Gasztro

Javában folyik a sonkarazzia

Remélhetően idén kevesebb kétes eredetű vagy romlott sonka, csülök, vagy éppen csokitojás kerül húsvétkor az asztalunkra. Néhány napja ugyanis a Központi – Fővám téri – Vásárcsarnokban megkezdődött az országos, ünnep előtti fokozott élelmiszer-ellenőrzés.
Jön a húsvét, jön a sonka-razziaÉrdekel, tavaly milyen volt a legkülönlegesebb sonka? Itt megnézheted!

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a piacról, boltból hazatérve azt vesszük észre, hogy az ünnepi asztalra szánt tarjával, füstölt lapockával, combbal, vagy éppen a klasszikus sonkával valami nagyon nincs rendben. Mondjuk a húst a csomagolásból kibontva orrfacsaró bűz árasztja el a konyhát. Mindannyiunkkal előfordulhat ilyen: rohantunk a vásárlással, nem válogattunk alaposan, vagy éppen nagyon is átvágtak bennünket. A hatóságok még időben tenni szeretnének azért, hogy idén ez lehetőleg ne így legyen. A hét eleje óta a szakemberek kiemelt, közös, országos húsvéti ellenőrzést tartanak. Ennek során a sonka minőségét, a tojás jelölését és a csokoládéfigurákat is vizsgálják. Ahogy megtudtuk, elsősorban nem a büntetés a cél. Ám ha szabálytalanságokat tapasztalnak a szakemberek, 15 ezer forinttól akár kétmilliárd forintig terjedő bírsággal sújtható a vállalkozó.
Úgy tűnik, ez utóbbi összeg különösen visszatartó erejű. A tavalyi kihágásokhoz – mint amilyen egy Somogy megyei illegális húsfüstölő bezárása és több száz kiló illegális vagy romlott hús lefoglalása volt – hasonló, súlyosabb eset idén ugyanis még nem történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top