Gasztro

5+1 nő fogszabályzóval: enni vagy nem enni?

Kiben ne merült volna már fel a kérdés, hogy a tökéletes fogsorért bevállaljon-e egy-két évre fogszabályzót? Mit szólnak majd a pasik, mernek-e így is közeledni? Mindezeken túl hogyan változtatja meg a fogszabályzó az étkezéseinket?
5+1 nő fogszabályzóval: enni vagy nem enni?Egy jó krémlevest? Itt megtaláljátok a fogszabályzóra valót!

Igaz-e, hogy csak pépeset fogyaszthatunk fogszabályozóval? Valóban létezik-e olyan, hogy fogszabályzós diéta? Igazán szükséges-e az elővigyázatosság, vagy csak egy újabb hóbortnak lehetünk tanúi? Megkérdeztük az érintetteket!

5+1 nő fogszabályzóval: enni vagy nem enni?Kati, 29 éves, marketingasszisztens
Az első két nap a hátsó fogaim közé gumikat raktak, hogy helyet csináljanak a hátsó fogakra felkerülő gyűrűknek. Ez alatt a két nap alatt olyan fájdalmaim voltak, hogy semmit nem ettem, csak eperturmixon éltem. Le is dobtam rögtön két kilót. Miután a két gyűrűt felhelyezték a hátsó fogakra, már kicsit enyhült a fájdalom, de enni még mindig nem nagyon tudtam. Utána már nem volt probléma, még a pisztáciát is megettem. Már hét hónapja hordom a szabályozót és észre sem veszem.

Kedvenc fogszabályzós étel: Lúdlábtorta
Amit még fogszabályzós ellenségének sem kíván: Törökméz

Laura, 24 éves, fodrász
11 hónapig kellett hordanom a fogszabályzót, szerencsére már vége. Volt három hónap, amikor az alsó és a felső fogszabályzómat kis „befőttes gumik”-kal kellett összehúzni egész nap, ilyenkor csak étkezéshez vehettem le, elég macera volt. Amikor bent voltak a gumik, beszélni is alig tudtam, nemhogy enni! Így aztán nem volt nassolgatás. Fogytam is hat kilót, ami sajnos azóta már visszajött. Nekem nem nagyon jött be a fogszabályzás, nem futnék neki újra.

Kedvenc fogszabályzós étel: Sárgaborsó-főzelék
Amit még fogszabályzós ellenségének sem kíván: Dunakavics

5+1 nő fogszabályzóval: enni vagy nem enni?Márta, 35 éves, menedzser
Már két éve nincs fogszabályzóm, de szerintem nem nagy ügy az egész. Az a fontos, hogy ne egyél magvakat, amik beszorulhatnak, és nagy levelű salátaféléket, amik belegabalyodnak a szabályzódba, mert akkor fél óráig moshatod a fogad, mire minden kijön. Ja, és ragadós dolgokat is érdemes kerülni, mert az meg beleragad a fogszabályzódba. Szerintem nem túl nehéz ezeket a szabályokat betartani, és tényleg megéri!

Kedvenc fogszabályzós étel: Paradicsomleves
Amit még fogszabályzós ellenségének sem kíván: Friss spenót

Bea, 26 éves, otthon van a féléves gyerekével
Nekem azt mondta a fogorvosom, hogy várjam meg, amíg terhes leszek, mert ilyenkor könnyebben lehet mozgatni a fogakat, és így rövidebb ideig tart a fogszabályzás. Amikor 6 hónapos terhes lettem, akkor került fel a fogszabályzóm, és azóta is viselem. Amióta szoptatok, farkaséhes vagyok, de a fogszabályzó miatt kemény, ragadós vagy szemcsés ételt nem nagyon tudok enni. Ezért mindig tartok a hűtőben májast, sajtot, pudingot és joghurtot, amit gyorsan be tudok kapni.

Kedvenc fogszabályzós étel: Borjúmájas
Amit még fogszabályzós ellenségének sem kíván: Pizzakenyér

Ági, 21 éves, főiskolai hallgató
Alapvetően kitartó alkat vagyok, de a fogszabályzót nem sikerült megszoknom. Nem tudtam rendesen enni, folyamatosan olyan érzésem volt, hogy ételmaradék van a számban, már-már kényszeresen mostam fogat. Aztán egyszer egy Algopyrin beszorult a szájpadlástágítómba, amit nem sikerült kipiszkálnom, és órákig ott ült a számban a keserűség. Elmentem a fogorvosomhoz, és leszedettem fogszabályzóm. Két hónapig bírtam. Lehet, hogy nem az én fogaim lesznek a világon a legszebbek, de azóta bármit ehetek, ismét kiegyensúlyozott vagyok, ami azért nem mellékes.

Kedvenc fogszabályzós étel: Szalonnás rántotta
Amit még fogszabályzós ellenségének sem kíván: Retek

5+1 nő fogszabályzóval: enni vagy nem enni?Váczi Eszter énekesnő

A Váczi Eszter Quartett énekese a Nők Lapja Café kérdésére elmondta, hogy a fogszabályzóval járó kellemetlenségek össze nem hasonlíthatóak a rendezett fogsort nyújtó kezelés eredményével. Eszter, aki másfél évig élte fogszabályzóval az életét, azt is elárulta, hogy számára a saláták és főtt húsok fogyasztása volt kritikus, mert az apró salátalevelek és a hús rostok rendre felcsavarodtak a fogszabályozójára, amit aztán gondos fogmosással és speciális fogselyemmel tudott csak eltávolítani. Tapasztalatai alapján – a közönsége is nagyon jól fogadta fogszabályzós fellépéseit – mindenkit csak bátorítani tud arra, hogy szükség esetén vállalja a fogszabályozással járó apróbb kellemetlenségeket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top