Gasztro

Adómentes házi chips

2011. szeptember 1-jétől bevezetik a népegészségügyi termékadót, köznapi nevén hamburger- vagy chipsadót, amely az egészségtelen termékeket sújtja. Így várhatóan jelentősen megemelkedik – többek között – a chips ára is. Ha nem tudsz lemondani a bulik és a tévézés egyik legfőbb tápanyagforrásáról, készíts házi chipset! Megmutatjuk lépésről lépésre.
Adómentes házi chips
További sör- és borkorcsolyákat keresel? Tuti tippek!

A törvény

A kóla, a hamburger, a chips eddig sem számított olcsónak – különösen a beltartalmat tekintve. Szeptembertől azonban még többet fizetünk majd értük az új népegészségügyi termékadó miatt. A szabályozás egyes magas cukor-, só- és koffeintartalmú, előrecsomagolt termékekre vonatkozik, így például drágábbak lesznek az üdítő- és energiaitalok, az ételízesítők és a sós snackek is. Utóbbiak – köztük a chips – ára jelentősen megnő majd, hiszen az adótartalma kilogrammonként 200 forinttal emelkedik. Ezt már nem tűrhettük, de természetesen kedvenc egészségtelen rágcsánkról sem vagyunk hajlandók lemondani (néha-néha). Kicseleztük a törvényt: elkészítettük a nemcsak adómentes, de  mindenféle adalékanyagot nélkülöző házi chipset.

Csipszadómentes házi csipszEzt vedd hozzá!

Az igazán vékony, ropogós házi chips előállításához profi szakács segítségét kértük. Tobai Róbert, a Columbus étterem séfje árulta el, ő miként készíti a sós ropogtatnivalót. „Az első lépés természetesen a burgonya beszerzése – magyarázza. – Nem mindegy, hogy miből és mikor szeretnénk chipset készíteni, a burgonya ugyanis nem mindig alkalmas erre. Májustól decemberig érdemes megpróbálkozni vele, mert télen a krumpliban lévő keményítő fokozatosan cukorrá alakul és sütéskor karamellizálódik, így a chipsünk előbb megfeketedik, mint hogy megsülne.”
Fontos szempont a burgonya fajtája is, az ideális a sárga Desirée burgonya, illetve a vörösesbarna Lady Red – próbálj ilyet beszerezni, de ha a sarki zöldséges csúnyán néz rád, készítsd el a nála kaphatóból. Nagyjából 4 kg burgonya ad ki 1 kilónyit, vagyis 1 kiló krumpliból nagyjából 25 dkg nassolnivalód lesz.
Ezenkívül már csak körülbelül 1 liter olaj és némi só kell, illetve friss fűszernövények (rozmaring, zsálya, kakukkfű, esetleg csilipaprika), ha ízesíteni szeretnéd.

Kezdj neki!

Hozzávalók 25 dkg chipshez:

1 kg burgonya
1 liter olaj

ízlés szerint friss fűszernövények vagy chilipaprika

 

Az első művelet a burgonya meghámozása, a kész darabokat tedd hideg vízbe. Amikor kész, egy másik műanyag edényt is tölts meg vízzel, és mandolinnal vagy uborkagyaluval szeletelj körülbelül 2 mm vastag szeleteket. „Egyenesen a vízbe gyaluljuk a krumplikat, mert később többször át kell mosni” – tanácsolja Róbert. Késsel azért nem érdemes próbálkozni, mert még a profi szakácsok sem tudnak ennyire egyenletesen vágni, és ha nem egyformák a szeletek, akkor az egyik előbb sül át, mint a másik.
Amikor a teljes mennyiséget legyalultad, következhet a többszöri átmosás. Ez azért fontos, mert ilyenkor kimosódik a burgonyából a felesleges keményítő. Ne blicceld el a műveletet, mert ha kihagyod, a chips nem lesz igazán ropogós, hanem összeragad. Amikor sütés előtt kiveszed a vízből, törölgesd meg, ha nem akarod, hogy mindenfelé fröcsköljön a forró olaj.

Süsd és ízesítsd!

Csipszadómentes házi csipszÖntsd az olajat egy nagyobb lábosba vagy magas falú serpenyőbe, forrósítsd fel, majd szórj bele egy kisebb adag krumplit. Ne tegyél egyszerre túl sokat, mert ha lehűti az olajat, akkor lassabban sül meg és magába szívja az olajat is. Bizony, ez nem ötperces munka, beletelik legalább 25-30 percbe, míg kisütsz 1 kilót. Egy-egy adag nagyjából 3-4 perc alatt sül meg, akkor szedd konyhai papírtörlőre. Csak sütés után sózd, és forgasd össze.
Hagymás-tejfölös és baconos chipset kémiai labor nélkül nem tudsz otthon előállítani, de friss fűszerekkel variálhatsz valamit a natúr változaton. A megmosott fűszernövényt dobd az olajba, majd azzal együtt süsd meg a krumpliszeleteket. Ha chilipaprikával ízesítenéd, elég, ha megvágod, úgy teszed az olajba, de vigyázz, egyrészt ne égjen meg, másrészt mindig a sütés végén csináld, mert az az olaj már csípős marad.

Így fogyaszd!

A házi chips ára

Ha 1 kg burgonyát átlagosan 160 forintért veszünk, 1 liter étolajért pedig 480 forintot fizetünk, akkor 25 dkg chips 640 forintból készíthető el. Viszont az olaj később is felhasználható, így a második adag már jóval olcsóbb lesz. 85 gramm bolti chips ára kb. 250 forint lesz, így 25 dkg biztosan többe fog kerülni, mint 700 forint.

Magában is finom, de Róbert szerint érdemes mellé különféle mártogatókat, szószokat kínálni. „Nagyon jól kiegészíti egy fűszeres paradicsomsalsa, egy póréhagymás-tejfölös mártogató, vagy éppen a csípős sajtkrém. Mi is így tálaljuk az étteremben, és adunk hozzá még néhány rántott hagymakarikát is. Sörözéshez nincs is ennél jobb étel.”

Házi vagy bolti?

Az első adag házi chips előállítása még nagyjából egy árban van a boltival, de a következő kilóhoz még felhasználható ugyanaz az olaj, így az már jelentősen olcsóbb lesz. A sajátnak teljesen más a színe, és a bolti iszonyú sósnak tűnik mellette. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a házi vagy a bolti változat ízlik-e jobban az embereknek, ezért fogtuk a frissen készítettet és teszteltük. Videónkból kiderül, melyik győzött!

Kattints, és nézd meg, hogyan készül a házi chips!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top