Gasztro

Gyümölcskenyerek: 4 receptvariáció

A téli időszak aktuális édessége a rengeteg aszalt gyümölccsel felturbózott kalács. Hasonló hozzávalókból egészen más ízű és állagú sütemény kerekedhet ki. Próbáld ki az összeset!
 Csokoládés gyümölcskenyér

Gyümölcskenyerek: 4 receptvariáció

A 8 legszükségesebb sütőforma »

Gyümölcskenyerek: 4 receptvariáció

A legjobb szakácskönyv újdonságok »

Hozzávalók:

30 dkg liszt
12 dkg cukor
10 dkg vaj
4 db tojás
15 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg mazsola
5 dkg dió
10+10 dkg étcsokoládé
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
kevés rum
zsemlemorzsa

Daraboljuk össze a diót és az aszalt gyümölcsöket. A vajat keverjük krémesre a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a rumot.  Tegyük bele az összedarabolt diót és az aszalt gyümölcsöket is.
Kenjünk ki vajjal egy hosszúkás őzgerincformát és hintsük meg zsemlemorzsával. Öntsük bele a masszát és dobjuk rá a feldarabolt csokoládét. Előmelegített sütőben, 180 ° C fokon kb. 45 percig süssük készre.
A tetejét kenjük meg olvasztott étcsokoládéval.

 Olasz karácsonyi kalács (Panettone)

Hozzávalók:

2,5 dl tej
5 dkg élesztő
12 dkg kristálycukor
60 dkg liszt
4 tojás
20 dkg margarin
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
5 dkg aszalt cseresznye
10 dkg csokichips

Gyümölcskenyerek

Langyos cukros tejben morzsoljuk el az élesztőt és futtassuk fel.
Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, kandírozott narancs- és citromhéjjal, csokichipsszel. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd robotgéppel dagasszuk össze! Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát.

Egy kisebb tortaforma (18 centis) oldalát béleljünk ki duplán összehajtogatott sütőpapírral (alul és oldalt is), hogy magas pereme legyen. Tegyük bele a tésztát és letakarva, meleg helyen 60 perc alatt kelesszük a duplájára. Ekkor vágjuk be a tetejét kereszt alakban, és előmelegített sütőben, 180 °C fokon süssük 45-50 percig.

 Omlós kalács aszalt gyümölcsökkel

GyümölcskenyerekHozzávalók:

15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (kandírozott narancs, aszalt cseresznye, sárgabarack, mazsola)
4 evőkanál rum
egy narancs reszelt héja
fél narancs leve
500 g liszt
14 dkg olvasztott margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
2,5 dl tej
25 g élesztő

Az aszalt gyümölcsöket locsoljuk meg négy evőkanál rummal és a narancs levével. Langyos cukros tejben morzsoljuk el az élesztőt és futtassuk fel.
Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet a cukorral, reszelt narancshéjjal és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást. Robotgéppel dolgozzuk össze. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 20×30 centis téglalap formára. Szórjuk meg a kandírozott gyümölcsökkel és a két oldalát hajtsuk rá. Sodrófával lapítsuk kissé ki, keskenyebb formában és a tésztát tegyük egy koszorú alakú tortaformába. Előmelegített sütőben süssük 35-40 perc alatt aranysárgára. Amikor kihűlt, hintsük meg porcukorral.

 Angol rumos gyümölcstorta

Egy kicsit olyan, mint a barátságkenyér, már jó előre érdemes elkészíteni és naponta/kétnaponta ránézni, babusgatni és alkohollal jól nyakon önteni!
 
Hozzávalók:

50 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen (koktélcseresznye, aszalt füge, datolya, aszalt szilva, sárgabarack, jó minőségű, nagy szemű mazsola, kandírozott narancshéj)
1,5 dl rum (nem főző)
22,5 dkg liszt
8 dkg őrölt mandula
2-2 kiskanál őrölt fahéj
szegfűszeg
mézeskalács-fűszerkeverék
½ kiskanál gyömbérpor
25 dkg margarin
25 dkg barna cukor
5 tojás

A díszítéshez: pár nappal később narancs- vagy sárgabaracklekvár és marcipánmassza.

Gyümölcskenyerek

Előző este az aszalt gyümölcsöket áztassuk be alkoholba. Keverjük krémesre a puha margarint a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után jól átkeverve. A lisztet keverjük össze a darált mandulával, a fűszerekkel és dolgozzuk össze a vajas masszával. Öntsük hozzá az alkoholos aszalt gyümölcsöket.
Egy kisebb kerek tortaformát (20 cm-es) béleljünk ki duplán hajtogatott sütőpapírral, oldalán csak szimplán, és töltsük bele a masszát. Előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten (140–150 fokon) süssük kb. 1,5 órát. Fóliába csomagolva tároljuk 7–10 napig. Minél tovább áll, annál finomabb. Naponta locsoljuk meg egy-egy evőkanál rummal vagy brandyvel. Tálalás előtt kenjük meg lekvárral és vonjuk be marcipánmasszával.

Tipp: még több gyümölcskenyér recept itt! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top