környékén? Tippjeink!

Körülbelül 7500 adag halászlé készült el a hétvégén Balatonlellén, ahol a Balatoni Folklór Találkozó keretében Rózsa Gábor mesterszakács és csapata új Guinness-rekordot állított fel, hiszen senki nem főzött még egyszerre ekkora mennyiségű ételt a világon.

A 224 centiméter magas, 326 centiméter átmérőjű bográcsban direkt erre az alkalomra összeállított, majd levédett receptúra alapján készült a balatoni halászlé, aminek összeállítását kétévnyi kutatómunka előzte meg.

A séf álma az volt, hogy létezzen egy olyan halászlé, ami a magyar tenger kiválóságát hirdeti, ezért a világ legnagyobb bográcsába csupa őshonos balatoni hal (busa, ponty, harcsa) került. A halászlé eltért az eddig ismert bajai és tiszai halászlevektől, Rózsa Gábor dédanyáink receptjeit ötvözte a modern gasztronómia egyes elemeivel.

Aki éppen arra járt, az természetesen meg is kóstolhatta, több ezren laktak jól a 300 forintos jegyen megvásárolt halászlével. Ha nem voltál olyan szerencsés, ne keseredj el, főzz inkább te is bográcsban egy jó halászlevet. Valami új halas levesre vágysz? Akkor egy tuti provence-i hallevest ajánlunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top