Gasztro

A krumplipüré-misztérium: a világ legnépszerűbb körete, ahogy még sosem kóstoltad

Húsz éve már, hogy mendemondákat kezdtek suttogni egy különleges burgonyapüréről. A mendemonda nem ült el, a suttogás erősödött, és most már ide is elhallatszik.

A krumplipüré-misztériumAzt suttogják, hogy valaki csodát alkotott a világ alighanem legkedveltebb köretéből, a burgonyapüréből, amely egyszersmind az egyik legegyszerűbb köret is, de hát a franciákat nem hívnák franciáknak, ha képtelenek lennének mesterfogást varázsolni a hétköznapi kellékekből is. Hasznos tulajdonság ez, amerikai álom francia módra: bármiből lehet elismert fogást kreálni, s nem leragadni a libamáj, a szarvasgomba és az őzgerinc tiszteletet parancsoló, de jól ismert triumvirátusa mellett. Az ám a mesteri, amikor holmi kis hamupipőkéket mosdatnak ki, öltöztetnek várkisasszonnyá, s még csak vissza sem kell változniuk, ha éjfélt üt az óra.

A mi esetünkben Joël Robuchon az a jó tündér, aki a bélszínt beárnyékoló vacsorabonvivánt faragott a burgonyapüréből, operetthős lett belőle; pomme purée néven érdemes szólítani, csak erre hallgat. Robuchon – Gordon Ramsay egykori mentora, a Larousse Gastronomique szerkesztőbizottsági elnöke – azon francia séfek közé tartozik, akik hitüket rendíthetetlenül a vajba vetik, vajra alapozzák a francia konyha nagyságát, s fura módon, ez a vaj eléggé szilárd talapzatnak mutatkozik, még ha a napra is mennek vele.

A pomme purée ijesztő mennyiségű vajjal készül, így tömény lesz, akár az aszúeszencia, de hát végtére is ez krumplipüré-eszencia, talán már dolgoznak azon, hogyan lehetne palackozni, és aztán figyelhetjük az évjáratokat. A kissé munkás elkészítés után olyan bársonykrémet kapunk, hogy hitetlenkedni fogunk. Bármihez feltálalhatjuk, de hangsúlyosan javaslom citromhéjas vízben megpárolt vajhalfiléhez: versenyezhetnek egymással fehérségben és omlósságban. Ez a püré puha csók, melengető pillantás, amelytől felenged a megfagyott idő.

 

Vajbársony burgonyakrém

A krumplipüré-misztériumHozzávalók: 80 dkg burgonya, 30 dkg hideg vaj, 2-2,5 dl forró, zsírdús tej vagy 1,5-2 dl forró tejszín, pelyhes tengeri só

1. A krumplit héjában megfőzzük (ez kb. 30 perc), majd még forrón meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, és néhány percig kevergetjük benne a krumplikockákat, hogy minél több nedvesség párologjon el belőlük.

2. Krumplinyomón törjük át a burgonyát, nagyon kis lángon visszatesszük a tűzhelyre, majd elektromos habverővel folyamatosan kevergetve 2-3 részletben hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. Ez a folyamat legalább 5-6 percig tartson, természetesen kézi habverőt is használhatunk, ez erőnlét függvénye. Merülőmixert azonban nem szabad elővenni, mert attól nyúlós kulimász lesz a krumpliból.

3. Lassan hozzáöntjük a forró tejet vagy a tejszínt, sóval ízesítjük, és közben 2-3 percig keverjük az elektromos habverővel, hogy levegős, szellős textúrát kapjunk.

4. Levesszük a tűzhelyről, és fakanállal áttörjük egy szitán, a felülmúlhatatlan selymesség kedvéért. Ízesíthető bazsalikomolajjal vagy fehér szarvasgombával, esetleg magos dijoni mustárral, de igazából egyikre sincs szüksége.


További cikkek a szerző blogján: www.asztaltanc.hu, további receptek az e heti Nők Lapjában!

A krumplipüré-misztériumCikkünk a Nők Lapja legfrissebb számában jelent meg. 

Az e heti lapszám tartalmából: 

  • Mindjárt itt a karácsony – Ki mennyit költ és miből?
  • Mikulást faragtunk belőle – Nagy Feró
  • Siker = hinni magamban – 3 sportolónő tippjei a mindennapokra
  • Wellness-hétvége a gyerekkel
  • Márton Levente receptjei
  • D. Tóth Kriszta – Együtthétvégék
  • Müller Péter a szeretetről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top